Paikallisuutiset

Villa Svedenin tulevaisuuden kulisseissa kuhisee lupaavasti - ”Mahtava paikka, paljon potentiaalia”

Marika Holm ja lasten taidetta Villa Svedenin olennoista liehumassa pyykkinarulla. Kuva: Pirkko Högkulla

Kuvataiteilija Marika Holmin visioissa Villasta kuoriutuu lasten ja nykytaiteen kulttuurikeskus. Hän olisi myös itse valmis muuttamaan huvilakaunottareen.

Kulttuurikeskus Villa Sveden Pietarsaaressa näyttää viettävän hiljaiseloa, mutta kulisseissa kuhisee lupaavasti.

Paikalla kehittämässä Villan visiota ja toimintaa on kuvataiteilija Marika Holm Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahastosta saamansa yhden vuoden apurahan turvin.

Kehittämistyötä Ammattikorkeakoulu Novian vastaavalla opettajalla on ohjaamassa Villa Svedenin slogan ”Taiteen puolesta taiteen keinoin” sekä avainsanat taide, hyvinvointi ja demokratia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Projekti käynnistyi kesän alussa jolloin Marika Holm muutti ”konttorinsa” Villan kahvilan kulmapöydälle. Täysipäiväisesti projekti ei työllistä, mutta jossain määrin vaikuttaa hänen päivätyöhönsä Noviassa.

– Minua kysyttiin Olavi Tialan perheen kautta olisinko kiinnostunut vetämään toiminnan kehittämistä. Olinhan minä, minkä vuoksi hain apurahaa ja sain sen, Marika Holm selventää.

Ympäröivään metsikköön rakentuisi lasten tekemänä lasten kaupunki puurakentamisen arkkitehtuurilla.

Villan tulevaisuudesta on Holmilla kypsynyt kesän aikana monenlaisia visioita, joista hän tulee käymään keskusteluja kaupungin kulttuuritoimen ja teknisten palvelujen sekä poliitikkojen kanssa heti syksyn aikana.

– Jos kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä ja saadaan jatkumoa, avataan Villan ovet uusin ideoin ensi kesän kynnyksellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Villa Sveden jatkaisi elämäänsä ihmiset eri tavoin yhteen tuovana kulttuurikeskuksena, ja jos Holm saisi asiasta päättää, niin sekä lasten kulttuurikeskuksena että nykytaiteen keskuksena. Nykytaiteen galleriaksi muuttuisi nykyinen taidepaja.

Ympäröivään metsikköön rakentuisi lasten tekemänä lasten kaupunki puurakentamisen arkkitehtuurilla. Osa metsiköstä muuttuisi veistosnäyttelyn pitopaikaksi, veistospuistoksi. Sisällä talossa järjestettäisiin erilaisia kirjallisuus- ja musiikkitapahtumia eri kielillä. Kahvila pitäisi ovensa auki ja olisi aluksi tyyliltään marokkolainen tai pohjoisafrikkalainen.

Marika Holmin visioissa Villa Sveden jatkaisi elämäänsä ihmiset eri tavoin yhteen tuovana lasten kulttuurikeskuksena ja nykytaiteen keskuksena. Hän kehittää Villan visiota ja toimintaa vuoden apurahan turvin. Kuva: Pirkko Högkulla

Tarkoituksena ei visionäärin mukaan ole ollut keksiä uutta, vaan keinot miten voi jatkaa tässä päivässä.

– Valmiit, upeat puitteet ovat olemassa. Sisällön voisi tuottaa ulkopuolisella rahoituksella, kutsua ulkopuolisia toimijoita, valmiita ja valmiiksi maksettuja konsepteja. Ja toivon mukaan kaupunki voisi tulla omistamansa kiinteistön ylläpitokustannuksissa vastaan, Marika Holm huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähtökohtana on, että ihminen on sosiaalinen olento ja voidaan olla yhdessä taiteen parissa, vaikkei olisikaan yhteistä puhuttua kieltä.

”On myös kaupungin etu, että paikka pysyisi dynaamisena”.

Valot palaisivat vuodelta 1852 peräisin olevassa huvilakaunottaressa taas vuoden ympäri, sillä asukkaana olisi paikkaa taiteen nimissä pyörittävä henkilö.

Uutta asukasta Villan taiteilijakotiin ei tarvitsisi kaukaa hakea, sillä Holm olisi itse valmis muuttamaan sinne perheensä kanssa ja vetämään toimintaa projektinvetäjän roolissa.

– Kävin täällä ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten kesäkahvilassa. Olin heti haltioissani, että aivan mahtava paikka. Eikä tuo tunne ole muuttunut. Täällä on niin paljon potentiaalia, Marika Holm ihastelee.

– Olisi se sitten kuka tahansa, niin hän, joka asuu täällä, huolehtisi siitä, että Villa Svedenistä tulisi elävä paikka. On myös kaupungin etu, että paikka pysyisi dynaamisena. Residenssiä voisi ajatella vaikkapa viiden vuoden sopimuksella ja edelleen viiden vuoden jatkosopimuksella, mikäli ollaan aikaansaannoksiin tyytyväisiä, hän pohtii.

Ensi töikseen Holm kokosi kesän alussa Olavi Tialan ja Siv Ågrenin maalauksista pienimuotoisen näyttelyn, joka kantoi nimeä Taiteilijaelämää!.

Tekeminen on konkretisoitunut myös päiväkotilasten vierailuina Villa Svedenissä.

– Vau, vau, tapaavat lapset ihastella tullessaan sisälle. Tässä tilassa ja näissä huoneissa on todella jotain sykähdyttävää, Marika Holm tietää.

Holm kokee talon kokonaisuudessaan kuin jonkinlaisena olentona. Lapsetkin saavat piirtää paperille olennon, joka on asunut talossa. Sitten olento tehdään uudestaan lakanoille, jotka ripustetaan liehumaan Villa Svedenin puistoon pyykkinaruille.

Villa Sveden on merkinnyt pietarsaarelaisille ja matkailijoille monien näyttelyjen, taidetapahtumien ja perhejuhlien viettopaikan lisäksi kesäistä virkistyskeidasta kesäkahviloineen ja terasseineen. Kuva: Pirkko Högkulla

Kuvataiteilija Olavi Tiala alkoi kunnostaa alkujaan apteekkari Victor Schaumanin käytössä ollutta huvilakaunotarta ja sitä ympäröivää puistoa Villa Svedenin kulttuurikeskukseksi vuonna 1985.

Rakennusprojektistaan Tiala sai Pietarsaaren kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 1991. Kulttuurikeskuksesta tuli vähitellen sekä asuin- että työpaikka Tialalle ja vuodesta 1996 lukien myös Siv Ågrenille, puolisolle.

Pietarsaarelaisille ja matkailijoille Villa Sveden on merkinnyt monien näyttelyjen, taidetapahtumien ja perhejuhlien viettopaikan lisäksi kesäistä virkistyskeidasta kesäkahviloineen ja terasseineen.

Olavi Tialan sairastumisen ja kuoleman jälkeen Villan kohtalo on ollut epävarma. Tiala kuoli vuonna 2021.

Villa Svedeniä on viime vuodet hallinnoinut Siv Ågren, joka yhdessä tyttärensä Jeanette Edfeltin kanssa on pyrkinyt pitämään paikkaa auki kesäisin.

Alariviä muutettu 2.9.2024 kello 11:03.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä