Paikallisuutiset
Ukrainan presidentistä kirjan tehnyt Mika Kulju vetää yhtäläisyysmerkit Volodymyr Zelenskyistä Sanna Mariniin: "Molemmille sopii, että ollaan veitsen terällä"
TietokirjailijaMika Kulju kiteyttää Ukrainan presidentin ja hänen esikuntansa viestintäkyvyt sanomalla, että he "vievät länsimaista mediaa kuin pässiä narussa".
Kuljun kirja Zelenskyi – koko tarina julkaistiin kesäkuussa 2022 (Readme.fi), kun Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa oli kestänyt vajaat viisi kuukautta.
Kirja keskittyy historiallisiin tosiseikkoihin ja tarkastelee myös sitä, miten Ukraina ja Volodymyr Zelenskyi ovat hallinneet sodasta kertovaa uutisointia. Mika Kulju vieraili Jeppis Lit -kirjallisuusfestivaalilla Pietarsaaressa torstaina.
Parin viime päivän uutisia on hallinnut Puolan alueelle osunut ohjus tai sen kappaleet, minkä seurauksena kaksi ihmistä kuoli. Varsin pian kävi ilmi, että ilmatorjuntaohjuksen ampui todennäköisesti Ukraina.
Volodymyr Zelenskyi ei asiaa pystynyt purematta nielemään vaan kiisti Ukrainan osuuden, ja ainakaan tätä kirjoitettaessa hän ei tiettävästi ole kantaansa muuttanut.
Mika Kulju toteaa jokaisen tietävän, mikä tässä sodassa on oikein ja mikä väärin, ja siksi siedämme mieluummin ukrainalaiset tarinat.
– Ukrainalaisten kestää liioitella, kertoa vähän suurpiirteisiä tarinoita ja käyttää propagandaa. Se on ihan hyväksyttävää meidän länsimaalaisten mielestä, hän sanoo.
– Pienempiä viestintämokia on Zelenskyiltä tullut aiemminkin. Tämä oli nyt sitten vakavampi, koska puhuttiin Naton kannalta ratkaisevien artiklojen realisoitumisesta. Tämä ei ollut yhtään leikkiä.
Kuljun mielestä Volodymyr Zelenskyin kaikkien onnistumisten keskellä meiltä saattaa jäädä muistamatta, että hän on poliitikkona ja valtionjohtajana kuitenkin verraten kokematon.
– Kovaksikeitetty poliitikko yksinkertaisesti hiljentyy laskelmoimaan, mitä tilanteessa on järkevää sanoa ja mistä on hänelle eniten hyötyä. Zelenskyi toimii impulsiivisesti ja tunteella, ja kun ammattiesiintyjä tekee näin, se on hirveän vaikuttavaa.
– Veikkaan, että Zelenskyille annetaan samalla tavalla anteeksi kuin Sanna Marinille annettiin anteeksi [esimerkiksi bilekohu, toim. huom.]. Kannatus pysyy korkeana, koska häntä pidetään hyvänä tyyppinä, ja Zelenskyillä homma toimii samoin.
Monipuolisesti viestinnän parissa työskentelevä Mika Kulju jatkaa vertailemalla Zelenskyin ja Marinin johtajaominaisuuksia. Hän korostaa, ettei esittele asiassa omia poliittisia näkemyksiään.
– Heissä on ilmiöinä paljon samaa myös siinä, että he ovat nimenomaan kriisiajan johtajia. Seurasin Sanna Marinin esiintymistä ennen viime eduskuntavaaleja, ja mielestäni hän oli esiintyjänä toivoton. Sitten hän oli pääministerinä ensimmäisessä koronatiedotustilaisuudessa, ja hämmästyin oikeasti, että onko tämä nyt sama ihminen. Eri asia on, miten koronan hoito meni, mutta hän otti homman haltuun, ja esiintyminen oli aivan hurjan vakuuttavaa, Kulju kertoo.
Marin veti Kuljun mukaan mutkat suoriksi myös Suomen Natoon hakeutumisessa ja antoi niin reippaita lausuntoja, että sellaisia ei ole kuultu Suomessa sitten sotavuosien.
– Normaaliarjessa kummallakin on sitten omat skandaalinsa. Mutta molemmille sopii, että ollaan veitsen terällä niin pysytään asiassa, Kulju naurahtaa.
Volodymyr Zelenskyi ei ole tehnyt samaa erehdystä kuin vastapuolen johtaja tai diktaattorit yleensä. Hän jättää sodanjohdon alan ammattilaisille.
Hän teki Kuljun mielestä yhden maailmanhistorian huikeimmista roolin haltuunotoista. Muutamaa tuntia ennen Venäjän hyökkäystä hän puhui televisiossa puku päällä venäläisille.
– Sitten alkoi sota, hän veti armeijatyyppiset kamppeet päälle ja antoi parran kasvaa. Hänhän on kuin näyttelijä työssään. Hän tajusi olevansa esikuva taistelussa ja se vaatii tällaisen roolin vetämisen. Improvisaationäyttelijä otti sen hetkessä haltuun, ja jälki on ollut aivan murhaavaa Venäjän kannalta.
Kirjailijakaan ei tiedä, onko lyömätön sitaatti "En tarvitse kyytiä, tarvitsen ammuksia" tosi vaiko vain laitettu Zelenskyin suuhun, mutta sillä ei liene tosiasiassa merkitystä.
Suomessa on julkaistu Kuljun teoksen lisäksi jo useampi Zelenskyi-kirja, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Ero selittyy Mika Kuljun mukaan sillä, että Ukrainan urhea taistelu helkyttää suomalaismielen kelloja.
– Altavastaaja pystyykin täysin yllättäen puolustautumaan. Suomessa tällainen aiheuttaa hirveän hurmostilan, se otetaan tunteella ja henkilökohtaisemmin. Täysin tuhoontuomittu selviääkin ja alkaa vielä ärhentelemään päälle. Mikä voisi olla suomalaisempaa?
Myös suomalaisille kuluva vuosi on ollut historiallinen monessa mielessä. Vertausta talvisodan henkeen Mika Kulju pitää vääränä, mutta ulkoinen uhkatekijä on yhdistänyt Suomen kansaa ennennäkemättömällä tavalla.
– Eihän porukka ole ollut näin yksimielistä meikäläisen elinaikana mistään asiasta. Henkisen ilmapiirin muutos, Suomen puolueettomuuslinjan täyskäännös, aseapua Ukrainaan... Tulevaisuuden historiankirjoittajille tämä on aarreaitta.
Sotien historioitsija
Historioitsija, FM Mika Kulju (s. 1969)
Tietokirjailija ja viestintäalan yrittäjä vuodesta 1997
Kirjoittanut lukuisia sotahistoriakirjoja, mm. Vaietut arktiset sodat, Lapin sota 1944–45, Taistelulentäjät – suomalaiset legendat 1939–45, Kohtalona Tali-Ihantala, Raatteen tie – talvisodan sankaritarina.