Paikallisuutiset

Työmestaruuskisat Pietarsaaressa – Jarmo Korkeaniemen ori Hotleri on kuuliainen poika

Halsualaisvaljakolla ei ole ennakkosuosikin paineita, vaikka Korkeaniemi voitti vuonna 2012 Työmestaruuden hevosellaan Suikun Lukko ja Lukon Mimmilläkin tuli hyviä sijoituksia

Jarmo Korkeaniemi on pitänyt Hotlerin kuntoa yllä muun muassa putki- ja parirekiharjoittelulla. Kuva: Maija Ahonen

Hotleri (s. 2015; i. Villihotti, e. Laippa, ei. Pysteri) on iältään jo kahdeksanvuotias suomenhevonen, mutta kypsyydeltään vasta viisivuotiaan tasolla, sillä omistajalleen Jarmo Korkeaniemelle ori tuli nelivuotiaana ja opettamattomana.

– Kasvattaja oli loukannut itsensä pahasti eikä melkein kahteen vuoteen voinut hevostensa kanssa pelata, niin tämä oli jäänyt opettamattomaksi, Korkeaniemi selvittää.

Moni kavahtaisi näin vanhaksi jäänyttä aloittelijaa, mutta kaikki hevosensa yksin kouluttanut Korkeaniemi kehuu oripoikaa mukavaksi joskin itsepäiseksi persoonaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se ei ole ollut hätäinen eikä väkivaltainen. Kun tätä ei komenna, niin sen kanssa voi tehdä vaikka solmuja, Korkeaniemi innostuu kehumaan työkaveriaan. Jatkaa vielä hevosensa olevan kaunis ja hyvin suorituskykyinen.

Hotlerin vetotyyli on hankittu metsätöissä. Korkeaniemi kertoo metsätyöajon kehittävän niin ravi- kuin työhevosen koordinaatiota. Kun alusta ei ole täysin pitävä, hevonen oppii vetämään rauhallisesti ja kaikilla neljällä raajalla.

– Vetokilpailu on tasapainoa vaativa laji. Metsätöitä tehdessä Hotleri vetää turvallisesti ja rauhallisesti kuormansa. Minun tehtäväni on huolehtia kuorma sellaiseksi, että hevonen jaksaa tuoda sen loppuun asti taistelematta. Metsästä ei tuoda kaikkia puita kerralla, hän opastaa.

Jarmo Korkeaniemi ja Hotleri ovat persoonallinen parivaljakko. Kuva: Maija Ahonen

Korkeaniemi sanoo, että hevosta koulutettaessa valmista ei tule päivässä eikä kahdessa eikä edes vuodessa tai kahdessa. Hän neuvoo toistojen nimiin. Hotlerikin on ollut ”joka päivä” aisoissa, mutta ennen kisaa se pääsee pari päivää helpommalla. Korkeaniemi toivoo levon kasvattavan hieman painetta, sillä perusrauhallista työhevosta ei juurikaan kiinnosta juosta radalla ja kilpailun juoksukokeessakin pitäisi kuitenkin alittaa se kahden minuutin kilometrivauhti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

FAKTA

Työmestaruuskilpailu

Pietarsaaren raviradalla la 17.6. alkaen klo 8.30 eläinlääkärin tarkastuksella, juoksukoe 1 000 metriä klo 9.30, käyntikoe 500 metriä 500 kilon kuormalla klo 10.15 , vetokoe 500 kilon aloituspainolla klo 13

Työmestaruuskilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat Työmestarin SM-tittelistä.

Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja 2 000 euron rahapalkinnon.

Kilpailun tarkoituksena on suomalaisen hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen sekä suomenhevosen monikäyttöisyyden ja geneettisen vaihtelun edistäminen.

Työmestaruuskilpailun 2023 järjestää Pietarsaaren Raviystävät ry / Jakobstads Travvänner rf yhteistyössä Suomen Hippos ry:n kanssa.

lähde: hippos.fi

Tamma Kukka Meeri harjoittelee Pekka Vilkkunan avustuksella. Kuva: Esko keski-Vähälä

Pietarsaaressa käytävään mestaruuskisaan valjakko lähtee pärjäämään, mutta ennakkosuosikin paineita ei ole, vaikka sillä on plakkarissa viime vuoden hevoskynnön suomenmestaruus. Paineita saattaa sen sijaan olla nivalalaisella Pekka Vilkunalla ja hänen tammallaan Kukka Meerillä (s. 2012; i. Pikku-Laakeri, e. Salama Sopu, ei. Piirron-Tähti), sillä viime vuonna kilpailuun osallistunut valjakko teki erinomaista työtä sijoittuen toiseksi.

Pekka Vilkuna luonnehtii tammaansa yhtä hätäiseksi kuin isäntänsä, joten pari sopii hyvin yhteen. Ikänsä hevosten kanssa touhunnut Vilkuna näytti kuitenkin hevosmiestaitonsa viime kisassa, sillä Kukka Meeri käyttäytyi vetokisassa esimerkillisen hienosti.

Jarmo Korkeaniemi kuvaa Hotlerin olevan samanlainen kuin isäntänsäkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toisinaan hieman erikoinen, niin kuin minäkin.

Keskipohjanmaan levikkialueelta lauantain kilpailuun osallistuu ensikertalaisen nivalalaisvaljakko Anu Peräaho ja Vinhan Välke (s. 2012; i. Vinha Paanari, e. Parel, ei. K.M. Nopsa). Peräahon Välke on Vilkunan Kukka Meerin kanssa samassa tallissa, joten valjakko on valmistautunut kisaan Vilkunan opastuksella. Tavoitteena Peräaholla on hyväksytty suoritus kaikista osa-alueista.

Suomenhevosten valtakunnallinen Työmestaruuskilpailu järjestetään lauantaina kahdentoista valjakon voimin Pietarsaaren raviradalla. Tapahtumaa voi seurata myös livelähetyksenä Haven Liven kautta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä