perjantai 2.12.2022 | 11:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Podcastit

Muistoja Mökälästä

Perhon Mökälän kylä syntyi 1950-luvun taitteessa ja kukoisti muutaman vuosikymmenen ajan. Sarjassa kuvaillaan, kuinka rintamamiehet perheineen rakensivat elämää kylmille tiloille sodan jälkeen. Kuulette myös asutustilallisten lasten muistoja. Podcastin on toimittanut Anita Salmi ja viiden jakson sarja pohjautuu Anita ja Olavi Salmen kesällä 2019 julkistettuun kirjaan "Asutustoiminnalla luotiin kyliä tyhjästä - Perhon Mökälä kukoisti hetken korvenraivaajien työllä".

Jaksot, tuotantokausi 1

Jakso #5: Kulkijoita ja sattumuksia Mökälässä

Muistoja Mökälästä sarjan viides ja viimeinen podcast käsittelee erilaisia tapahtumia ja sattumuksia asutuskylällä. Uudiskylällä tarvittiin työvoimaa varsinkin alkuaikoina ja usein etenkin kesäisin ilmaantui kulkumiehiä ojankaivuuseen tai muuhun työhön. Talvisaikaan he saattoivat auttaa esimerkiksi metsätöissä

23.08.2019

Jakso #4: Töitä ja harrastuksia

Asutustiloilla lasten oli tartuttava töihin, heti kun vain niin sanotusti kynnelle kykeni. Jokainen teki voimiensa ja kykyjensä mukaan.

16.08.2019

Jakso #3: Lasten Mökälä

Yhteisöllisyys näkyi naapuriavussa ja talkoissa, joita Mökälässä sotien jälkeen järjestettiin.

09.08.2019

Jakso #2: Naisen rooli asutustiloilla

Suomalaisen maatilan emännällä, varsinkin pientilan emännällä oli monta roolia ja tehtävää. Vapaa-aikaa ei juuri ollut. Sanonta "vie mennessäs, tuo tullessas, tee ollessas" kuvaa emäntien työnsarkaa.

05.08.2019

Jakso #1: Johdanto Mökälän ja asutustilojen syntyyn

Miten Mökälän kylä aikanaan syntyi ja miksi sinne asutettiin kylmille tiloille sotien jälkeen rintamamiehiä perheineen.

25.07.2019
Takaisin alkuun