Pääkirjoitukset

Toimitellen: Kohti ääneen lausuttua päämäärää

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Vuonna 2030 Pietarsaari on kaupunki, joka satsaa kestävään kasvuun, osallistaa asukkaansa, investoi tulevaisuuteen ja edistää hyvinvointia ja turvallisuutta.

Näin tapahtuu, jos kaupunginvaltuuston maanantaina lähivuosiksi hyväksymä Pietarsaaren kaupungin strategia otetaan kaiken tekemisen ohjenuoraksi. Kaupunginvaltuutetut yli puoluerajojen kiittelivät paperia, mikä on saavutus sinänsä. ”Lyhyt ja ytimekäs”, ”korkealentoinen”, ”ilahduttava pieni julkaisun poikanen” – siinä joitakin salissa kuultuja luonnehdintoja strategiasta, joka siis tarkoittaa suunnitelmaa, jolla tavoiteltu päämäärä pyritään saavuttamaan.

Ja kaunista tekstiähän tuo kieltämättä on. ”Pietarsaaren kaupunki on tunnettu viihtyisänä ja elinvoimaisena kulttuurikaupunkina. Kaupunki saa kasvua niin ruotsin-, suomen- kuin muunkielisestäkin väestöstä ja on vetovoimainen helmi asuinpaikkana.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Kaupunki toimii sekä proaktiivisesti että interaktiivisesti kuullen ja osallistaen keskeisiä toimijoita kuten asukkaita, luottamushenkilöitä, yritysten edustajia, kolmannen sektorin edustajia ja muita yhteistyökumppaneita sujuvalla tavalla.”

”Pietarsaari kotouttaa maahanmuuttajat onnistuneesti osaksi yhteisöä tarjoamalla mutkattoman pääsyn kielenopetukseen, varhaiskasvatukseen ja kouluun.”

”Pietarsaari panostaa elävään kaksikielisyyteen takaamalla palvelut suomeksi ja ruotsiksi sekä vahvistamalla myönteistä kieli-ilmapiiriä.”

Pietarsaaren strategia on tiivis asiakirja, jonka opettelee halutessaan vaikka ulkoa.

Ja niin edelleen. Korkealentoista osin, ehkä. Missään ei toisaalta kielletä tavoittelemasta suuria. Aitaa ei ole mitään syytä rakentaa tarpeettoman matalaksikaan, ettei tulisi kiusausta pompahtaa siitä joka välissä yli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sanoista tekoihin. Koska Pietarsaaren strategia vuosille 2025–2030 on myös tiivis, lyhyt, kaunis ja värikäs asiakirja, se on helppo kantaa mukana kaikissa kabineteissa – senhän opettelee halutessaan vaikka ulkoa – ja siitä on helppo tarkistaa, tuliko nyt päätettyä tavoitteiden mukaisesti. Ja korjata tarvittaessa kurssia.

Mitään hätää meillä kaupungin sidosryhmillä ei ole: ”Kaupungin ammattitaitoinen ja innostunut henkilöstö tuottaa laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita kaupungin asukkaille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.” Niin sitä pitää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä