Paikallisuutiset
Vahingossa Suomen mestariksi: Vili Mäkisen mandoliini soi kirkkaimmin
Pietarsaarelaista 26-vuotiasta Vili Mäkistä voi nyt tituleerata virallisesti Suomen mestariksi. Saavutukseen hän ei tarvinnut lainkaan korkean paikan leiriä eikä herkistelyharjoituksia, vaan hän otti tittelin suoraan pystymetsästä.
Vili Mäkinen kukitettiin viime lauantaina Ilmajoella, Eteläpohjalaisissa Speleissä mandoliinin soiton Suomen mestariksi. Lähtiessään kansanmusiikkijuhliin keikalle hän ei tiennyt edes osallistuvansa kilpailuun.
– Piti tehdä vain keikka ja tulla seuraavana aamuna kotiin. Joku kysyi sitten, olenko ilmoittautunut huomisiin SM-kisoihin. En ollut kuullutkaan sellaisista ja totesin, ettei niihin kai enää ehdi ilmoittautuakaan, Mäkinen kertoo.
Iltaa istuttaessa hänen kaverinsa huomasi Spelien toimihenkilön, nykäisi tätä hihasta ja kysyi, että vieläkö tämän Mäkisen Vilin voisi ilmoittaa kisaan.
– Vastustelin ensin, mutta sitten oli nimi paperissa.
Tuli soitettua niin hyvin, että sain piilotettua jännityksen.
Kilpailussa sai soittaa kaksi vapaavalintaista, eri tyylistä kansanmusiikkikappaletta. Mäkinen tempaisi polkan ja valssin sekä yleisön että tuomariston edessä.
Kaikki esitykset kuultuaan tuomarit poistuivat pohtimaan ratkaisuaan. Pisteitä ei jaettu, vaan voittajan nimi ilmoitettiin suoraan.
– Kai se oli tämä lavaesiintyminen, joka ratkaisi. Tuli soitettua niin hyvin, että sain piilotettua jännityksen, Mäkinen arvioi menestyksensä salaisuutta.
– Ihan hyvältä tuntuu. Olenkin heittänyt, että tulin vahingossa Suomen mestariksi.
Musiikkiin Vili Mäkinen hurahti jo pikkupoikana vaarinsa Risto Mäkisen johdattamana. Monipuoliselta musiikkimieheltä hän sai myös vuonna 2018 ensimmäisen maniskansa, 12-kielisen Landolan, Pietarsaaressa joskus 60-luvulla tehdyn.
Mandoliineja hänellä on nyttemmin useampia, ja siitä onkin tullut Vili Mäkisen ykkösinstrumentti. Bändin hän voisi perustaa yksinäänkin.
– Mandoliinin ja urkuharmoonin lisäksi soivat piano, akustinen ja sähköinen kitara, huuliharppu jonkin verran, pikkuisen nuo haitaritkin. Eikä kontrabassoa saa tietenkään unohtaa, hän luettelee.
Kansanmusiikkiin hän pääsi syventymään, kun Heikki Nikula pyysi nuorukaista yhtyeeseensä.
Lähes kaikki musiikkityylit kelpaavat niin ikään, mutta kansanmusiikki on kaikkein mieluisinta.
Vili Mäkinen kuuluu myös Orivesi All Starsiin, Suomen suurimpaan pelimanniorkesteriin.
– Siihen ovat tervetulleita kaikki, jotka hallitsevat soittimensa perusteet. Aina välillä kokoonnumme johonkin päin Suomea viikonloppukursseille. Osanottajamäärä vaihtelee 30:n ja 50:n välillä. Kaustisen festareilla onkin sitten aina toistasataa soittajaa paikalla.
Korvakuulolta ja itse opiskellen soittotaitonsa saavuttanut Mäkinen on mielissään yllätysmestaruudestaan.
– Se antaa enemmän buustia tähän hommaan. Hyvällä tuurillahan sitä voi saavuttaa vaikka mestaripelimannin arvonimen Kaustisella, hän tuumii tulevaisuudesta.