Paikallisuutiset

Parisänky pääsi kangaspuiden väliin: Retrossa katsottiin ylijäämätavaraa uusin silmin ja rikastettiin esineiden käyttömahdollisuuksia.

Pietarsaari

Joutilaat kangaspuut päätyvät parisängyn päädyiksi ja ylijäämäkirjoista tulee jakkaroita romumuotoilijan käsittelyssä. Helsinkiläinen Henrik Enbom kävi vetämässä Retrossa työpajaa, jossa jätepuuta katsottiin uusin silmin ja rikastettiin esineiden käyttömahdollisuuksia. Yksi romu toisensa jälkeen saikin uuden muodon ja tehtävän. Enbom kannusti rohkeuteen, ideoimaan ja kokeilemaan. Olihan raaka-aineena materiaalia, joka kuitenkin olisi joutunut kierrätykseen - tai päätynyt polttopuuksi - kuten nuo vanhat ja rehdit kaaripuiset kangaspuut.

Romumuotoilu, trash design, edistää eettistä elämäntapaa hiljalleen, vaikka yksi esine kerrallaan. Vähän kiirettä kuitenkin pitää, sillä Henrik Enbom näkee nykymaailman hukkuvan mitättömiin tavaroihin, joiden seurassa emme viihdy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jätevuoret kasvavat. Maapallo on ylikuormitustilassa. Kulutusta on kohtuullistettava ja kulutushysteriasta on tultava loppu, romumuotoilija kyseenalaistaa jatkuvan kasvun ideologian.

Kiertotalouden periaatteet ovat Henrik Enbomin sanoin astuneet esinemuotoiluun. Ja inspiraatio - sehän lähtee esineestä. Kolmatta vuotta ostajaa Retrossa odottaneille kaaripuisille kangaspuille Enbom näki saman tien uuden käyttötarkoituksen: puolet kangaspuista lähti jatkamaan elämäänsä parisängyn päädyissä; kaaret olivat kuin tehdyt pääpäätyyn ja istuimesta tuli jalkopäätyyn kiva penkki. Uniikkityö oli syntynyt ja porukalla Retron työpajalla ihasteltiin sitä, kuinka arkinen ja tuikitavallinen mäntysänky oli saanut lisäarvoa. Siitä oli kertaheitolla tullut persoonallisempi.

Yksi trash desingin hienous on siinä, ettei kaikkea tarvitse keksiä uudelleen; tuote- ja materiaali-ideoita saa vapaasti lainata. Enbom puhuu avoimen lähdekoodin muotoilusta.

– Kaikki on avoimesti monistettavissa eikä mitään ole patentoitu tai mallisuojattu. Jaamme mielellämme kaikki muotoiluideamme, mallistomme ja ideamme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Trash designin yhtenä tavoitteena on luoda ylijäämämateriaalista aikaa kestäviä, huomisen keräilyesineitä - niitä, joista perinnönjaossa riidellään, vinkkaa Enbom pilke silmässä. Jos siis aikoo itse valmistaa esineitä, kannattaa pyrkiä tekemään mahdollisimman siistiä jälkeä, eikä vaan tyytyä sipaisemaan maalia pintaan, kuuluu neuvo.

Romusta muotoilu on kiitollista siinäkin mielessä, että raaka-aineena on materiaalia, joka kuitenkin joutuisi kierrätykseen tai päätyisi polttopuuksi. Ja joskus roska on vain roskaa.

– Ei siis ole välttämättä hirveän paljon menetettävää, rohkeasti vaan kokeilemaan, ideoimaan ja tekemään prototyyppejä, Enbom kannustaa.

Idea trash designista kiteytyi kesäpaikassa Turun ulkosaaristossa kymmenkunta vuotta sitten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Luontaistaloudessa eristyksissä saarella elänyt tiivis agraariyhteisö tuotti lähes kaikki tarve-esineet itse. Esineet valmistettiin tiettyä käyttötarkoitusta ajatellen. Se taas on esteettisesti romanttista minimalismia, jollaista on kyllä vaikea jäljitellä, Enbom pohdiskelee.

– Itseäni on pienestä asti kiinnostanut se, miten tavarat on tehty. Herkästi tutkin ja selvittelin, miten esine toimii ja mietin miten rikkimenneen voisi korjata - ja tehdä siitä tietenkin parempi.

Muotoilualan sijaan hän opiskeli kuitenkin metsäalan insinööriksi ja on myös ehtinyt työskennellä mm. toimittajana Tekniikan Maailmassa.

Romu on paikallista lähes poikkeuksetta.

– On aivan turha kuljettaa raaka-aineita pitkiä matkoja. Omassa tuotannossamme ja projekteissa pyrimme paikallisuuteen ja tilaustöissäkin käytämme aina mielellään asiakkaan omia materiaaliresursseja. Workshoppeja on palkitsevaa käydä vetämässä vaikkapa romuttamoilla, jossa ulkopuolisena näkee helmet helpommin isosta tavaravirrasta.

– Puu on kiitollinen ja arvokaskin materiaali. Ja aina se hetken jaksaa ainakin lämmittää, jos ei muuta, Enbom naurahtaa.

Koska varastotilat ovat rajalliset, lähtee tavara säännöllisesti ja vauhdilla kiertoon Retrolla. On mm. pussipäivää ja euron päivää.

Pussipäivänä saa täyttää kassin vaatteilla pikkusummaa vastaan. Moni laittaakin hyvän kiertämään hakemalla vaatteita ja lahjoittamalla ne eteenpäin. Euron päivillä hinnoitellaan huonekaluja. Ideana on saada aikaan mahdollisimman nopea kierto, etteivät vaatteet, esineet ja kalusteet makaisi myymälässä kuukausikaupalla.

– Meidän intresseissä on tietenkin saada kuluttajatkin näkemään, mitä ja miten materiaalia voi vielä hyödyntää, kuvaa Soffan-hankkeen projektipäällikkö Sonja Jungar-Irjala.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä