Paikallisuutiset

Vuoden yrityksessä leivotaan tasaista kasvua Pietarsaaren seudulla: ”Palkinto on työvoitto Bergwallille”

Jonas Simonsbacka on Bergwallin leipomossa leipuri-kondiittori ja tuotannonvastaava, Niina Grannas on leipuri-kondiittori ja taikinantekijä. Omistaja-toimitusjohtaja Anette Bergvall-Fagerström seuraa laskiaispullien valmistumista. Kuva: Pirkko Högkulla

Bergwallin leipomo on Vuoden yritys 2023 Pietarsaaren seudulla.

Paikallisleipomo Bergwallin tausta ulottuu aina vuoteen 1966 kun Pelle ja Ulla-Britt ostivat Hoikkasen leipomon Kirkkorannalla ja aloittivat pitkäksi venähtävän uransa leipomoalalla. Tytär Anette oli tuolloin vasta 10 kuukauden ikäinen ja hänestä tulisi perheyritykselle jatkaja.

Anette Bergvall-Fagerströmillä on puolestaan helppo muistaa päivä, jolloin sukupolvenvaihdos toteutettiin vuonna 2012. Samana päivänä hänestä tuli nimittäin myös mummi ensimmäisen kerran.

Pietarsaaren seudun yrittäjät ry:n Bergwallin leipomolle myöntämä Vuoden yritys 2023 -tunnustus lämmittää omistaja-toimitusjohtajan ja koko leipomoväen mieltä. Aiemmin ei yritystä ole noteerattu palkinnoilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yrityspalkinto on työvoitto Bergwallille vuosikymmenten työstä. Palkinto kuuluu paitsi yrityksen johdolle ja perheelle myös kaikille työntekijöille, asiakkaille ja lähileipomoille, kuvaa Anette Bergvall-Fagerström.

Yrityksessä on 20 työntekijää.

Päätuote noin 40 % osuudella on ruokaleipä, loppu jakautuu kahvileivän (25 %), konditoriatuotteiden (14 %), pikkuleipien (12 %) ja puolivalmisteiden (9 %, business to business-myynti) kesken.

Onnistumisen takana hän näkee monta eri tekijää, päällimmäisenä perinteiden kunnioittamisen ja uudistumisen taidon. Päätuote noin 40 % osuudella on ruokaleipä, loppu jakautuu kahvileivän (25 %), konditoriatuotteiden (14 %), pikkuleipien (12 %) ja puolivalmisteiden (9 %, business to business-myynti) kesken.

Elin Blomqvist (ent. Bergvall) työskentelee tällä hetkellä osa-aikaisesti Bergwallin leipomon Brödhörnetissa Pietarsaaressa ja 80 %:sti toiminnanjohtajana Finlands Svenska Idrott -liitossa. Kuvaan mukaan pääsi raidallinen prinsessakakku. Kuva: Pirkko Högkulla

Tuotekehittelyssä ollaan hereillä reagoimalla herkästi erilaisiin uutuuksiin ja tuulahduksiin maailmalta. Hitti vai huti - sitä on vaikea etukäteen tietää, mutta esimerkiksi viisu-teemaisen suuhunpantavan loihtiminen on euroviisuhullussa leipomoperheessä vuoden kohokohta, joka tapaa maistua muillekin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suuremmassa kuvassa fokus on lähinnä saavutetun pitovoiman säilyttämisessä asiakkaiden suuntaan.

– Asiakaskuntaa seudulla on ainakin vaikeampi kasvattaa kun pari kauppaakin on suljettu, huomauttaa Anette Bergvall-Fagerström.

Bergwallin nimen yritys palautti Pietarsaaren katukuvaan marraskuussa 2019. Tuolloin avatun Brödhörnetin oli tarkoitus alkujaan keskittyä leipään, mutta asiakkaat päättivät toisin.

– Valikoima painottui aika nopeasti konditorian puolelle. Leipäpuolella bravuurina on hapanjuurileipä juuresta, jonka nimi on vilja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Asiakaskuntaa seudulla on ainakin vaikeampi kasvattaa kun pari kauppaakin on suljettu”.

Muutto Sansundiin Kirkkorannalta nykyiselle paikalle Pännäistentien varrelle tapahtui vuonna 1972 kun ostettiin Luukkosen leipomo Pännäistentien varrella.

– Rakennusta on remontoitu ja laajennettu monta kertaa.

Parin vuoden päästä Sansundiin muutosta avattiin kioski, jossa myytiin leipomotuotteiden lisäksi muitakin kaupan tuotteita kuten maitoa, voita, karkkia ja lehtiä. Kioskia pidettiin vuosina 1974-1980. Uudestaan se avattiiin samana päivänä kun Suomi suljettiin koronan takia 27.3.2020.

– Leipäkioski on erittäin suosittu. Leipä ja kahvileivän valikoima on laaja, sanoo Anette Bergvall-Fagerström.

Monenlaista leivonnaista ja leipää lähtee kolmella omalla kuljetusautolla seudun kauppoihin, oppilaitoksiin ja yrityksiin, joissa perjantaipullan saapuminen on viikon odotettu hetki.

Pietarsaaren seudun Yrittäjät ry:n yrittäjäpalkinnot 2023 julkistettiin Kaupunginhotellissa vietetyssä Yrittäjägaalassa 19. tammikuuta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä