Paikallisuutiset

Yhtä suurta perhettä – ellet usko, käy tarkistamassa: Strangin ja Spangarin suvut kokoontuvat Pietarsaaressa

Pentti Silvennoinen ja Antti Kujala kuuluvat sukuseuran hallitukseen. Pedersören kirkko ja entinen seurakunta yhdistää useimpia laajan suvun jäsenistöstä.
Pentti Silvennoinen ja Antti Kujala kuuluvat sukuseuran hallitukseen. Pedersören kirkko ja entinen seurakunta yhdistää useimpia laajan suvun jäsenistöstä. Kuva: Pentti Höri

Laaja Strang-Spangarin suku kokoontuu jaakonpäiväviikon lopulla Pietarsaareen. Paikalle odotetaan 200–250 sukuseuran jäsentä.

Joukossa on mistä ammentaa. 1500-luvulta alkaneen ”kirjanpidon” mukaan sukuun on näihin päiviin mennessä kuulunut 150 000 Heikki Strangin ja 131 000 Olavi Spangarin jälkeläistä.

Seuraan kuuluu kaksi sukua, koska Strang ja Spangar olivat Vimpelin ensimmäiset suvut. Heillä oli vuoden 1557 maakirjan mukaan yli kaksi hehtaaria peltomaata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Molempien juuret ovat kuitenkin Pedersören Kolpissa. Vuosisatojen saatossa on tapahtunut niin paljon edestakaista muuttoa, että nyt jälkeläisiä on mittavat määrät sekä suomenkielisellä Järviseudulla ja Pohjanmaalla että ruotsinkielisellä rannikkoseudullakin – kuten Suomessa ja maailmalla laajemminkin.

”Varmasti verisiteellä on emotionaalinen vaikutus, ollaan ikään kuin meikäläisiä. Se jutustelu ja muistelu on loppujen lopuksi aika tärkeätä.” Pentti Silvennoinen Sukuseuran hallituksen jäsen

– Monet ruotsinkieliset ovat olleet yllättyneitä siitä, että kuuluvat tähän sukuun. Siksikin on hyvä, että sukujuhla pidetään tällä kertaa Pietarsaaressa, sukuseuran hallituksen jäsenPentti Silvennoinen sanoo.

Hänen omat juurensa ovat Karjalassa, mutta avioliiton kautta hän on tullut mukaan seuran toimintaan.

PietarsaarelainenAntti Kujala, hänkin hallituksen jäsen, puolestaan pyörittää Rosenlundin pappilassa ensi viikon perjantaina sukukamaria, johon kuka tahansa voi pistäytyä ottamaan selvää, mahtaako kuulua joukkoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Melkein joka talossa on Strangin sukua. 1600–1700-luvuilla on Pietarsaareen tullut paljon sukujen jäseniä, Keisareita, Hyytisiä, Karvosia Korreja, Svarvareita ja monia muita, Kujala luettelee.

Hän pääsee yhteyksien jäljille lukuisten sukukirjojen ja tietenkin netin tietokantojen avulla. Sukuselvittäjällä on tiedon valtakaudella myös vastuksia, kuten muuan myöhempien aikojen rajoite, eli yksityisyyden suoja.

– Sataa vuotta nuorempien henkilöiden sukutietoja ei voi julkaista netissä ilman heidän suostumustaan.

Järviseudulta on tunnetusti muuttanut laumoittain väkeä Pietarsaareen teollistumispiikkien aikoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lappajärvellä oli kylä, jonka asukkaista kolmannes lähti Pietarsaareen töihin. Ei ole ihme, että suku on levittäytynyt takaisin, Silvennoinen huomauttaa.

Hänen mielestään Pietarsaari ei ole osannut käyttää hyödykseen tätä vuosisataista historiallista verisuhdetta. Seurakunnallinen yhteys Pedersörestä sen sijaan on ulottunut aikanaan aina Soiniin saakka.

Niinpä suuri osa sukujuhlan ohjelmasta tapahtuu nyt Pedersören kirkon vaiheilla.

Strang-Spangarin sukuseura perustettiin vuonna 1995. Kokoontumisia on pidetty muutaman vuoden välein.

Miesten mukaan juhlien anti on ihmisten kohtaamisessa.

– Suomi on niin pieni maa, ettei mene kauankaan, kun ventovieraat löytävät yhteisiä tuttuja. Varmasti verisiteellä on emotionaalinen vaikutus, ollaan ikään kuin meikäläisiä. Se jutustelu ja muistelu on loppujen lopuksi aika tärkeätä, Silvennoinen sanoo.

– Kannattaa olla suulas ja utelias, Kujala kiteyttää.

– Vertaisin tällaista luokkakokoukseen. Vaikka porukassa on monenlaista johtajaa ja muuta, kaikki ovat kuitenkin samaa lihaa ja verta kuin olivat nuorenakin, Pentti Silvennoinen tuumii.

Kaksi päivää juhlitaan

Strangin ja Spangarin sukuseuran juhla Pietarsaaressa Rosenlundin pappilassa ja Pedersören kirkossa ja seurakuntatalolla 26.–27.7.

Kuka tahansa voi tarjoilun sisältävän osallistumismaksun suorittamalla osallistua päivien tapahtumiin, ainoastaan sääntömääräinen sukuseuran kokous on tarkoitettu yksinomaan suvun jäsenille.

Perjantaina 26.7. klo 11–14 on kaikille avoin ja maksuton sukukamari Rosenlundin Renkituvassa. Kiinnostuneet voivat tarkistaa, kuuluvatko näihin sukuihin.

Tunnettuja sukujen edustajia ovat muun muassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, joka käyttää juhlassa puheenvuoron, piispasuku Vikström ja Porvoon uudeksi piispaksi valittu Bo-Göran Åstrand.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä