Paikallisuutiset

Wava-opisto sai valtiolta digitaaliruiskeen: opetusministeriön 95 000 euron pika-avustuksella etäopetuksen mahdollisuudet paranevat huimasti

Vuoden takaista Wava-opiston voimannäytettä, Hokseli Pokseli Poloffia tehtiin vielä isolla joukolla ja yleisölle. Nyt ajat ovat toiset, joten valtion tuki etäopetukseen tuli tarpeeseen.
Vuoden takaista Wava-opiston voimannäytettä, Hokseli Pokseli Poloffia tehtiin vielä isolla joukolla ja yleisölle. Nyt ajat ovat toiset, joten valtion tuki etäopetukseen tuli tarpeeseen. Kuva: Arkisto / Pentti Höri

Sopivasti joulun alla pietarsaarelainen Wava-opisto sai tuikitarpeellisen piristysruiskeen, jolla rehtoriPeter Roosin mukaan saadaan aikaiseksi paljon.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi taiteen perusopetuksen ylläpitäjille yhteensä reilut 2,2 miljoonaa euroa koronapandemiasta aiheutuneeseen lisärahoitustarpeeseen. Avustusta sai 74 laitosta, joista usean taiteenalan Wava-opisto oli yksi.

Kaikki tapahtui nopealla aikataululla. Opiston työryhmä teki yksityiskohtaisen listan tarvitsemistaan hankinnoista ja jätti hakemuksen marraskuun alussa. Saman kuun lopussa tuli päätös 95 000 euron avustuksesta, ja rahat tulee olla käytettynä joulukuun loppuun mennessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on aika iso summa, ja sillä tekee jo paljon, Peter Roos iloitsee.

Wava-opistolla istuttiin syksyllä miettimään, mitä esteitä ja hankaluuksia esiintyi, kun keväällä alkanut korona-aika siirsi opiston etäopetukseen.

Kaikilla opettajilla on jo ollut iPadit, mutta niiden kapasiteetti ei oikein riittänyt tarkoitukseen.

– Nyt hankimme jokaiselle opettajalle tietokoneet, vieläpä sellaiset, joihin voi liittää useita kameroita tai ulkoisia mikrofoneja, jotta äänentoisto toimii oikeasti hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikilla oppilailla ei ollut laitteita joilla voi vastaanottaa opetusta, vaan jouduimme tekemään sen puhelimen tai Whatsappin kautta. Nyt opettajilta vapautuvia iPadeja siirretään resurssipankkiin, jolloin oppilaat voivat lainata niitä. Näin parannamme huomattavasti mahdollisuuksia toimia etänä, Roos kertoo.

Lisäksi avustusrahaa käytetään uusien soittimien ostoon niin, että niitä voidaan lainata oppilaille kotiharjoittelua varten. Varsinkin lyömäsoittimiin hankitaan täydennystä.

Kuvataidelinja Balatako saa myös lisää kalustoa, joka auttaa opiskelemaan digitaalisesti sekä materiaaleja jaettavaksi oppilaille.

– Nämä laitteet ovat niin kalliita, että niitä ei voisi hankkia normaalin budjettimme sisällä. Meillä on käytössä vuosittain vain 5 000–6 000 euroa hankintoihin. Sillä kykenee juuri ja juuri ylläpitoon. Nyt meillä oli varaa investoida tulevaisuuteen, Roos sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme suunnitelleet ostokset todella hyvin. Laitteita ei osteta hyllylle keräämään pölyä.

Kevään etäopetuksen jälkeen Wava-opistolla on syksyllä palattu pääsääntöisesti lähiopetukseen. Isompia ryhmiä on jaettu pienemmiksi ja esimerkiksi puhallin- ja jousiorkesterit ovat olleet välillä tauolla.

Ajan haasteet eivät ole mihinkään poistuneet.

– Oppilailla on paljon poissaoloja pienen nuhan tai muun takia. Sama koskee tietysti opettajia, jotka työkuntoisina ollessaan haluavat työskennellä etänä. Ja silloin on tärkeää, että tekniikka toimii.

Ajoittainen etäopetus voi muodostua pysyväksi vaihtoehdoksi myös jatkossa, esimerkiksi pitkämatkalaisille. Peter Roos näkee, että pandemian kehityssuunnasta huolimatta tekniikka ja digilaitteet ovat tulleet jäädäkseen.

– En usko, että palaamme ainakaan kovin nopeasti siihen arkipäivään, jota elettiin vuosi sitten. Meidän on oltava valmiina toimimaan myös etänä.

Wava-opiston kirjoilla on 800 lasta ja nuorta Pietarsaaren seudulta. Myös muutamia aikuisryhmiä on taiteen perusopetuksen parissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä