Paikallisuutiset

Suojaamaton saha aiheutti työtapaturman Pietarsaaressa – työnjohtajalle sakkoja

Pohjanmaan käräjäoikeus antoi metallintyöstöyrityksen työnjohtajalle sakot. Tuomi ei ole lainvoimainen. Kuva: Jukka Lehojärvi

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut metallityöstöyhtiön työnjohtajan 22 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 11.10.2024.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa työtapaturmaa, joka tapahtui toukokuussa 2022 Pietarsaaressa. Työntekijä oli työskennellyt vuonna 1990 käyttöön otetulla metallisahalla, jonka terät eivät ole olleet koskaan suojattuna.

Työnantajan ohjeistus oli ollut, että kone tulee pysäyttää, ennen kuin sahattuja paloja poistetaan. Työntekijä sahasi koepaloja metallista ja otti sahan edelleen pyöriessä sahattuja kappaleita pois käsin, jolloin käsineen resori takertui pyörivään terään ja veti käden terään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käräjäoikeus katsoi selvitetyksi, että työpaikalla tehdään perusteellisempi vaarojen arviointi kolmen vuoden välein, ja arviointi tehdään alueittain ja linjoittain. Käräjäoikeus katsoo, että yhtiön tuotantopäälliköiden ei ole ollut aihetta epäillä, että vaarojen arviointi olisi tässä tapauksessa tehty puutteellisesti tai huolimattomasti, ja hylkäsi tuotantopäälliköitä vastaan nostetut syytteet näyttämättömänä.

Käräjäoikeus katsoi myös, että tehdystä vaarojen arvioinnista huolimatta työpaikalla ei ole tunnistettu metallisahan vaaran olemassaoloa. Kuitenkin pyörivän sahaterän suojaamista voidaan pitää työsuojelun kannalta perustuvanlaatuisena asiana. Työntekijän omaan toimintaan perustuva turvallisuus ei ole ollut riittävä turvallisuusratkaisu, varsinkin kun vaara on ollut helposti poistettavissa asentamalla koneeseen pyörivän terän suoja. Tapaturma olisi ollut estettävissä. Työjohtajalla on ollut tosiasiallinen mahdollisuus varmistaa työkoneiden turvallisuus asentamalla koneisiin tarvittavia suojia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa käräjäoikeuden tuomiosta ilmenevää työnantajan velvollisuutta huolellisesti selvittää ja arvioida työssä esiintyviä riskitekijöitä sekä puuttua havaittuihin riskitekijöihin teknisin järjestelyin.

Työnantajan on ensisijaisesti poistettava vaarat teknisillä toimilla kuten vaara-alueelle pääsyn estävillä laitteilla tai suojilla. Työturvallisuusrikos on vaarantamisrikos, joka ei edellytä konkreettista onnettomuutta, vaan tietyt olosuhteet ovat lähtökohtaisesti vaarallisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä