Pääkirjoitukset

Toimitellen: Taajama ei aina takaa kuopatonta etenemistä

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Tiesittekö, että Pietarsaaren asukastiheys on 220,18 asukasta neliökilometriä kohti? Ja että tällä lukemalla Pietarsaari on maan viidenneksitoista tiheimmin asuttu kunta? No nyt tiedätte.

Pietarsaaren kokonaispinta-ala on 396,35 neliökilometriä. Hirmuinen valtaosa siitä on vettä. Maa-ala, jonka pohjalta väkitiheys lasketaan, on 88,45 neliökilometriä.

Väentiheydessä Pietarsaaren ohittavat vain eteläisen Suomen taajamat kuten Helsinki, Kauniainen, Kerava, Järvenpää, Vantaa, Espoo, Turku, Tampere ja Lahti. Pietarsaari on Tampereen pohjoispuolisen Suomen tiiveimmin asuttu kunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtä tarkkaa lukemaa ei ole nyt saatavilla siitä, mikä on Pietarsaaren katujen ja teiden yhteispituusmitta, saati siitä, montako metriä jokaisella pietarsaarelaisella on liikkumaväyliä nimissään.

Suoritetaan kuitenkin valistunut arvaus. Jos paikkakunta on hyvin tiheään asuttu, katukilometrejä ei voi olla valtavasti, ainakaan verrattuna harvaan asuttuihin kuntiin.

Hiljattain tehdyssä konsulttitutkimuksessa pietarsaarelaiset antoivat tylysti huutia katujen, kevyen liikenteen väylien, puistojen ja katuvalaistuksen kunnolle ja kunnossapidolle. Kyselyn perusteella Pietarsaari otti 28 tutkitun kunnan joukossa kyseenalaisen jumbosijan siinä, suosittelisivatko he asuinpaikkaansa tutuilleen, kun kyse on nimenomaan mainituista infrarakenteista.

Luulisi, että mitä tiheämmin joku paikka on asuttu, sitä helpompaa, tehokkaampaa ja edullisempaa on ylläpitää erilaisia palveluja.

Kaikkein innokkaimmin asuinpaikkaansa suosittelisivat naantalilaiset. Naantali on väkitiheydellään 39. sijalla Suomen kunnista. Siellä asuu 63,98 asukasta neliökilometriä kohti. Väkeä on lähes neljä kertaa harvemmassa kuin Pietarsaaressa, ja silti asukkaat rakastavat katujaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotain kummaa tässä yhtälössä on. Luulisi, että mitä tiheämmin joku paikka on asuttu, sitä helpompaa, tehokkaampaa ja edullisempaa on ylläpitää erilaisia palveluja, joista väylät ja muu kunnallistekniikka näyttelevät merkittävää osaa. Ja pitää ne säällisessä kunnossa.

Lieneekö Pietarsaaren vesijohtovedessä jotain, mikä saa asfaltinkin kupruilemaan? Vaikea sanoa, mutta ainakin asukkaat arvioivat sen samaan kastiin tienpidon kanssa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä