Paikallisuutiset
Valvontaa ja turvaa pika-asennuksilla – JNT satsaa helppokäyttöiseen esineiden internetiin ensimmäisenä Suomessa
Esineiden internet (IoT) on tuttu käsite jo vuosien takaa. Nyt pietarsaarelainen teleoperaattori JNT on onnistunut tuotteistamaan sen tavalla, jolla yritys uskoo valtaavansa kotimaisia markkinoita.
– Olemme ensimmäisenä Suomessa liikkeellä tällä konseptilla, ja uskomme tästä muodostuvan merkittävän osan liikevaihtomme kasvusta, JNT:n osastopäällikköStefan Skytte kertoo.
Nollge-nimen saanut tiedonsiirtokonsepti perustuu liittymiin, jotka matalataajuuksisina ovat toimintavarmoja ja edullisia käyttää.
Anturit valvovat automaattisesti lähes mitä tahansa asiaa, jota halutaan tarkkailla. Kiinteistöissä voidaan mitata ja tilastoida lämpötiloja, ilmanlaatua, kosteutta, vuotoja, melua tai liikkumista.
Verkkoon voidaan liittää erilaisia turvajärjestelmiä kuten palo- ja murtohälyttimiä.
Myös yksin asuvien vanhusten liikkeistä voidaan olla perillä.
– Järjestelmä oppii nopeasti asukkaan päivärutiinit, jolloin vain poikkeamista lähtee hälytys.
Paikannusjärjestelmillä voidaan valvoa omaisuutta ja tavarankuljetuksia lähes missä päin maailmaa tahansa, sillä JNT:n yhteistyökumppanina oleva ranskalainen operaattori Sigfox toimii 60 maassa, ja sen toimialueella asuu noin miljardi ihmistä.
Verkon juju on matalassa, 868 megahertzin taajuudessa. Siinä ei voida siirtää raskasta tietoa kuten videoita tai vastaavia, mutta se ei ole tarpeenkaan.
– Kyse on erittäin pienistä datamääristä. Verkkoon lähtee tieto vain, jos antureiden mittaamat asetetut raja-arvot ylittyvät tai alittuvat, Skytte kertoo.
Valvonta hoituu reaaliajassa esimerkiksi älypuhelinsovelluksella.
Kilpaileviin valvontajärjestelmiin verrattuna hän pitää Nollgen etuina erittäin alhaisia investointikustannuksia, helppoa asennusta ja toimintavarmuutta.
Anturit ovat toinen toistaan pienempiä palikoita, jotka eivät vaadi tavallisen palohälyttimen asentamista kummempaa ammattitaitoa.
– Käyttökustannukset ovat hyvin alhaiset. Laitteet toimivat paristoilla ja akuilla, joiden käyttöikä voi nousta aina 10 vuoteen.
Anturien käyttöönotto ei vaadi mitään sähkö- tai datakaapelointeja, ja niissä on verkkoliittymä sisäänrakennettuna. Mittareiden paikkaa esimerkiksi huoneesta toiseen voi muuttaa haluamansa mukaan.
Järjestelmä tuottaa kaiken aikaa dataa, joka Skytten mukaan toimii analyysien pohjana ja auttaa esimerkiksi tehostamaan tuotantoa ja resurssien hyödyntämistä.
Suomessa Sigfoxin verkkoa rakentaa JNT:n suomalainen partneri Connected Finland Oy. Tällä hetkellä se kattaa 85 prosenttia Suomen asukkaista.
Leviämistä nopeuttaa verkon matala taajuus ja pitkät kantamat.
– Siinä, kun tavallinen gsm-verkko tarvitsee 10 000 tukiasemaa, tähän tarvitaan vain 500 asemaa olemassaoleviin mastoihin, jotta koko maa on katettu.
JNT:n rooli on huolehtia asiakkaista, auttaa ratkaisujen valinnassa ja aktivoida liittymät.
Voidakseen markkinoida konseptia koko maan alueella yritys päätti brändätä sen kokonaan omalle Nollge-tuotenimelleen.
Stefan Skytten mukaan JNT panostaa erityisesti palvelun digimarkkinointiin.
– Satsaamme alkajaisiksi muutamaan kiinnostavaan ja relevanttiin käyttöalueeseen, kiinteistöjen valvontaan, jäljitystekniikkaan ja vanhusten turvalliseen asumisympäristöön.
Nollgen konsepti
Langattomat, paristo- tai akkukäyttöiset anturit mittaavat esimerkiksi sisäilman laatua, kosteutta ja lämpötilaa.
Antureilla ja liiketunnistimilla voidaan valvoa myös tilojen ja esimerkiksi vanhusten asumisturvallisuutta.
Omaisuutta tai kuljetuksia voidaan valvoa jäljitinlaitteilla.
IoT-teknologialla voidaan optimoida muun muassa jätehuollon tyhjennnysvälit.
Tiedot tulevat reaaliajassa esimerkiksi älypuhelimen sovellukseen.