Paikallisuutiset

Töitä on, asuntoja puuttuu – vuokrattava on vähissä: asuntopulasta muodostumassa uusi pullonkaula Pietarsaaren seudun työvoiman tarpeille

Pietarsaaressa olisi huutava tarve moderneista vuokra-asunnoista. Puute on näkynyt pahimmillaan siten, että kaupunkiin muuttaja on joutunut luopumaan saamastaan työpaikasta. Kuvituskuva.
Pietarsaaressa olisi huutava tarve moderneista vuokra-asunnoista. Puute on näkynyt pahimmillaan siten, että kaupunkiin muuttaja on joutunut luopumaan saamastaan työpaikasta. Kuvituskuva. Kuva: Arkisto / Jarno Keskinen

Asuntopulasta on hyvää vauhtia tulossa pullonkaula Pietarsaaren ja lähikuntien houkutellessa uusia asukkaita ja työntekijöitä.

Kaupungin omistaman kiinteistöyhtiö Ebban tilastot osoittavat ongelman suuntaa ja laajuutta.

– Viimeisimpien eli lokakuun lukujen mukaan meillä oli 124 aktiivista vuokra-asuntohakemusta, joista 36 oli tullut lokakuun aikana. Keskimäärin uusia hakemuksia tulee 30–40 kuukausittain, Ebban toimitusjohtajaÅsa Björkman kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ebban tämänhetkinen asuntokanta, noin 620 asuntoa, on käytännössä täysin vuokrattu. Täyttöaste on 98–99 prosenttia, mitä Björkman avaa siten, että tyhjänä vuokra-asunto on vain ehkä kuukauden verran asukkaan vaihtuessa, tai jos huoneistossa tehdään remonttia.

”Tarvitsemme nimenomaan uutta kiinteistömassaa, joka on tämän päivän standardien ja vaatimusten mukaista.” Åsa Björkman Kiinteistö Oy Ebba

Ebban tilasto vuokra-asuntojonosta on kolmen kuukauden mittainen kerrallaan, sitä vanhemmat hakemukset eivät näy.

Lokakuun lopussa asuntoa jonottaneista 40 eli vajaa kolmasosa oli pietarsaarelaisia. Rajanaapurikunnista hakemuksia oli 18, muualta Pohjanmaan alueelta 11. Kauempaa Suomesta hakemuksia oli 22 kappaletta.

– Nykyisestä asuinpaikkakunnastaan tietoa ei ollut antanut 31 hakijaa, Åsa Björkman sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinteistöyhtiö Ebballa on vasta parin vuoden kokemus asuntojen vuokraamisesta Pietarsaaressa. Hakemusten määrän kehityksestä Björkman ei näin ollen osaa lausua tarkasti, mutta näppituntuma on selvä.

– Hakemuksia tulee lisää ulkoa, sellaisiltakin paikkakunnilta, joista niitä ei ole aiemmin tullut. Ihmisiltä, jotka ovat saaneet työpaikan täältä.

Björkman sanoo kuulleensa tapauksista, joissa muuttaja on joutunut luopumaan saamastaan työpaikasta, koska asuntoa ei ole järjestynyt.

Saman vahvistaa myös kehitysyhtiö Concordian aluekehittäjäFredrik Sandelin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä, sellaistakin olen kuullut tapahtuneen. Olen myös puhunut monen kanssa, jotka ovat kertoneet vaikeuksista asunnon hankinnassa, Sandelin sanoo.

Hänen mukaansa vuoden 2021 ennakkotiedot Pietarsaaren seudun väkiluvun kehityksestä viestivät trendin muuttumisesta eli asukasmäärän kääntymisestä kasvuun.

Nettomuuttoa tapahtuu nyt Pietarsaaren suuntaan. Lisäksi ”aivovuoto” nuorissa ikäluokissa on talttumassa.

– Myös tämä ryhmä tarvitsee uusia asuntoja. Asuntopula alkaa olla kova pullonkaula, kun puhutaan, että alueen työnantajat tarvitsevat lähivuosina yli 2 000 uutta työntekijää.

Sekä Sandelin että Björkman huomauttavat, että työn perässä muuttajat eivät sijoita kylmiltään omistusasuntoon, vaan hakevat alkajaisiksi modernia vuokra-asuntoa.

Tähän kysyntään Pietarsaari vastaa tällä hetkellä huonosti. Kiinteistöyhtiö Ebballa on hankkeita meneillään, mutta ne ovat viivästyneet valitusten ja muiden yhtiöstä riippumattomien syiden vuoksi.

Kauppiaankadun kulmaukseen lähtisi rakentumaan 40–50 nykyaikaista vuokra-asuntoa, mutta asemakaavasta on valitettu. Niin sanottuun Irjalan kortteliin Ebballa on esisopimus 28:sta vuokra-asunnosta. Niiden toteutuminen on riippuvainen yksityisen kiinteistönomistajan hankkeen etenemisestä.

Isollekadulle tulee ensi vuonna kymmenen opiskelija-asuntoa, jotka kuitenkaan eivät vastaa töihintulevien tarpeisiin. Timoteintielle valmistuu ensi vuonna neljä niin sanottua rekrytointiasuntoa, mutta ne on Åsa Björkmanin mukaan jo varattu.

– Viimeksi Pietarsaareen valmistui vuokrataloja 1990-luvun alussa. Enemmistö kiinteistöistämme on rakennettu 1960–70-luvuilla. Kukaan tuskin haluaa muuttaa huonompaan vaihtaessaan työpaikkaa, Björkman sanoo.

Muutama vuosi sitten Ebba purki useamman kerrostalon verran vanhoja asuntoja. Åsa Björkman sanoo, että kyse oli taloista, jotka eivät olisi nytkään täyttyneet.

– Tarvitsemme nimenomaan uutta kiinteistömassaa, joka on tämän päivän standardien ja vaatimusten mukaista.

Ebbassa ja Concordiassa on reagoitu tilanteeseen. Myös yksityisiä asuntosijoittajia on lähestytty, ja keskusteluja ratkaisuista tullaan käymään edelleen talven mittaan.

Eräs esille tullut pulma liittyy siihen, miten vuokranantaja ja varsinkin toisaalta tuleva vuokralainen saadaan löytämään toisensa.

– Ehkä Pietarsaaressa on vähän erilainen tapa markkinoida asuntoja. Ulkopuolinen ei välttämättä löydä sitä sisäistä facebook-ryhmää tai tiettyä sivustoa, joilla pietarsaarelaiset tarjoavat huoneistoja. Kohtaaminen voi olla haastavaa, Åsa Björkman sanoo.

– Tätä on mietitty aika paljonkin Concordiassa. Yritämme myös koota yhteen nämä tekijät, meklarit ja asuntoyhtiöt ja keskustella siitä, mitä on tehtävissä. Esimerkiksi lahtelaisen tai helsinkiläisen voi olla vaikeaa saada tietoa Pietarsaaren ja lähikuntien asunnoista. Eikä siellä välttämättä tiedetä, mistä Pietarsaaren lähistöltä on vain 15–20 minuutin pendelöintimatka työpaikalle, Fredrik Sandelin huomauttaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä