Paikallisuutiset

Uudella täysmittaisella frisbeegolfradalla Lappforsissa riittää pelaajia jonoksi asti

Pedersören hiihtokeskuksen maastossa kumpuileva rata on saanut vauhdikkaan startin.

Pedersören kunnanjohtaja Stefan Svenfors heittämässä haastavalla 8-radalla frisbeegolfputterin kohti maalikoria, jonka sisäpuolelle sen onnistuneesti myös sai. Kuva: Pirkko Högkulla

Ensimmäisen asukasbudjetoinnin kautta syntynyt idea on saatu toteutettua Pedersöressä. Frisbeegolfrata äänestettiin ylivoimaiseksi voittajaksi 135 ehdotuksen joukosta kunnan ensimmäisessä osallistuvassa budjetoinnissa vuonna 2023.

Työt Lappforsin hiihto- ja eräkeskuksen maastossa polkaistiin käytiin viime keväänä ja nyt rata on saatu täysin pelikuntoon heittopaikkoja, koreja ja väyläopasteita myöten.

Pelaajia uudella 18-väyläisellä ja A-luokitetulla radalla on jo riittänyt jonoksi asti etenkin viikonloppuisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On jännittävää nähdä nyt miten kunnan historian ensimmäinen asukasbudjetti konkretisoituu kuntoiluun ja liikkeeseen, kuvaa kunnanjohtaja Stefan Svenfors.

– Frisbeegolf on lajina kaikille sopiva harrastus matalalla kynnyksellä.

Lappforsin frisbeegolfradan väylien pituudet vaihtelevat 50 metristä 222 metriin. Rata sijaitsee kumpuilevassa metsämaastossa ja kiertää osittain pitkin pururataa. Kuva: Pirkko Högkulla

Osallistuvaan budjetointiin kohdennettu 10 000 euron määräraha olisi riittänyt vain 9-väyläiseen rataan, joten hätiin riensivät kunnan puisto- ja liikuntapuoli osallistumalla puuttuvalla summalla hankkeen rahoitukseen. Suositun lajin harrrastusmahdollisuuksia halutaan kehittää.

– Halusimme panostaa kerralla täysimittaiseen rataan kun Sursikissa on jo ennestään pienempi rata. Lappforsin hiihtokeskuksen kumpuileva maasto on täydellinen paikka 18-väyläiselle frisbeegolfradalle. Myös fasiliteetit ovat valmiina, huomauttaa liikuntasihteeri Pontus Backlund.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Radasta on saatu hyvää palautetta ja kaikenlaista palautetta toivotaan edelleen. Täysin valmistahan ei ole, vielä löytyy paranneltavia kohtia, hän huomauttaa.

Liikuntasihteeri Pontus Backlund valmistautuu heittoon Lappfors Disc Golf Park - radan pisimmällä väylällä numero 17, jonka maalikori häämöttää 222 metrin päässä. Kuva: Pirkko Högkulla

Loppukesästä 2013 Pännäisissä Sursikin alueella keskusurheilukentän tuntumassa avatusta 9-väyläisestä Multi Golf Park puisto-/peltoradasta tuli nopeasti suosittu pelipaikka.

Lappforsin rata levittäytyy noin 5 hehtaarin alueelle vaihtelevassa metsämaastossa ja kiertää osittain pitkin pururataa.

– Radan rakentaminen aloitettiin harvennuksilla keväällä. Rakentaminen kiviseen ja mäkiseen maastoon on paikoittain ollut haasteellista kun heittopaikat piti saada tuotua paikoilleen ja kiinnittää korit, kuvailee kunnanpuutarhuri Hans Björklund.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heittoalustat on rakennettu Pedersören kunnan omana työnä.

Pedersören kunnan puutarhuri Hans Björklund, kunnanjohtaja Stefan Svenfors ja liikuntasihteeri Pontus Backlund väylän 8 heittoalustalla, josta kiekko lennätetään 63 metrin päässä mäellä seisovan kiven päälle pultattua maalikoria kohti. Kuva: Pirkko Högkulla

Väylien pituudet vaihtelevat 50 metristä (väylä 9) aina 222 metriin (väylä 17). Koko radalla on pituutta 2,7 kilometriä.

Jokaisella väylällä on merkitty heittoalusta, josta avausheitto suoritetaan. Seuraava heitto suoritetaan aina siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Kun frisbee on maalikorissa on väylä pelattu loppuun.

Korin pohjalla on nuoli, joka osoittaa missä suunnasta seuraava väylä löytyy.

Tavoitteena on suorittaa rata mahdollisimman vähin heitoin. Ihannetulosta kuvataan sanalla par. Lappforsin radalla väylien par vaihtelee par 3:n ja par 4:n välillä ja koko radan par on 58 heittoa.

Lappfors Disc Golf Park -rata on frisbeegolfareiden käytössä hiihtokauden ulkopuolella. Radan on suunnitellut lahtelainen Mikael Häme Spin 18 Oy:stä.

Lappfors Disc Golf Park

Ensimmäinen osallistuvan budjetoinnin kautta toteutettu kohde Pedersöressä. Osallistuvalla budjetoinnilla asukkaat otetaan mukaan julkisten varojen käyttöön liittyvään suunnitteluun ja päätöksentekoon. Pedersöressä määräraha on 10 000 euroa.

Sijaitsee Pedersören hiihto- ja eräkeskuksessa Lappforsin kylässä.

18-väyläinen täysmittainen rata ja kilparata. Radan par on 58. Lyhyin rata 50 metriä, pisin 222 metriä. Luokitus AA1: luokitus kertoo radan haastavuudesta kuten väylien määrästä ja niiden pituudesta, sekä radan varustelutasosta.

Käytettävissä hiihtokauden ulkopuolella.

17.9. klo 17:13 muutettu faktaosioon lyhyimmän radan pituudeksi 50 metriä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä