Pääkirjoitukset

Toimitellen: Epäluottamus, jonka syyt jäävät hämärän peittoon

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Viime viikolla seurattiin yllätyksellistä paikallispoliittista aktivismia, kun ruotsalaisen kansanpuolueen kaupunginhallitusryhmä valtuuston puheenjohtaja Annica Haldinilla vahvistettuna tiedotti kaupunginhallituksen puheenjohtajan Owe Sjölundin (rkp) erosta tehtävästään.

Ryhmän mukaan yhtäältä Sjölund jätti eronpyyntönsä terveydellisistä syistä, mutta heti seuraavissa tiedotteen lauseissa puoluetoverit viestittivät epäluottamuksesta, joka liittyi Sjölundin toimintaan kaupungin kokonaan omistaman kiinteistöyhtiö Ebban aiempana hallituksen puheenjohtajana.

Menettelytapa ja viestintä on herättänyt syystäkin ihmetystä sivustakatsojissa. Jos kerran Sjölund on ilmaissut jäävänsä sivuun muutaman kuukauden päästä olevista kuntavaaleista, mistä kiire jouduttaa hänen eroaan? Ja jos osapuolet olivat ”sopineet yhdessä” että hän eroaa välittömästi terveyssyistä, miksi ylipäänsä puhua epäluottamuksesta vieläpä sanakääntein, jotka eivät avaa asian taustoja juurikaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleisellä tasolla voidaan havaita, että pahimmat poliittiset vastustajat löytyvät useinkin oman puolueen riveistä. Koska tapaukseen johtaneista perimmäisistä syistä tiedottaminen on ollut niukkaa, emme tätä kirjoitettaessa niistä juuri tiedä. Viittauksista voi päätellä, että ne liittyvät Ebban talouden hoitoon ja vahvaan velkaantumiseen.

Osakeyhtiön hallituksen jäsen ei voi avata hallituksessa tehtyjä päätöksiä rikkomatta lakia.

Asiasta tekee entistä hankalamman se, että nyt bussin alle heitetyn poliitikon mahdollisuudet puolustautua ovat rajalliset. Jos häntä olisi epäilty virheistä kaupunginhallituksen johdossa, niiden käsittely olisi ollut julkisen keskustelun alaista.

Osakeyhtiön hallituksen jäsen, puheenjohtaja mukaan lukien, sen sijaan ei voi avata hallituksessa tehtyjä päätöksiä rikkomatta lakia. Ulospäin hänen huulensa ovat sinetöidyt. Salassapitovelvollisuus on rikosoikeudellinen, ja koskee hallituksen jäseniä myös heidän toimikautensa jälkeen.

Rkp:n pietarsaarelaisedustajat haluavat niinikään, että kaupunki palaa poliittisesti valittuihin hallituksiin kaupungin yhtiöissä, toisin sanoen että hallitukset muodostettaisiin enimmäkseen aktiivipoliitikoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edellä mainitusta syystä asia ei ole läpinäkyvyyden kannalta ollenkaan ongelmaton.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä