Paikallisuutiset
Uudenkaarlepyyn uusi kaupunginjohtaja: ”Tämä voisi olla viimeinenkin pestini”
Uusikaarlepyy on saanut uuden kaupunginjohtajan. Thomas Björkille työmatka ei muodostu pitkäksi: hän on perheineen asunut kaupungissa vuodesta 2004 lähtien.
Björk, 58, astui virkaansa juhannusviikolla. Hän seuraa tehtävässä Martin Norrgårdia, joka siirtyi ruotsinkielisen Pohjanmaan koulutuksen ja kulttuurin kuntayhtymän johtoon.
Kaupunginjohtajaksi Thomas Björk siirtyy Työplus Kokkola Oy:n toimitusjohtajan paikalta.
– Pääsin siellä viideksi vuodeksi tekemään töitä 90-prosenttisesti suomen kielellä. Ehkä suomeni on jonkin verran vahvistunut sen myötä. Kieliasiat ovat tärkeitä, ja minun kanssani saa kovin mielellään puhua suomea, Björk sanoo.
Uudessakaarlepyyssä suomenkieliset ovat pieni kielivähemmistö, kenties tänään jopa pienempi kuin ulkomaalaistaustaisten kaupunkilaisten yhteisö.
Pedersören Lepplaxissa syntynyt Thomas Björk ei ole viitoittanut urapolkuaan suoraan kohti kunnallisia johtotehtäviä. Valtiotieteen opinnot eivät tuntuneet oikeilta, joten hän vaihtoi kauppatieteisiin.
Enimmän osan työuraansa hän on tehnyt rahoituksen parissa sekä sijoitus- että pankkimaailmassa. Väliin mahtuu pari vuotta kestänyt pesti myös Uudenkaarlepyyn kaupunginkamreerina parikymmentä vuotta sitten.
– Oli tarkoitus olla enemmän kuin kaksi vuotta, mutta paikallisessa Aktiassa oli konttorinjohtajan tuoli vapaana, Thomas Björk kertoo.
Kuntasektori on siis jossain määrin tuttua hänelle. Poliittisesti Björk ei ole ollut aktiivinen.
– Politiikka kuuluu luottamushenkilöille, minä keskityn tähän operatiiviseen toimintaan.
Hän uskoo saaneensa todella mielenkiintoisen kaupungin johdettavakseen. Itse asiassa hän laittoi paperit sisään jo toista kertaa. Aiemmalla kierroksella virkaan valittiin Mats Brandt, mitä Thomas Björk pitää tuolloin aivan oikeana valintana.
– Nyt en kerta kaikkiaan voinut olla hakematta. Itselleni oli muodostunut visio, että voisi yrittää saada jotain aikaan, ja tehtävä on sopivan haasteellinen ja monipuolinen.
Björk katsoo myös, että pesti saa jäädä hänen viimeisekseen omalla työuralla.
– Ehdottomasti. Se on terveydestä ja muiden luottamuksesta kiinni. Ensimmäistä kertaa urani aikana olen kokenut, että tämä voisi olla työpaikoistani viimeinenkin.
– En ole ymmärtänyt pelätä haasteita ja vastuunkantoa. Siinä on tietenkin sekin mielenkiintoinen puoli, että sitä kautta pystyy myös vaikuttamaan asioihin.
Kuntatalous on luonnollisesti tärkeimpiä asioita, jotka vaativat jatkossa erityishuomiota.
– Se tulee koskemaan meitäkin. Varmaan joudumme tekemään kipeitäkin päätöksiä, mutta niistä pitää yrittää kommunikoida mahdollisimman hyvin. Minulla on tarkoitus olla valmis keskustelemaan kaikissa tilanteissa. Roolini on olla yksi joukkueesta, mutta tietyissä tilanteissa aion myös nousta esille.
Juustohöylä ei kuulu Thomas Björkin suosikkityökaluihin.
– En ole koskaan fanittanut sitä. Joudumme jatkossa vahvemmin valitsemaan, missä olemme mukana ja missä emme. On yritettävä tehdä fiksuja valintoja, että kunta olisi olosuhteisiin nähden varsin hyvässä kunnossa, ja saisimme vielä jonkin verran kasvuakin aikaiseksi, hän sanoo.