Paikallisuutiset
Sosiaalinen luototus käyntiin Pohjanmaalla - tavoitteena edistää vähävaraisten osallisuutta
Hyvinvointialue voi myöntää lainaa esimerkiksi ylivelkaantumisen katkaisuun.
Pohjanmaan hyvinvointialue on elokuun alusta alkaen ryhtynyt myöntämään sosiaalisia luottoja rahavaikeuksissa oleville. Kyseessä on lakisääteinen palvelu, eli kaikki Suomen hyvinvointialueet ovat ottaneet sen käyttöön samanaikaisesti.
Sosiaalinen luototus on myös Pohjanmaalla uusi palvelumuoto. Kunnat ovat voineet vapaaehtoisesti tarjota sosiaalisia luottoja tähänkin saakka, mutta tiettävästi maakunnassa yksikään kunta, Pietarsaaren seudun kunnat mukaanluettuina, ei ole näin tehnyt.
– Lähtökohtaisesti tämä on meille uusi palvelu ja mahdollisuus hyvinvointialueella, koordinoiva palveluesimies Kirsi Jormanainen sanoo.
Sosiaalinen luototus on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille ja perheille, joilla ei ole mahdollisuutta saada muualta lainaa esimerkiksi luottohäiriömerkinnän tai puuttuvien vakuuksien vuoksi.
– Siinä on se hyvä ajatus pohjalla, että ehkäistään taloudellista syrjäytymistä ja edistetään osallisuutta tässä yhteiskunnassa. Ja yhtenä tärkeänä tavoitteena on ehkäistä ylivelkaantumista ja katkaista velkaantumiskierre, Jormanainen kertoo.
Sosiaalinen luotto on nimensä mukaisesti laina, jota voi saada muutamasta satasesta aina 15 000 euroon asti. Takaisinmaksuaika on enimmillään viisi vuotta.
Yhtenä tärkeänä tavoitteena on ehkäistä ylivelkaantumista ja katkaista velkaantumiskierre.
Kunnissa, joissa palvelu on ollut jo käytössä, yleisimmät syyt luoton hakemiselle ja saamiselle ovat olleet ulosottovelat ja asumisen turvaamiseen liittyvät tarpeet. Asiakkaalla ei ole ollut mahdollisuuksia saada lainaa pankista, koska hänellä on maksuhäiriöitä ja luottokelpoisuus on mennyt.
– Sosiaalista luottoa on myönnetty erityisesti ulosottovelkoihin eli velkojen järjestelyyn siten, että henkilön velkakierre saadaan katkeamaan. Sitä voidaan myöntää myös asumisen tarpeisiin - esimerkiksi vuokrarästeihin - ja joihinkin hankintoihinkin.
Kirsi Jormanaisen mukaan tällainen hankinta voi olla vaikkapa taloudessa tarpeellinen pesukone. Myös kuntoutumista ja työllistymistä edistävät hankinnat, kuten työllistymisen mahdollistava kurssi, voivat tulla sosiaalisen luototuksen kriteerien mukaan kyseeseen.
Sosiaalista luottoa voi hakea Pohjanmaan hyvinvointialueen kotisivuilta löytyvällä lomakkeella. Hakijan on tehtävä selkoa taloudellisesta tilanteestaan, tuloistaan ja veloistaan.
– Selvitämme hakijan maksuvaran eli sen, riittävätkö hänen tulonsa myös lainan takaisin maksuun, Jormanainen toteaa.
Jos hakija on esimerkiksi toimeentulotuen varassa, luottoa ei myönnetä. Tuolloin katsotaan, että hänellä ei ole mahdollisuutta selviytyä takaisinmaksusta.
Valtio antaa alueille alkupääoman sosiaalisiin luottoihin. Kirsi Jormanaisen mukaan tarkka summa selviää lähiaikoina.
Luottoja myönnetään vain sen verran, kuin rahaa niihin on osoitettu. Määräraha voi siis loppua keskenkin vuotta.
Järjestelmä on kuitenkin myös itse itseään rahoittava. Valtio avittaa alkuun, mutta sen jälkeen palvelun olisi tarkoitus pyöriä omillaan.
– Jos jokainen lainansaaja maksaa rahat takaisin, meillä pitäisi luonnollisesti olla koko ajan suuri summa pääomaa luototusta varten. Se on tämän rahoitusmallin lähtökohta.
Kirsi Jormanainen kertoo, että muutaman päivän voimassaolon aikana sosiaalisista luotoista on jo tullut jonkin verran kyselyjä.
– Tätä palvelua on jo odotettukin. Varmasti aika pian elo-syyskuun aikana näemme, millaisia asiakasmääriä tähän hakeutuu.