Urheilu

Kannuksen Uran Eemeli Katajalaakso kultaputkessa – Kaikkiaan viidelle mitali Pedersören SM-helteestä.

Mitaleita kaikissa mahdollisissa väreissä oli Keskipohjanmaan levikkialueen urheilijoiden saavutuksena Pännäisten helteessä perjantaina. Kirkkaimman mitalin nappasi Kannuksen UranEemeli Katajalaakso, joka voitti Pedersören SM-kilpailujen avauspäivänä 16-vuotiaiden poikien 3000 metrin juoksun.

Katajalaakson on varsin helppo muistaa omat SM-tasolla hankkimansa meriitit. Kausina 2018 ja 2019 on nuorukainen voittanut pitkiltä matkoilta ja estejuoksuista pelkkiä kultamitaleita. Sama kaiku oli juoksutossuaskelten myös IK Falkenin järjestämissä kisoissa.

– Kun katseltiin SM-kisojen ohjelmaa oli ensin mielessä tulla tänne tekemään 2000 metrin esteissä maaotteluun oikeuttavaa aikaa. Koska maaottelua ei ehkä tulekaan, otin ohjelmaan kaikki kolme matkaa, 3000, 1500 ja 2000 metrin esteet, moninkertainen Suomen mestari Katajalaakso selvitti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uralaisella ei ollut tilastoaikaa perjantain lajiin lainkaan, mutta toki hänet tiedettiin jälleen kovaksi kasvoksi ko. matkalle. Viimeisellä takasuoralla mestaruuskamppailusta tuli kahden kauppa. Viipurin Urheilijoiden Aleksi Nokkanen ei nokittanut enää loppusuoralla, vaan tyytyi hopeasijaan.

Tunsin viimeisellä kierroksella, että paukkuja kyllä riittää. Eemeli Katajalaakso Suomen mestari

– Tunsin viimeisellä kierroksella, että paukkuja kyllä riittää. Nämä ovat kauden pääkisat ja kolme kultaa on mielessä.

Katajalaaksolle 26 asteen lämpö ei ollut isommin mieleen. Viileä sää ja pieni vesisade on raamikkaan juoksijan suosikkikeli kisahetkellä.

Vuotta vanhempien nuorten pikamatkalla oli ennakkoon kaksi suosikkia. Lapuan Virkiän Valtteri Louko oli finaalissa Oulun Pyrinnön sieviläistäNiko Kangasojaa terävämpi. Kangasojan hopea tuli ajalla 11,05. Louko meni alle 11 sekunnin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähtö olisi saanut olla parempi. Ero tuli Loukon eduksi ensimmäisten 30 metrin matkalla. Loppua juoksin taas ihan hyvin. No, aina ei voi olla paras. Olen aivan tyytyväinen hopeaankin, Kangasoja tuumi.

Hallikaudella sieviläisen alkumetrit sujuivat oikeinkin hyvin, mutta viime aikoina Nikolla on ollut taipumusta antaa tasoitusta alussa.

– Yritetään uudelleen 200 metrillä. Louko on siinäkin tilastoykkönen.

Täysi ratakierros toi maakuntaan kaksi pronssimitalia. T16-sarjassa oli kärkikolmikko omaa luokkaansa muihin finalisteihin verrattuna. Tilastoajat eivät valehdelleet, kun Toholammin Urheilijoiden Aada Määttälä taisteli kolmanneksi. Määttälän ennätys komistui lukemiin 57,55. Hopea jäi yli sekunnin päähän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saman ikäisten poikien 400 metrillä löi Espoon Sampo Väyrynen hopeamitalistin yli sekunnilla. Alavieskan Viriä edustava Sampo Takkunen juoksi viiden sadasosan päähän omasta parhaastaan ja nappasi SM-pronssin ajalla 51,81.

Kun seiväshypyssä petraa ennätystään 30 sentillä kaudessa, joka ei ole vielä lähelläkään loppua, on kehityskäyrä melko jyrkkä. Kalajoen Junkkareiden Janne Juhola ylitti perjantaina 440. Tammikuussa nuorukaisen ennätys oli 410.

– Olin tilastoissa kolmantena ja otin ensimmäisen SM-mitalini. Viime kesänä olin neljäs. Aina pitää olla tyytyväinen, kun onnistuu parantamaan ennätystään, iloitsi 17-vuotiaiden seipäässä pronssille ponkaissut Juhola.

Nelisen vuotta seiväshyppyä harrastanutta Juholaa valmentaa Markku Sipilä.

– Meillä on sellainen mukava porukka Kalajoen, Himangan ja muun lähialueen hyppääjiä, jotka treenaamme yhdessä. Tänään oli vähän kuuma hypätä, mutta tuuli ja hyppypaikka olivat ihanteelliset, Janne Juhola kertoi.

Seiväskisan voitti odotetusti ikäluokan maailmantilaston ykkösmies Juho Alasaari. Aiemmin kesällä 525 hypännyt Laihian Lujan hyppääjä jäi nyt tulokseen 490.

Maakunnan urheiljoista Kälviän Melissa Kykyri ja Vetelin Atte Taipale olivat 3000 metrillä kuudensia. Ylivieskan Oona Kiljala ja Lohtajan Elina Paavola ylsivät juoksufinaaleissa sijalle kahdeksan. Kokkolan Emilia Vörlin heitti kiekossa yhdeksänneksi ja Vetelin Iida Haukilahti juoksi 3000 metrillä samalle sijalle.

Pedersören SM-kisat jatkuvat lauantaina entistä helteisempinä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä