Paikallisuutiset

Yhteisöllistä asumista lisätään Pohjanmaan hyvinvointialueella – edellyttää uudisrakentamista

Hyvinvointialue suunnittelee, miten Pietarsaaressa voidaan toteuttaa uudisrakennuksena yhteisöllisen asumisen hybridi, jonka avulla voidaan korvata myös Koivurinteen (kuvassa) ympärivuorokautiset hoitopaikat. Kuva: Pirkko Högkulla

Pohjanmaan hyvinvointialue lähtee suunnittelemaan, miten niin sanotun yhteisöllisen asumisen hybridiyksiköillä voidaan korvata ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja.

Hybridiyksiköitä suunnitellaan kautta koko hyvinvointialueen, muun muassa Pietarsaareen, Pedersöreen ja Uuteenkaarlepyyhyn.

Tavoitteena on lisätä Pohjoisen alueen yhteisöllistä asumista noin 70:llä asunnolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aluehallitus tutustui suunnitelmiin maanantaina.

Aluevaltuusto on hyväksynyt keväällä tavoitteen, että 93 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuisi kotona vuonna 2025. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi on jo lisätty esimerkiksi kotikuntoutusta, kotisairaalatoimintaa ja päivystyksen liikkuvan sairaanhoitajan palveluja. Myös intervallihoidon käyttäjäkuntaa on laajennettu, hyvinvointialue kertoo tiedotteessaan.

Ikäihmisten kotona asumista tuetaan myös yhteisöllisellä asumisella. Se tarkoittaa asumismuotoa, jossa ikäihmisellä on hänen tarpeitaan vastaava asunto esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä, jossa on tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa.

Yhteisöllisen asumisen mallin valmistelussa on tarkasteltu ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakasrakennetta ja mahdollisuuksia muuttaa nykyiset tilat täyttämään yhteisöllisen asumisen edellytykset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtaosa hyvinvointialueen palveluasumisen yksiköistä ei sovellu suoraan yhteisölliseen asumiseen.

– Tilojen muuttaminen edellyttää investointeja ja uudisrakentamista, mitä suunnitellaan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden yhteyteen. Tällaisissa hybridiyksiköissä saataisiin synergiaetuja esimerkiksi tilankäytössä ja henkilöstön saatavuudessa, ikäihmisten sektorijohtaja Pia Vähäkangas kertoo Pohjanmaan hyvinvointialueen tiedotteessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä