Kulttuuri

Toimitellen: Kokonainen uusi kaupunginosa hahmottui aivan äsken

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Pietarsaaren Sanomien Ajan sivu -palstalla esitellään vuosikymmen sitten kehiteltyä ideaa Pietarsaaren nk. Wärtsilän alueen suunnittelusta tulevaisuuden tarpeisiin. Entinen konepaja-alue oli jo tuolloin tulossa tiensä päähän raskaan teollisuuden tyyssijana.

Kaupunkiin saatiin rautatie vuonna 1886. Birger Serlachius perusti Pietarsaaren Konepajan Satamakadulle, mutta rakensi sille uudet teollisuustilat Tehtaankadulle rautatien varteen vuonna 1905. Wärtsilä osti toiminnan vuonna 1937.

Keskelle kaupunkia ei enää 120 vuotta myöhemmin rakennettaisi konepajoja eikä valimoja. Toisaalta Pietarsaari oli tuolloin pikku taajama, ja rautatien itäpuoli edusti hyvinkin kaupungin laitoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaari ja tehdaskompleksin omistava Componenta järjestivät tosiaankin arkkitehtikilpailun Siikaluodosta. Kiinnostusta sitä kohtaan ei puuttunut. Ehdotuksia saatiin 31 kappaletta, ja voittajaksi seuloutui UKI Arkkitehtien ehdotus nimeltä Rubikon.

Siinä alueelle osoitettiin muun muassa 40 000 kerrosneliötä asuntorakentamiseen, eri palvelu- ja toimintatiloja ja uusi 5 000–6 000 katsojaa vetävä jalkapallostadion.

Pietarsaarella on historian valossa melkoinen potentiaali kehityksensä kerrostumissa.

Jokainen voi omin silmin todeta, että hankkeen tällaisena toteuttaminen ei ole liikahtanut vuosikymmenen takaisesta mihinkään. Jotain sentään on ehtinyt tapahtua: rautatien alikulku on toiminnassa. Lisäksi heti radan itäpuolelle on kaavoitettu tilaa vievän kaupan tontteja. Kuokka ei ole vielä tavannut maata rakentamisen alkajaisiksi.

Vanhat teollisuuskiinteistöt ovat jättäneet jälkiä itsestään ja toiminnastaan tonteilleen ja ympäristöönsä. Jo moisen alueen saneeraaminen terveelliseen ja turvalliseen kuntoon on kallista, ja vapaaehtoisia maksajia ei ole jonoksi asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaarella on kuitenkin historian valossa melkoinen potentiaali kehityksensä kerrostumissa. Vanhan säilyttäminen ja hyödyntäminen sekä uuden rakentaminen on ollut kohtalaisen hallittua viime vuosikymmeninä.

Suunnitelmat kestävät aikaa rajallisesti. Silti niitä voisi välillä kaivaa naftaliinista ja päivittää nykytarpeisiin. Kukaan ei odottanut kymmenkunta vuotta sitten, että Siikaluodon visiot olisi tähän päivään mennessä toteutettu. Toisinaan kannattaisi pohtia, milloin aika olisi kypsä jonkin vaiheen aloittamiselle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä