Pääkirjoitukset

Toimitellen: Karu todellisuus iski myös Pietarsaaren Sanomiin

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Maanantaina tullut tieto Pietarsaaren Sanomien viikoittaisen ilmestymisen loppumisesta ei tullut meille tekijöille enää suurena yllätyksenä saati shokkina. Hilla Groupissa on elokuun lopulta saakka käyty muutosneuvotteluja, joka koskettivat useaa eri julkaisua pohjalaismaakunnista Kainuuseen ja Lappiin saakka.

Kuuden viikon neuvotteluaika täyttyi viime viikolla. Kokoussarjan aikana kävi yhä ilmeisemmäksi, että Pietarsaaren Sanomien osalta vahvimmaksi vaihtoehdoksi valikoituisi juuri tämä käsillä oleva.

Asioita todella puitiin ja vaihtoehtoisia ratkaisuja käsiteltiin sinänsä monipuolisesti ja avoimesti. Minkään niistä ei kuitenkaan arvioitu tuottavan taloudellisesti hyväksyttävää tulosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime aikoina erityisesti ilmaiseksi jaettavat kaupunkilehdet ovat olleet kautta Suomen suurimmissa vaikeuksissa. Ainoastaan ilmoitustuloilla elävät julkaisut ovat ottaneet osumaa monelta suunnalta. Lehtimainonnan lasku on ollut muutamana viime vuonna rajua, eikä mikään ennakoi toistaiseksi trendin kääntymistä.

Kyse on vain ja ainoastaan karuista taloudellisista realiteeteista, ei kenenkään tai minkään tahon pahasta tahdosta.

Kun samalla merkittävästi kasvaneet painatuskulut ja jakelun jatkuva kallistuminen ovat kasvattaneet paperiin sidottujen lehtien kustannuksia dramaattisesti, yhtälön lopputulosta ei ole vaikeaa arvata. Pietarsaaren Sanomat ei ole suinkaan ainoa uhri lajissaan tässä maassa.

Korostettakoon tässä vielä, että kyse on vain ja ainoastaan karuista taloudellisista realiteeteista, ei kenenkään tai minkään tahon pahasta tahdosta.

Näillä näkymin PS:n viimeinen viikoittain ilmestyvä numero ilmestyy joulun alla. Tuohon asti jatkamme toimintaa kuten tähänkin saakka. Tarkemmasta aikataulusta sovitaan lähipäivinä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jatkossa Hilla Group julkaisee suomenkielistä, nykyistä harvemmin ilmestyvää lehteä Pietarsaaressa. On heti myös asiallista todeta, että me vanhat toimittajat emme siihen joukkoon enää kuulu. Tähänkin karuun tosiasiaan meillä on ollut mahdollisuus valmistautua kuluneina viikkoina.

Enemmän kuin omat kohtalomme, meitä tekijöitä surettaa suomenkielisen lähijournalismin jos ei nyt täydellinen katoaminen, ainakin olennainen väheneminen Pietarsaaressa. Tilanne ei ole mitenkään päin tarkasteltuna toivottava.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä