Pääkirjoitukset

Toimitellen: Mikseivät pietarsaarelaiset pysy kotonaan?

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Vihdoin on tutkittu sekin, miten ja kuinka paljon suomalaiset viettävät aikaa kotonaan. Asuntosäätiö julkaisi tiistaina tuloksia tutkimuksestaan, jolla haettiin vastauksia kysymyksiin kodin merkityksestä suomalaisille.

Me vietämme huomattavan paljon aikaa kotonamme, keskimäärin 16 tuntia arkivuorokaudessa. Poistumme huushollista osapuilleen työpäivän ajaksi. Viikonloppuisin ei ulkoilla sitäkään vähää, vaan kotona vietetty aika kasvaa 18 tuntiin.

Kuitenkin maakuntien välillä on eroja, selviäkin. Satakuntalaiset, pohjoispohjanmaalaiset, kainuulaiset ja lappilaiset viihtyvät pisimpiä aikoja kotonaan arkea ja pyhää. Helppo selitys tähän olisi, ettei heillä ole juuri paikkoja mihin karata. Toisaalta heillä voi olla laveammat pihapiirit, joten kotikulmilta ei tarvitse poistua saadakseen esimerkiksi raitista ilmaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Välttelemmekö me ehkä kotiin tuloa vai koemmeko mahdollisesti huonoa omaatuntoa siitä, ettei meitä näy siellä tarpeeksi?

Mutta mitä on ajateltava siitä, että eniten liesussa ovat Pohjanmaan maakunnan asukkaat? Siis me rantakaistaleen eläjät Kristiinankaupungista Kruunupyyhyn. Mikä voittaa pietarsaarelaistenkin kotiolot niin, että aikaa kortteerissa käytetään vain 14 tuntia vuorokaudessa?

Jos tuosta vähentää nukkumiseen käytettävän ajan, noin 8 tuntia, jää kotoiluun pyöreät kuusi tuntia. Tutkimus ei erikseen kerro, välttelemmekö me ehkä kotiin tuloa vai koemmeko mahdollisesti huonoa omaatuntoa siitä, ettei meitä näy siellä tarpeeksi.

Takaako Suomen lyhyin kotonaoloaika kotirauhan vai horjuttaako se sitä? Koemmeko kotona turvattomuutta vai olemmeko päinvastoin itsevarmoja siitä, että kyllä se siellä pärjää vaikkemme kaiken aikaa sitä vahdikaan?

Sisustammeko harmaammin ja halvemmalla, kun kerran vietämme huomattavan vähän aikaa sisäseiniä katsellen? Onko sillä pintaremontilla nyt niin kiirettä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olennaisia kysymyksiä, joihin vastauksia jää pakostakin miettimään.

Asuntosäätiö selvitti myös, mitä suomalaiset kotonaan puuhailevat. Ylivoimaisesti suosituin ajanviettotapa on telkkarin katselu. Selkeänä kakkosena, tosin hyvällä marginaalilla, tulee ajanvietto puolison kanssa.

Niin. Onko pohjanmaalaisten aika pois molemmista tasaisesti vai jommasta kummasta erityisesti?

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä