Urheilu

Uusikaarlepyy valmistautuu suunnistuksen suurtapahtumaan: ”Erinomaiset puitteet kaikkien aikojen parhaalle kisalle”

IF Minken järjestää koululiikuntaliiton mestaruuskisat Uudessakaarlepyyssä. Kisan somevastaava Johanna Skog ottaa valokuvan kisan johtoryhmästä Metsävallin urheilukentällä, joka toimii tapahtuman keskuksena. Kuva: Tapio Lehtinen

Koululiikuntaliiton suunnistuksen mestaruuskilpailut järjestetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Uudessakaarlepyyssä. Suunnistuskisat käynnistävät Koululiikuntaliiton syksyn yksilölajien mestaruuskauden.

Kilpailut ovat kaksipäiväiset: perjantaina kilpaillaan henkilökohtaisista mestaruuksista ja lauantaina on viestijoukkueiden vuoro.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa IF Minken yhteistyössä Uudenkaarlepyyn kaupungin kanssa. Valtakunnallisten mestaruuskisojen järjestäminen on pieneltä seuralta voimannäyttö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Järjestäminen vaatii paljon talkootyötä ja talkoolaisia sekä sitoutuneita ja innostuneita tekijöitä, kertoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Tomas Wikblom.

Koululiikuntaliiton mestaruuskisat järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea, nyt ne pidetään ensimmäistä kertaa Pohjanmaan rannikolla.

Uudenkaarlepyyn kilpailuun oli torstaina puoleen päivään mennessä ilmoittautunut 650 suunnistajaa, mutta ilmoittautumisaika jatkui puoleen yöhön saakka. Talkooväkeä on kaikkiaan noin seitsemänkymmentä.

Wikblom on huomannut saman ilmiön, jonka monet muut seura- ja yhdistystoimijat ovat kohdanneet: vaikka talkootyöstä innostuneita henkilöitä löytyy aina, nuorten houkutteleminen mukaan on yhä suuri haaste.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme oppineet, että talkoovuorojen ei tule olla liian pitkiä ja talkoissa tulee myös olla hauskaa, Wikblom toteaa.

Aluksi Minken harkitsi perjantain perinteisen discoillan poistamista ohjelmasta helpottaakseen talkoolaisten kuormaa. Pian kuitenkin kävi selväksi, että diskoa ei voi jättää väliin, sillä se on koululaisten mielestä yksi kisaviikonlopun huippukohdista.

Ratojen tekemiseen on saatu apua naapuriseuralta IF Brahelta. Ratamestareina toimivat Peter Kronholm, Tom Grön ja Mattias Gripenberg.

– Kipailualue ei voisi olla parempi, toteaa Gripenberg.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kisakeskuksena toimii kaupungin ydinkeskustan laidalla sijaitseva urheilutalo, jonka viereinen urheilukenttä toimii maalialueena. Majoitustiloina käytetään lähellä sijaitsevia kouluja.

— Uskomme, että hieno areena ja kaunis kaupunki tarjoavat erinomaiset puitteet kaikkien aikojen parhaalle kisalle, lupaa Wikblom.

Rastit sijaitsevat urheilutalon maastossa, joka tarjoaa sekä turvallisen ympäristön nuoremmille suunnistajille että kunnollisen haasteen hieman vanhemmille. Maastossa on laakeita korkeusmuotoja ja samannäköisiä alueita.

Kallioiden ja pururataverkoston välissä kasvaa suopursuja ja mustikanvarpuja, mikä pakottaa nuoria suunnistajia nostamaan jalkojaan.

Kilpailun suojelijana ja kenttäkuuluttajana toimii suunnistusväelle tuttu Fredric Portin, joka on entinen maajoukkuesuunnistaja ja -valmentaja. Uudestakaarlepyystä kotoisin oleva Portin työskentelee nykyisin Pietarsaaren liikunta- ja hyvinvointipalvelujen päällikkönä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä