Paikallisuutiset

Työikäiset käyvät kirjastossa harvakseltaan - Pietarsaaren kirjasto haluaa muuttaa kehityksen suunnan

Lukemisella hyvinvointia arkeen -hankkeen tavoitteena on edistää aikuisten lukuharrastusta ja tuoda esille lukemisen positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin.

Pietarsaaren kaupunginkirjasto on saanut valtionavustusta aikuisten lukemaan innostamisen hankkeeseen nimeltä ”Lukemisella hyvinvointia arkeen”. Hanke alkaa nyt syyskuussa ja päättyy ensi vuoden huhtikuussa.

Yli puolet suomalaisista kokee lukevansa liian vähän ja näistä yli 70 % kertoo sen johtuvan siitä, että kyky keskittyä on huonontunut. Älylaitteet heikentävät keskittymiskykyä, mikä vaikuttaa suoraan hyvinvointiin. Kirjastossa olemme huomanneet, että varsinkin työikäisten kirjastonkäyttö on vähentynyt, kerrotaan Pietarsaaren kaupunginkirjastosta.

– Monilla aikuisilla on kuitenkin halu lukea enemmän, joten kirjaston tehtävä on houkutella ihmiset takaisin kirjojen pariin ja tarjota hyvinvointia lisäävää toimintaa lukemaan innostavin keinoin.

Lasten lukutaidon heikkeneminen on verrannollinen aikuisten lukuharrastuksen hiipumiseen. Pietarsaaren kaupunginkirjaston tiedotteessa todetaan myös, että meillä kasvaa tällä hetkellä aikuisiksi ja vanhemmiksi nuoria, joiden maailmassa internet, sosiaalinen media ja älypuhelimet ovat olleet aina läsnä. He eivät ehkä ole koskaan oppineet kirjojen ääreen pysähtymisen taitoa. Tarve tällä hektisessä maailmassa on kuitenkin suuri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lukeminen parantaa keskittymiskykyä, vähentää stressiä, lisää empatiakykyä, vahvistaa sosiaalisia taitoja, kohottaa mielialaa ja ehkäisee muistisairauksia, tiedotteessa listataan.

Silent book club on lukupiiri, joka mahdollistaa rauhallisen lukemisen yksin, mutta yhdessä.

Hankkeen tavoitteena on edistää aikuisten lukuharrastusta ja tuoda esille lukemisen positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin.

Kirjasto järjestää hankkeen aikana useita eri tapahtumia. Heti syyskuussa alkaa Silent book club, lukupiiri, joka mahdollistaa rauhallisen lukemisen yksin, mutta yhdessä. Tämä lukupiiri jatkuu koko hankkeen ajan.

Luvassa on myös marraskuussa lukuretriitti Nanoqissa, luentoja, kirjavinkkausta ja kirjastoon tutustumista. Lisäksi yritykset ja yhdistykset voivat tilata kirjastoesittelyn, luennon lukemisen vaikutuksesta hyvinvointiin tai kirjavinkkauksen työpaikalleen tai tiloihinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hanketta Pietarsaaren kaupunginkirjastossa koordinoi Marjut Hepokangas.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä