Paikallisuutiset
Yhdessä myös opiskellen: Pietarsaarelaiset Ellen ja Jussi jakavat aikuisopiskelijan arjen ja unelmat
Jussi Virkkala ja Ellen Vargas Virkkala alkoivat opiskella yhtä aikaa uutta tutkintoa ammattikorkeassa. - Jos ei haasta itseään, ei kehitykään.
Pietarsaarelaiset Jussi Virkkala, 36, ja Ellen Vargas Virkkala, 33, panostavat työn ohessa täysillä opiskeluun. Jos ei haasta itseään, ei kehitykään, he ajattelevat. Paras motivaattori on juuri kiinnostus itsensä kehittämiseen ja mahdollisuus saada uudentyyppisiä työtehtäviä.
Omistautumisesta asiaan kertoo jotain sekin, että he möivät omakotitalonsa ja muuttivat vuokralle mahdollistaakseen paremmin opintojen, työelämän ja perheen yhteensovittamisen. Perheeseen kuuluvat 7- ja 13- vuotiaat lapset.
– Taloyhtiössä vuokralla asuminen on huolettomampaa. Olemme saaneet kaivattua lisäaikaa viikonlopulle ja iltoihin kun enää ei tarvitse tehdä esimerkiksi lumitöitä, Jussi Virkkala kertoo.
– En koe, että olisin jostain varsinaisesti joutunut luopumaan opiskelun takia. Muksujen kanssa ei tietenkään niin paljon ehdi tehdä ja viettää yhteistä aikaa kuin haluaisi.
Monimuoto-opinnot Centriassa startattiin samaan aikaan puolitoista vuotta sitten syksyllä 2022. Tarkoituksena on valmistua neljässä vuodessa. Sitä kohti aherretaan muun muassa yhteisessä opiskeluhuoneessa vierekkäin omilla kirjoituspöydillä kuulokkeet korvilla luentoja kuunnellen.
Jussi Virkkala kuvailee, miten työhuoneen hiljaisuus vaihtuu sekametelisopaksi kun kummallakin sattuu olemaan sanallista osallistumista vaativa kurssi käynnissä.
Koska monimuoto-opinnoista pääosa toteutuu etäopetuksena, tarkoittaa se itsenäisen työskentelyn korostumista opiskelussa. Lisäksi on lähiopetusta koululla.
Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi opiskeleva Jussi Virkkala on koulutukseltaan automaatioasentaja vuosimallia 2006 Kokkolan ammattikoulusta. Hän on lähes valmistumisestaan asti työskennellyt Pietecillä Pietarsaaressa.
Virkkala laskeskelee, että hän viettää aikaa opiskelun parissa luentoineen ja tehtävineen noin 20 tuntia viikossa.
– Onneksi työnantaja joustaa eri tavoin. Saan esimerkiksi ottaa pekkasia tarpeen mukaan. Viime vuonna jouduin ottamaan vain yhden palkattoman päivän.
Virkkala kertoo miettineensä jatko-opintoja aikoinaan heti ammattikoulun jälkeen, mutta työelämä voitti.
– Jäi sen verran kaivelemaan, että päätin lähteä niitä toteuttamaan.
”Matikka tuntui työläältä pitkän paussin jälkeen. Ammatillisiin aineisiin ei sen sijaan ole hirveästi tarvinnut erikseen panostaa”. Jussi Virkkala
Opiskelumoodin päälle saaminen ei vuosien tauon jälkeen käynyt ihan nappia painamalla.
– Matikka tuntui työläältä pitkän paussin jälkeen. Ammatillisiin aineisiin ei sen sijaan ole hirveästi tarvinnut erikseen panostaa, että saa hyviä numeroita, Virkkala vertailee.
Opiskelun rytmi vaihtelee kuukaudesta toiseen.
– Kulunut alkuvuosi on ollut aika intensiivinen. Minulla oli myös pari kurssia, jotka jouduin tiputtaa viime vuonna pois ja nyt olen kirinyt nekin kiinni. Opiskelutahti on välillä aika raakaa ja itsekuri on koetuksella, mutta ei kaduta, että aloitin, Jussi Virkkala tuumii.
– Kun väsyttää, palautan mieleen, että sitten insinöörinä on mahdollisuus asentajan tehtäväkenttää laajempaan työnkuvaan.
Luennot ovat yleensä maanantaista torstaihin kello 16 ja 20 välillä.
– Liityn luentoon jo autossa töistä lähtiessä, haen pojan koululta ja jatkan seuraamista tietokoneelta kotona, joskus ruokaa samalla tehden keittiössä, Virkkala kuvailee.
– Kevään aikana on tiedossa viisi reissua labrapäiville Ylivieskaan, missä sähköpuolen monimuoto-opintojen lähiopetus järjestetään.
Ellen Vargas Virkkalalla on jo asianajajan ja merkonomin tutkinnot.
Asianajajan ja merkonomin tutkinnot Ellen Vargas Virkkalalla jo on. Hän tuumi, että osaamista voisi kasvattaa vielä tutkinnolla kansainvälisestä liiketoiminnasta. Hän opiskelee tradenomiksi englanninkielisessä Bachelor of Business Administration (International Business) - koulutusohjelmassa. Loppusuoralla on lisäksi tutkinto hakukoneoptimoinnissa, mikä liittyy suoraan nykyiseen työhön hakukoneoptimoinnin spesialistina Media Wikströmillä.
Asianajajaksi Vargas Virkkala valmistui synnyinmaassaan Venezuelassa. Liiketalouden perustutkinnon hän suoritti Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa 2021.
– Suomeen ja Luotoon, jossa isä oli asunut jo pidempään, muutin yhdeksän vuotta sitten. Jussin kanssa tavattiin puolisen vuotta sen jälkeen.
Jatko-opintoihin Vargas Virkkala kertoo osaltaan vaikuttaneen sen, ettei hän olisi asianajajan tutkinnollaan suoraan pätevä toimimaan Suomen oikeusistuimessa.
– Liiketoimintakin kiinnostaa minua suuresti. Tykkään kovasti siitä, mitä opiskelen parhaillaan. Lisäksi voin työssä hyödyntää oppimaani ja päinvastoin työ auttaa opiskelussa.
– Perheellisenä opiskelu työn ohessa ei aina ole helppoa, mutta kiinnostus uuden oppimiseen motivoi eteenpäin. Ja läsnäolopäivät näkyvät toki pienempänä palkkana, mutta opiskelu on sen arvoista.
Lähiopiskelua on joka toinen viikko kahdesta kolmeen päivään Pietarsaaren kampuksella.
Vargas Virkkala on jo kokeillut siipiään yrittäjänä perustamalla tapahtumanjärjestäjän toiminimen. Lisäksi hän on opiskellut kynsiteknikoksi Helsingissä ja avannut kynsistudion.
– Ehkä voin joskus tulevaisuudessa yhdistää myös liiketoiminnan ja lakialan ja tehdä töitä kansainvälisessä ympäristössä, kuuluvat suunnitelmat.