Paikallisuutiset

Valtaisat vauvamäärät puolustavat Kokkolaan päivystävän sairaalan paikkaa – Kirurgisten leikkausten määrät eivät

Päivystysasetus tuskastuttaa Soitella

– Ministeri Annika Saarikon viesti on yksiselitteinen, Keski-Pohjanmaalla tarvitaan päivystyssairaala, sanoo Soiten vt.toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi.
– Ministeri Annika Saarikon viesti on yksiselitteinen, Keski-Pohjanmaalla tarvitaan päivystyssairaala, sanoo Soiten vt.toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi. Kuva: Clas-Olav Slotte

Minna Mustonen

1600 hoidettua synnytystä vuodessa on sellainen määrä, että siihen ei jokainen sairaala pysty. Keski-Pohjanmaan keskussairaala siihen pystyy ja hyvä niin, sillä synnytysten huikea määrä on yksi asia millä päivystävän sairaalan paikkaa pyritään paikkakunnalla pitämään. Se pysyykö päivystävä sairaala Kokkolassa onkin sitten toinen asia, sillä synnytysten lisäksi päivystysasetus vaatii tietyn määrän rintasyöpä-, paksunsuolensyöpä-, selkä- sekä tekonivelleikkauksia, jotta sairaalakohtaiset lukumäärälliset vaatimukset toteutuisivat. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa lukumäärällisistä tavoitteista jäädään kauas.

Luvut ja asetukset ovat raakoja. Esimerkiksi päivystysasetuksen pykälä 7 lataa selkeät luvut pöytään, mikäli niitä ei täytetä, katsotaan asema uudelleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotta päivystysasetus täyttyy tulisi Kokkolassa leikata vuosittain kuutisensataa tekonivelleikkausta, nyt toteutuu noin puolet siitä. Rintasyöpäleikkauksia tulisi tehdä 150 vuodessa, nyt niitä tehdään noin 80 kappaletta. Paksusuolensyövänleikkauksia tulisi tehdä vuosittain 70, nyt niitä tehdään nelisenkymmentä kappaletta vuodessa. Selkäleikkauksia tulisi tehdä 150 kappaletta, niistä tehdään noin 120 leikkausta vuodessa. Valmiudet laajentaa leikkauskapasiteettiä Kokkolassakin ovat olemassa. Lisäksi Kokkolassa on iso synnytyssairaala, joka myös vaatii monien erikoisalojen päivystyksen ja muun muassa pehmytkirurgisen päivystysvalmiuden.

– Meillä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on ihan poikkeuksellisen hyvä kirurgitilanne. He tarvitsevat haasteellisia, vaikeita leikkauksia, jotta saamme upeat kirurgimme pysymään täällä, toteaa Soiten vt.toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västi.

Soite osallistuu selvitystyöhön, jolla kartoitetaan osuuskuntamallia, johon kuuluisi useita sairaanhoitopiirejä ja jotka perustuisivat kirurgiasiantuntijuuteen. Osuuskuntamallilla sairaanhoitopiirit yrittävät taistella erikoissairaanhoidon työnjakoasetuksen vaatimusten mittaisksi. Aikataulutus on haasteellinen. Tavoitteena on, että osuuskunnan muodostamista koskevat linjaukset olisivat valmiina lokakuun loppuun mennessä ja vuoden loppuun mentäessä olisi jo käytettävissä lopulliset päätökset.

– Lähdemme tosissaan hakemaan leikkausten keskittämisellä paitsi kustannustehokkuutta, myös laatua ja potilasturvallisuutta. Mitenkään huolissani en ole päivystävän sairaalan olemassaolosta, sillä meillä on todella hyvä neuvotteluyhteys päällä ja ministeri Annika Saarikon kanssa käytyjen keskustelujen perusteella uskallan todeta, että ministerin viesti on se, että Keski-Pohjanmaalla tarvitaan päivystävä sairaala, sanoo vt.toimitusjohtaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä