Pääkirjoitukset

Toimitellen: Asuntomarkkinoilla nähtävissä yksilön rohkeutta

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Asunnot vaihtavat omistajaa tällä hetkellä selvästi vilkkaammin kuin viime vuonna samaan aikaan. Pietarsaaressa toimivat kiinteistönvälittäjät viestittävät kukin suunnilleen samaa. Vähän tapauksesta riippuen nousun nähdään alkaneen jo viime vuoden puolella, toisilla kevät ja kesä ovat olleet nosteen aikaa.

Pietarsaaren päättäjät ovat samaan aikaan tiukan paikan edessä. Kaupungin talous, ensi vuoden ennakoidun kehityksen valossa, vaikuttaa vahvasti alijäämäiseltä. Maanantaina kaupunginvaltuustossa hyväksytyt talousarvion raamit lupaavat reilun kuuden miljoonan euron miinusmerkkistä tulosta.

Useammalla suulla kokouksessa mainittiin, että vielä ennen loppusyksyä tilanteet saattavat muuttua nopeastikin. Palvelutaso olisi kuitenkin pystyttävä säilyttämään säällisenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla voitiin todeta, että Pietarsaaren asukasluvun kehitys on jatkunut jo hetken aikaa positiivisena. Kuluvan vuoden ensi puoliskon aikana väkimäärä on kasvanut hipomaan 19 600:aa henkeä. Vielä muutama vuosi sitten oltiin hiuskarvan varassa, ettei lukema olisi pudonnut alle 19 000:n. Kehitys on poikkeuksellista Suomen pikkukaupungeissa, ja se kannattaa noteerata hyvällä. Niin hyvällä, että suuntauksella on edellytykset jatkua.

Usko ja luottamus omaan talouteen ovat kohentuneet siinä määrin, että asunnon vaihtoa voidaan harkita – jopa ryhtyä toimeen.

Asuntokaupan vilkastuminen kertoo terveestä kehityksestä, joka pilkottaa yksityistalouksien nurkista. Usko ja luottamus omaan talouteen ovat kohentuneet siinä määrin, että asunnon vaihtoa voidaan harkita – jopa ryhtyä toimeen. Yleisten vakaan talouden edellytysten pitää toimia taustalla. Työtilanteen, inflaation ja lainojen korkojen tulee olla hallittavissa vähintään vuosiksi eteenpäin.

Pitkähköön talouden taantumaan johtaneet syyt ovat niin sanotusti korkeammassa kädessä. Kuka olisi voinut ennustaa maailmanlaajuista pandemiaa tai Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Lukemattomine kerrannaisvaikutuksineen nämä ovat olleet omiaan luomaan pessimismiä ja epävarmuutta yksilötasolla.

Ihmisten on joka tapauksessa suunniteltava tulevaisuuttaan jonkin varaan. Rohkeimmat näyttävät nyt lähtevän esimerkiksi kohentamaan asuinolojaan. Yhteisön on kyettävä tarjoamaan heille riittävän tasoiset palvelut, jotta heidän ponnistelunsa eivät valu hukkaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä