Paikallisuutiset
Somemyrsky yllätti Snellmanin: sikatilallinen Sami Yli-Rahnaston tuotantosopimuksen irtisanominen poiki valtakunnallisen kohun
Pietarsaarelainen lihatalo Snellman on viime päivinä joutunut negatiiviseen julkisuusmyllytykseen.
Niin sosiaalisessa mediassa kuin iltapäivälehdistössäkin on kohuttu kauhajokelaisen sikatilallisenSami Yli-Rahnaston tuotantosopimuksen irtisanomisesta ja siitä, että Snellman yrittäisi hiljentää tuottajien äänen.
– Me emme ole koskaan sanoneet, että "turpa kiinni ja tuottakaa" ja sen muut tuottajat tietävät, Snellmanin lihanjalostuksen johtajaRoland Snellman paaluttaa.
Hän viittaa Yli-Rahnaston huhtikuussa Maaseudun Tulevaisuudelle esittämään kommenttiin yhtiön toimintaa koskien. Kommentin taustalla oli Snellmanin tuottajille lähettämä kirje, jossa tuottajia kehotettiin välttämään tyytymättömyyden lietsontaa korona-aikana.
– Yhden sivun otsikkona oli koronavirus.
Kirjeessä kerrottiin myös, että Snellman ei vallinneessa tilanteessa pystynyt nostamaan tuottajahintoja. Kiistassa on siis pohjimmiltaan kyse rahasta?
– Sen hän [Yli-Rahnasto] on nostanut esille, sanoo johtaja ja korostaa Snellmanin maksavan korkeampia hintoja kuin muut.
Kohu on joka tapauksessa lähtenyt elämään omaa elämäänsä. Sosiaalisessa mediassa kiertää jopa kuvia teepaidasta, jossa Snellmanin logon yläpuolella komeilee Yli-Rahnaston suusta lähtenyt turpa kiinni ja tuottakaa -iskulause.
– Minä en ole paitoja tehnyt, mutta yksi sellainen minulle lähetettiin, sanoo Yli-Rahnasto.
Hän kertoo aihepiiriä käsittelevien Facebook-viestiensä saaneen jopa tuhansia jakoja ja tykkäyksiä eikä kadu huhtikuista aktivoitumistaan.
– Koen, että ulostulo oli paikallaan.
Yli-Rahnasto sanoo, että alalla elintarviketeollisuuden suunnasta vallitsee "eräänlainen pelon ilmapiiri".
– Tiedän, että asiallani on tuottajien keskuudessa laajaa tukea, mutta tilanne on arka eikä haluta leimautua.
Tuotantosopimusten irtisanomisaika on kuusi kuukautta molempiin suuntiin. Sopimuksen irtisanominen on tilalliselle valtava asia, suurelle lihatalolle ei.
– Tuokin kertoo, kuinka lainsuojaton tuottaja on.
Tuottajien ja lihatalojen välisen sopimusteollisuuden mahdollisia epäkohtia on pitänyt esillä myös Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto. Sami Yli-Rahnasto toimii MTK:n Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtajana.
Herää kysymys siitä, istuiko hän räväkällä kommentillaan tuleen omilla vai MTK:n housuilla.
– Tavallaan molemmilla, Yli-Rahnasto muotoilee ja viittaa asiansa nauttimaan yleisempään kannatukseen.
Kiista on joka tapauksessa näyttäytynyt yhden tuottajan ja suuryrityksen välisenä. Tuotantosopimuksen irtisanomiseen liittyvistä keskusteluista – jopa niiden käymisestä ylipäätään – osapuolilla on voimakkaasti eriävät näkemykset ja asiassa on sana sanaa vastaan.
Yli-Rahnasto myöntää irtisanomisen olevan juridisessa mielessä selkeä asia, Snellmanilla oli siihen oikeus.
Snellmanilla puolestaan selvitetään, onko Yli-Rahnaston kohukommenttia kantavissa paidoissa kyse tavaramerkkiloukkauksesta.
Maaseudun Tulevaisuus julkaisi torstaina mielipidepalstalla Roland Snellmanin yhtiön puolesta allekirjoittaman tekstin otsikolla "Snellman pahoittelee".
Johtaja myöntää, että tapahtumaketju antaa yhtiössä aihetta peliin katsomiseen.
– Me tulemme käymään tämän läpi itsekriittisesti. Katsomme mitä olisi voinut tehdä toisin varsinkin kun somemyrsky lähti liikkeelle ja kuluttajat alkoivat kysellä asiasta.