Pääkirjoitukset

Toimitellen: Suomen kieli kaikuu Pietarsaaressa vastaisuudessakin

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Suomenkielisten asukkaiden määrä Pietarsaaressa hupenee 100–150 hengen vuosivauhtia. Tahti on ollut sama ainakin viimeiset 10 vuotta. Ryhmän koko laskee luultavasti alle kuuden tuhannen tämän vuoden kuluessa.

Samalla alenee myös suomenkielisten suhteellinen osuus kaupungin asukkaista. Vuosikymmenessä se on tippunut reilusta 37 prosentista noin 31:een. Alle joka kolmas pietarsaarelainen puhuu enää suomea äidinkielenään.

Syntyvyysluvut puhuvat karua kieltään siitä, että omin voimin trendiä on vaikeaa kääntää. Suomenkieliset nuoret aikuiset asuvat voittopuolisesti muualla lähdettyään opiskelemaan sinne, missä koulutustarjontaa on. Suomenkielisistä lapsiperheistä alkaa olla huutava pula Pietarsaaressa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomi ei ole mikään marginaalikieli, jolla ei olisi tulevaisuutta kaupungissa.

Se, mikä kenenkin äidinkieli on, ei pietarsaarelaisittain tietenkään suoraan kerro, mitä kieltä kohtaamisissa käytetään. Moni suomenkielinen hallitsee ruotsia, ja sama toimii toisin päin. Maahanmuuttajataustaiset lapset vähintäänkin oppivat koulussa jomman kumman kaupungin virallisista kielistä. Ensimmäisen koulukielen valinta on perheille vapaa.

Suomi ei näin ollen ole mikään marginaalikieli, jolla ei olisi tulevaisuutta kaupungissa.

Pietarsaari ei myöskään voi kuvitella eristäytyvänsä mihinkään kielikuplaan, mikäli se mielii saada lisää nettomuuttoa kaupunkiin. Kuuluisa työvoimapula paljastaa kasvonsa heti, kun talous kääntyy taas nousuun. Sen se tekee ennemmin tai myöhemmin.

Pietarsaareen ollaan laatimassa ensimmäistä kaksikielisyysohjelmaa kaupungin strategiatyön osana. Tietämättä vielä tarkempaa sen piakkoin avattavasta sisällöstä voidaan todeta, että jo oli aikakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pelkillä ohjelmajulistuksilla ei pitkälle pötkitä, elleivät ne pidä sisällään konkreettisia toimia, jotka viedään maaliin ja joihin sitoudutaan täysillä. Kiusaus on viitata esimerkkiin valtakunnan tasolta: Orpon hallituksen rasismin vastainen ohjelma lässähti sisältäpäin ennen, kuin sitä edes ehdittiin laajemmin esitellä.

Ohjelmat toimenpiteineenkään eivät kanna pitkälle, elleivät asenteet ja motivaatio ole kohdallaan. Pietarsaaressa kaksikielisyys koskettaa ihan kaikkia joka ikinen päivä. Ja tekee sen hamassa tulevaisuudessakin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä