Paikallisuutiset

Testimäärissä lyöty ennätyksiä Pietarsaaressa – uutta käytännön ohjeistusta kaivataan

Pietarsaaressa on viime aikoina koronatestattu ihmisiä ennätystahtiin. Sote-virasto toivoo helpotusta testaus- ja jäljitystaakkaan uuden koronastrategian myötä.
Pietarsaaressa on viime aikoina koronatestattu ihmisiä ennätystahtiin. Sote-virasto toivoo helpotusta testaus- ja jäljitystaakkaan uuden koronastrategian myötä. Kuva: Markku Jokela

Koronatestaus on jo pitkään pyörinyt ylikierroksilla Pietarsaaressa.

TartuntatautilääkäriJohanna Gripenbergin mukaan tartunnanjäljittäjät ovat tehneet 10-tuntista työpäivää lähes 7 päivän viikkotahtia.

– Näin ei ole mahdollista jatkaa. Meillä on muitakin tehtäviä hoidettavana ja sairaiden ihmisten pitäisi saada apua myös, Gripenberg kertoi tiistaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuhatkunta viimeviikkoista testiä antoi reilut 50 positiivista tapausta. Alueella oli tiistaina karanteenissa yli 300 ihmistä.

– Muutamat tartunnat ovat tulleet ulkomailta, muut ovat perhe- ja työpaikkatartuntoja. Koululuokkia ja urheilujoukkueita asetetaan karanteeniin. Toistaiseksi olemme pyrkineet soittamaan jokaiselle karanteeniin joutuneelle, mutta enää meillä ei ole mahdollisuuksia siihen.

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto tiedotti maanantaina, että positiivisen tuloksen koronatestistä saaneet pysyisivät kotona ja odottaisivat tartunnanjäljittäjien soittoa tarkempia ohjeita varten.

Sillä aikaa he voivat tehdä listan kontakteistaan viimeisten kahden vuorokauden ajalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soten päivystys ja puhelinneuvonta ovat pahasti ruuhkautuneet. Vakavampia sairauden oireita omaavat kiireelliset tapaukset priorisoidaan.

– Meillä ei ole mahdollisuuksia seurata kaikkien vointia päivittäin, mikä olisi ihanteellinen tilanne. Lieviä oireita omaavat saavat ottaa yhteyttä jos oireet pahenevat, Gripenberg sanoo.

Testi- ja tartuntahuipun juuret ovat koulujen alkamisessa ja tavanomaisessa syysflunssakaudessa.

Sanna Marinin hallitus linjasi maanantaina uutta koronastrategiaansa, joka tähtää nyt rajoitusten purkamiseen siinä tahdissa, kun rokotekattavuus lähenee 80:aa prosenttia väestöstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Johanna Gripenberg kaipaa nopeasti selkeitä ja konkreettisia ohjeita, kuinka kuormitetuilla paikallistasoilla toimitaan.

– Esimerkiksi, että jos henkilö on saanut kaksi rokotusta ja hänellä on lieviä flunssan oireita, hän voisi sairastaa kotona. Ja onko koko koululuokka tai urheilujoukkue asetettava karanteeniin, jos niissä on todettu yksi positiivinen tapaus, vai riittääkö ilmoitus ryhmälle altistumisesta ja kehotus tulosta testeihin vasta, jos oireita ilmenee? Yksittäisissä tapauksissa ryhmiä ja luokkia ei tällöin asetettaisi automaattisesti karanteeniin, Gripenberg pohtii ja uskoo, että tähän suuntaan ollaan menossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä