Paikallisuutiset
Sanataide saapuu Wava-opistoon – Anniina Koivisto ja Ellen Strömberg käynnistävät lasten ja nuorten sanataidekurssit syksyllä
Pietarsaaren Wava-opisto aloittaa lapsille ja nuorille suunnatut sanataidekurssit ensi syksynä. Sekä suomeksi että ruotsiksi toteutettavat kurssit ovat ensimmäiset laatuaan.
Projekti on toistaiseksi voimassa tämän vuoden loppuun asti. Sitä vetävätAnniina Koivisto suomeksi jaEllen Strömberg ruotsiksi.
– Haluaisimme mielellämme nähdä tälle jatkoakin, ja että sanataiteelle löytyisi jonkinlainen oma paikkansa Pietarsaaressa, Strömberg kertoo.
– Meillä on erityisen rikas musiikkielämä, aktiiviset teatterit ja kuvataiteellakin on suuri roolinsa. Myös kirjoittamisen perinne on Pietarsaaressa aika vahva. Sillä ei kuitenkaan ole tähän saakka ollut samantyyppistä areenaa kuin esimerkiksi musiikilla ja teatterilla.
"Kirjoittamisen perinne on Pietarsaaressa aika vahva. Sillä ei kuitenkaan ole tähän saakka ollut samantyyppistä areenaa kuin esimerkiksi musiikilla ja teatterilla." Ellen Strömberg
Jo ennen syksyn kursseja Strömberg ja Koivisto vetävät sanataideleirin kesäkuussa 8–12-vuotiaille lapsille.
– Sellaistakaan ei ole aiemmin järjestetty, Koivisto tietää.
Hän on ollut sanataideprojektiin palkattuna vuoden alusta, Strömberg jo viime vuoden puolelta. He ovat luotsanneet yhdessä muun muassa sanataidetyöpajoja alueen kouluissa sekä kaupunginkirjastossa. Yhteistyökumppaneina ovat olleet myös työväenopisto ja nuorisokahvila After Eight.
– Tärkein kohderyhmämme ovat suomen- ja ruotsinkieliset lapset ja nuoret, mutta myös sellaiset, joilla on uussuomalainen tausta, Ellen Strömberg sanoo.
– Tarkoituksena on ollut rohkaista heitä mielikuvituksen käyttöön ja etsimään omaa luovuuttaan. Pajoissa olemme kirjoittaneet tarinoita, tehneet runoja ja käyttäneet myös apuna piirtämistä ja askartelua, Anniina Koivisto kertoo.
Ideana on myös saada lapset leikin avulla haastamaan mielikuvitustaan.
– Aika usein raportoidaan lasten leikkivän yhä vähemmän. He saavat pelien ja internetin kautta melko paljon valmiiksi tarjottuna, joten heidän ei tarvitse keksiä itse kovinkaan paljoa saadakseen hauskan iltapäivän, Strömberg sanoo.
Hän uskoo sanataiteen olevan erinomainen työkalu stimuloimaan lasten mielikuvitusta ja luovuutta.
– Asioita tehdään nimenomaan hauskuuden kautta ja kannustamalla. Painotamme myös sitä, että ei ole minkäänlaista väärää tapaa tehdä, Koivisto kertoo.
Edes kirjoitustaito ei ole välttämätön, jotta sanataiteeseen pääsee kiinni.
Varsinaista opetussuunnitelmaa ei projektilla vielä ole. Vetäjien tavoitteena on lähinnä saada kurssilaiset ylipäänsä kiinnostumaan kielestä ja kirjallisuudesta ja innostumaan lukemisesta.
– Haluamme myös vahvistaa lasten itseluottamusta ja uskallusta ajatella toisin, Strömberg sanoo.
– Sadun tai tarinan tulkitsemiseen ei ole oikeita ja vääriä tapoja. Kannustamme omaan osaamiseen ja luovuuteen, Koivisto jatkaa.
Naisten mukaan on tärkeää, että ryhmiä ohjataan suomeksi ja ruotsiksi yhtäaikaa. Se on paitsi tasapuolista, myös sekä oppilaita että ohjaajia kasvattavaa.
– Työpajoja on pidetty muun muassa kirjastossa, ja ne on saatu toimimaan todella hyvin suomeksi ja ruotsiksi samanaikaisesti. Toivon, että sanataide olisi myöskin työkalu kielirajojen madaltamisessa ja siinä, että uskaltaa vähän ilmaista ja puhua, vaikkei kieli ehkä olisikaan niin täydellistä, Ellen Strömberg sanoo.
Molemmat kertovat saaneensa itse hyvää treeniä toisessa kotimaisessa samalla.
Sanataidekursseista on heidän mukaansa hyötyä kaikille, eritoten sellaisille lapsille, jotka pitävät kirjoittamisesta, pohdiskelusta ja tarinoiden keksimisestä.
Kouluissa he ovat huomanneet parikin erilaista ryhmää oppilaita, joille sanojen kanssa taiteilu on mieluista.
Entuudestaan lukemisesta ja kirjoittamisesta pitävillä on intressi ja motivaatio taitojen kehittämiseen.
– Jos taas luokat ovat vilkkaita, puhetta on paljon ja lapsia on vaikeaa saada olemaan hiljaa, silloin ajattelemme, että tämä on hyvä luokka harjoitella sanataidetta. He ovat jo ylittäneen kynnyksen kommunikointiin, Strömberg toteaa.
Sanallisen ilmaisun kehittäminen auttaa muissakin aineissa ja kaikissa tilanteissa, joissa on tarvetta ongelmanratkaisuille.
– Siihen voi yhdistää erittäin paljon muitakin elementtejä. Olemme muun muassa piirtäneet paljon ja keksineet erilaisia hahmoja. Hyödynnämme myös musiikkia ja näyttämötaidetta, Koivisto kertoo.
Projekti toteutetaan EU:n leader-rahoituksen turvin.
Syksyllä Wava-opistossa aloittavat, kerran viikossa iltapäivisin kokoontuvat ryhmät on tarkoitettu 5–16-vuotiaille lapsille. Ne tullaan jakamaan useampaan suunnilleen samanikäisten joukkoon.
Hakuaika kursseille on parhaillaan menossa. Ohjaajien mukaan sitä tullaan jatkamaan syksyyn saakka.
Kesäkuun sanataideleiri on jo täynnä. Parikymmentä paikkaa jakautuvat lähes tasan suomen- ja ruotsinkielisten lasten kesken.
Kaksikko on kirjoittanut lastenkirjan, joka ilmestyy kahdella kielellä syksyksi.
Pieni pikkuruinen – Lilla liten -teos jaetaan Pietarsaaren kouluihin sanataideharjoitusten tueksi. Sen kuvituksen on laatinut Noviassa kuvataiteita opiskeleva Elin Löf.