Paikallisuutiset

Tekoälyn ja nykytanssin yhdistävä Pikselipulssi nähdään Pietarsaaren Spotlightissa

Pikselipulssi on Jussi Hanhirovan nykytanssiteos, jossa on käytetty myös tekoälyä. Kuva: Yksityinen

Kesän 2024 tanssin aluetaiteilijan Jussi Hanhirovan teos sai innoituksensa touko- ja kesäkuun työpajoista Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla. Jussi Hanhirova työskentelee taiteen, tieteen ja teknologian kohtaamispisteessä ja kehittää menetelmiä käyttää uusinta teknologiaa vuorovaikutuksessa nykytanssin kanssa.

Inhimillisen tanssin ja laskennallisten algoritmien kohdatessa tekoäly toimii uusien innovaatioiden mahdollistajana, tarjoten uusia työkaluja koreografisen työskentelyn avuksi.

– Kesän kiertueen taiteellinen tavoite oli luoda lapsille suunnattu tanssiteos- ja työpajakokonaisuus, jossa leikin voimaa, ystävyyttä ja kaverisuhteiden tärkeyttä käsitellään nykytanssin keinoin. Näistä pajoista inspiroitunut Pikselipulssi-tanssiteos asettuu videopelien ja pihaleikkien maailmaan, jossa vauhdikas ja hullunkurinen liike yhdistyy ilosta, pettymyksestä, yksinäisyydestä ja kaveruudesta kumpuaviin tunnetiloihin ja liikelaatuihin, Hanhirova kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teknologisen vallankumouksen keskellä inhimillinen luovuus ja nykytanssin kehollinen kokemus ovat taiteen ytimessä.

Tekoäly ei korvaa taiteilijaa, vaan tarjoaa uuden keinon, jonka kautta tutkia liikettä, tunteita ja kehollista tarinankerrontaa. Ihmistanssijat ja tekoälyavustajat lähtevät yhteiselle tutkimusmatkalle luoden pohjaa uuden aikakauden taiteellisille mahdollisuuksille alati kehittyvässä nykytanssin maailmassa.

– Lapsen kyky heittäytyä leikin pyörteisiin ja uppoutua kuviteltuihin maailmoihin on teoksessa keskiössä. Videopelien maailma ja mielikuvitusolennot heräävät esityksessä henkiin teoksen äänimaailman, puvustuksen ja yksinkertaisten näyttämöelementtien avulla, Jussi Hanhirova jatkaa.

Pikselipulssi-teoksen kaikille avoimet ja maksuttomat esitykset ovat Pietarsaaren Spotlighttapahtumassa 28.8. klo 18.00, Kokkolan kesän viimeisellä Iltatorilla 28.8. klo 19.30 ja Lapualla Vanhan Paukun Venetsialaisissa 31.8. klo 19.00.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä