Paikallisuutiset

Te-johtaja hyppää liikkuvaan junaan - ”Ei auta ahdistuakaan”

Uuden Pietarsaaren työllisyysalueen valmistelussa riittää tekemistä, mutta vastavalittu johtaja Pia Fraktman on rauhallisin mielin.

- Minulla on jo valmis tiekartta vuoden 2024 kokonaisuudesta ja kaikista toimista, huolimatta siitä, että niiden yksityiskohdat eivät ole vielä hahmottuneet, toteaa Pietarsaaren työllisyysaluejohtajaksi valittu Pia Fraktman. Kuva: Arkisto

Uuden Pietarsaaren työllisyysalueen käytännön organisoinnissa riittää kosolti tekemistä, mutta viikko sitten seudun työllisyysalueen toimintaa johtamaan valittu kokkolalainen Pia Fraktman on rauhallisin mielin.

– Minulla on jo valmis tiekartta vuoden 2024 kokonaisuudesta ja kaikista toimista, huolimatta siitä, että niiden yksityiskohdat eivät ole vielä hahmottuneet. Ja olo on rauhallinen senkin vuoksi, että siellä on jo osaava ja taitava henkilökunta, joka tietää mitä tekee. Perustyö on kyllä ihan hallussa, Fraktman kuvaa.

– Toki saa hypätä liikkuvaan junaan, mutta ei auta ahdistuakaan, hän naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Selontekovaiheessa on tuotu esille joitakin kaavailuja henkilöstön tarpeesta, joka olisi 27 työntekijää, mutta se voi muuttua”.

Yksi avoimista kysymyksistä tällä hetkellä on siirtyvän henkilöstön määrä.

– Siirtyvän henkilöstön määrästä keskustellaan. Selontekovaiheessa on tuotu esille joitakin kaavailuja henkilöstön tarpeesta, joka olisi 27 työntekijää, mutta se voi muuttua.

Pohjanmaan te-toimiston Pietarsaaren toimipaikassa on tällä hetkellä 26 työntekijää.

Te-toimisto jatkaa vuonna 2025 nykyisissä toimitiloissa Kanavapuistikolla Ebba Brahe virastotalossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Te-toimisto jatkaa 2025 nykyisissä tiloissa Ebba Brahe -virastossa. Pietarsaaren toimipaikassa on tällä hetkellä 26 työntekijää. Kuva: Pirkko Högkulla

Keskeisenä uusi te-johtaja kertoo pitävänsä juuri sitä, että uuden työllisyysalueen toimintaa toteutetaan yhdessä osaavien työntekijöiden kanssa.

– Takana on myös hyvä valtionohjaus tarjoamassa muutostukea kunnille. Tarjolla on erilaisia tiekarttoja erilaisille toiminnoille mitä pitää tehdä valmistelun aikana ja mitä pitää huomioida, Fraktman kuvaa.

– Nämä ovat ihan ihmisen kokoisia asioita. Tehdään pala kerralla valmista yhteistyöllä eikä yritetäkään panna kaikkea kerralla kuntoon. Aikaa on noin yhdeksän kuukautta ja sen on nyt riitettävä.

Fraktman sanoo, että palvelu on tulevaisuudessa aivan yhtä hyvää kuin nytkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aivan varmasti jää isossa kokonaisuudessa esimerkiksi hallinnon ja ict-asioiden osalta viilattavaa vielä tämän vuoden jälkeen. Tehdään sitten tarvittaessa korjausliikkeitä ja tarkennetaan. Ainahan työ on muutoinkin jatkuvaa työtä.

– Tavoitteena on tehdä parasta palvelua resurssiviisaasti ihmisille ja elinkeinoelämälle.

Pietarsaari ei ole työllisyysalueen toiminnan käyntiin polkaisemisessa Pia Fraktmanin mukaa mitenkään jälkijunassa.

– Monessa isossa kunnassa asiat ovat auki ja johtajan rekry on vielä käynnissä. Pietarsaari oli ainoa alue Pohjanmaalla, joka sai ensimmäisenä kierroksella poikkeusluvan käynnistää työskentely syksyllä kun Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa menivät perälautamenettelyllä.

Perälautamenettelyyn joutuneet alueet ovat nekin saaneet jo päätökset ja päässeet jatkamaan valmistelua.

– Etulyöntiasema on luonnollisesti niillä kunnilla, joilla on ollut työllisyyden kuntakokeilu, Fraktman huomauttaa.

Fraktman aikoo ottaa vastaan niin nopeasti kuin mahdollista, ilman tarpeettomia viivytyksiä.

Johtajan toimen Fraktman aikoo ottaa vastaan niin nopeasti kuin mahdollista, ilman tarpeettomia viivytyksiä. Hän siirtyy tehtävään Kokkolan nuorisotoimenjohtajan paikalta.

– Irtisanomisaikani on virallisesti kaksi viikkoa, mutta käytännössä realistisempi aikataulu siirtymäajalle on 2-4 viikkoa.

– Haluan, että siirtymä on sujuva myös nykyisen työnantajani näkökulmasta. Teen nuorisotoimen johtajan töitä täysillä loppuun asti.

Pietarsaarikin on entuudestaan tuttu, sillä takavuosina Pia Fraktman työskenteli kaupungille kotouttamiskoordinaattorina ja työllisyysasioiden parissa.

Pohjanmaalle tulee kolme työllisyysaluetta vuodenvaihteesta 2025.
Työvoiman määrä Pietarsaaren työllisyysalueella on hieman alle 20 000 henkilöä. Kuva: Pirkko Högkulla

Julkisten työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kuntien ja kuntien muodostamien yhteistoiminta-alueiden hoidettavaksi 1.1.2025.

Muutoksen myötä Pohjanmaan Ely-keskusalueelle muodostuu kolme työllisyysaluetta: Pietarsaaren seudun työllisyysalue, Keski-Pohjanmaan työllisyysalue ja Pohjanmaan työllisyysalue. Pietarsaaren työllisyysalueeseen kuuluvat Pietarsaari, Kruunupyy, Pedersöre ja Luoto. Pietarsaari toimii vastuukuntana työllisyys- ja elinkeinopalveluiden järjestämisessä.

Poikkeuslupa Pietarsaaren työllisyysalueen muodostamiselle tarvittiin, sillä Uusikaarlepyy päätti suuntautua Vaasaan. Työvoiman määrä jäljelle jääneiden neljän kunnan, Pietarsaaren, Pedersören, Luodon ja Kruunupyyn, alueilla alitti työllisyysalueelle edellytetyn 20 000 henkilön rajan.

– Alitushan oli vain muutamia satoja minkä lisäksi tilastoissa nähtiin työvoimassa potentiaalia kasvua.

Pietarsaaren työllisyysalueen johtokuntaan kuuluvat Pietarsaaren kaupunginjohtaja, Pedersören, Luodon ja Kruunupyyn kunnanjohtajat sekä yksi luottamushenkilö kustakin kunnasta. Johtokunta piti ensimmäisen kokouksensa 26.2. ja työllisyysaluejohtajan valinta oli kokouksessa ainoa asia. Virkaa haki 5 henkilöä.

Työllisyysaluejohtajan tehtävänä on toteuttaa uudistuksen valmistelu tämän vuoden aikana ja toimia alueesta vastaavana johtajana uudistuksen alkaessa, vuodenvaihteesta 2025 lukien.

Pietarsaari työllisyysalueensa vastuukunta

Julkisten työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille vuodenvaihteesta 2025.

Muutoksen myötä Pohjanmaan alueelle syntyy kolme työllisyysaluetta, joista yhden oman alueensa muodostavat Pietarsaari, Pedersöre, Luoto ja Kruunupyy. Vastuukuntana on Pietarsaari. Työvoiman määrä alueella on hieman alle 20 000 henkilöä.

Pietarsaaren työllisyysalueen toimintaa johtaa kokkolalainen Pia Fraktman, joka ottaa tehtävän vastaan 2-4 viikon sisällä. Hän laati viime syksynä konsulttina selonteon ja jatkoselvityksen julkisten työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämisestä uudella Pietarsaaren työllisyysalueella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä