Paikallisuutiset

Talvinopeudet voimaan perjantaista alkaen

Koko maassa pääasiallinen muutosajankohta on perjantai 25.10.2024 ja merkit tulee olla vaihdettuina tiistaihin 29.10.2024 mennessä. Kuva: ELY-keskus

Talvikauden 2024–2025 talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä perjantaista 25.10.2024 alkaen. Alennetuilla nopeusrajoituksilla pienennetään haastavien olosuhteiden vaikutusta onnettomuusriskiin.

Koko maassa pääasiallinen muutosajankohta on perjantai 25.10.2024 ja merkit tulee olla vaihdettuina tiistaihin 29.10.2024 mennessä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen keskikaiteettomilla yksiajorataisilla maanteillä kaikki 100 km/h nopeusrajoitukset alennetaan 80 km:iin/h. Näiden tieosuuksien yhteispituus on noin 1360 km.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaasan moottoritien 120 km/h -nopeusrajoitukset alennetaan 100 km:iin/h noin 9 km matkalla. Vaasan moottoritien 100 km/h nopeusrajoituksia ei alenneta talvikaudeksi.

Edellisvuosien tapaan Kruunupyyssä valtatiellä 8 Hopsalan nelihaaraliittymässä alennetaan nopeusrajoitus pistekohtaisesti 80 km/h -nopeusrajoituksesta 60 km:iin/h.

Suomessa siirrytään takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin huhtikuun alkupuolella, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Talviolosuhteissa onnettomuusriski kasvaa monella tapaa. Muiden muassa pimeys, liukkaus ja polanteet vaikeuttavat yllättävien tilanteiden havaitsemista ja niihin reagointia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talviaikana suuri osa liikkumisesta tapahtuu pimeään aikaan. Pimeässä ja hämärässä toisten kulkijoiden havaitseminen voi olla vaikeaa. Vesi- tai räntäsateella märän tienpinnan häikäisy vaikeuttaa olosuhteita entisestään.

Autoilijan tulee varmistaa, että autossa on alla keliin sopivat renkaat. Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä hetki tarkistaa oman ajoneuvon valojen kunto ja säädöt sekä huolehtia, että myös takavalot palavat hämärän ja pimeän aikaan. Syksyn sateissa puhtaat ja toimivat valot auttavat näkemään ja näkymään, ELY-keskus tiedottaa.

Myös suojattomat tienkäyttäjät voivat vaikuttaa omaan turvallisuuteensa. Polkupyörässä pitää olla pimeään aikaan valkoinen tai vaalean keltainen etuvalo ja punainen takavalo. Heijastimet taas kuuluvat jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden pakolliseen vakiovarustukseen pimeällä. Liukkautta vastaan voi varautua polkupyörän talvirenkailla ja kitka- tai nastakengillä.

Talvi- ja pimeän ajan riskien hallinta Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset pienentävät onnettomuusriskiä, joka muuten kohoaisi pimeällä kaksinkertaiseksi ja liukkaalla moninkertaiseksi verrattuna päivänvalossa ja sulalla kelillä ajamiseen. On arvioitu, että talvikauden nopeusrajoitukset säästävät vuosittain kahdeksan ihmisen hengen ja kymmeniä loukkaantumiselta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä