Paikallisuutiset

Somemyrsky yllätti Snellmanin: sikatilallinen Sami Yli-Rahnaston tuotantosopimuksen irtisanominen poiki valtakunnallisen kohun

Pietarsaarelainen lihatalo Snellman on viime päivinä joutunut negatiiviseen julkisuusmyllytykseen.

Niin sosiaalisessa mediassa kuin iltapäivälehdistössäkin on kohuttu kauhajokelaisen sikatilallisenSami Yli-Rahnaston tuotantosopimuksen irtisanomisesta ja siitä, että Snellman yrittäisi hiljentää tuottajien äänen.

– Me emme ole koskaan sanoneet, että "turpa kiinni ja tuottakaa" ja sen muut tuottajat tietävät, Snellmanin lihanjalostuksen johtajaRoland Snellman paaluttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän viittaa Yli-Rahnaston huhtikuussa Maaseudun Tulevaisuudelle esittämään kommenttiin yhtiön toimintaa koskien. Kommentin taustalla oli Snellmanin tuottajille lähettämä kirje, jossa tuottajia kehotettiin välttämään tyytymättömyyden lietsontaa korona-aikana.

– Yhden sivun otsikkona oli koronavirus.

Kirjeessä kerrottiin myös, että Snellman ei vallinneessa tilanteessa pystynyt nostamaan tuottajahintoja. Kiistassa on siis pohjimmiltaan kyse rahasta?

– Sen hän [Yli-Rahnasto] on nostanut esille, sanoo johtaja ja korostaa Snellmanin maksavan korkeampia hintoja kuin muut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kohu on joka tapauksessa lähtenyt elämään omaa elämäänsä. Sosiaalisessa mediassa kiertää jopa kuvia teepaidasta, jossa Snellmanin logon yläpuolella komeilee Yli-Rahnaston suusta lähtenyt turpa kiinni ja tuottakaa -iskulause.

– Minä en ole paitoja tehnyt, mutta yksi sellainen minulle lähetettiin, sanoo Yli-Rahnasto.

Hän kertoo aihepiiriä käsittelevien Facebook-viestiensä saaneen jopa tuhansia jakoja ja tykkäyksiä eikä kadu huhtikuista aktivoitumistaan.

– Koen, että ulostulo oli paikallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yli-Rahnasto sanoo, että alalla elintarviketeollisuuden suunnasta vallitsee "eräänlainen pelon ilmapiiri".

– Tiedän, että asiallani on tuottajien keskuudessa laajaa tukea, mutta tilanne on arka eikä haluta leimautua.

Tuotantosopimusten irtisanomisaika on kuusi kuukautta molempiin suuntiin. Sopimuksen irtisanominen on tilalliselle valtava asia, suurelle lihatalolle ei.

– Tuokin kertoo, kuinka lainsuojaton tuottaja on.

Tuottajien ja lihatalojen välisen sopimusteollisuuden mahdollisia epäkohtia on pitänyt esillä myös Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto. Sami Yli-Rahnasto toimii MTK:n Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtajana.

Herää kysymys siitä, istuiko hän räväkällä kommentillaan tuleen omilla vai MTK:n housuilla.

– Tavallaan molemmilla, Yli-Rahnasto muotoilee ja viittaa asiansa nauttimaan yleisempään kannatukseen.

Kiista on joka tapauksessa näyttäytynyt yhden tuottajan ja suuryrityksen välisenä. Tuotantosopimuksen irtisanomiseen liittyvistä keskusteluista – jopa niiden käymisestä ylipäätään – osapuolilla on voimakkaasti eriävät näkemykset ja asiassa on sana sanaa vastaan.

Yli-Rahnasto myöntää irtisanomisen olevan juridisessa mielessä selkeä asia, Snellmanilla oli siihen oikeus.

Snellmanilla puolestaan selvitetään, onko Yli-Rahnaston kohukommenttia kantavissa paidoissa kyse tavaramerkkiloukkauksesta.

Maaseudun Tulevaisuus julkaisi torstaina mielipidepalstalla Roland Snellmanin yhtiön puolesta allekirjoittaman tekstin otsikolla "Snellman pahoittelee".

Johtaja myöntää, että tapahtumaketju antaa yhtiössä aihetta peliin katsomiseen.

– Me tulemme käymään tämän läpi itsekriittisesti. Katsomme mitä olisi voinut tehdä toisin varsinkin kun somemyrsky lähti liikkeelle ja kuluttajat alkoivat kysellä asiasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä