Paikallisuutiset
Rokote katkaisi rankan vuoden – ylilääkäri Hanna Ahlsved sai Pietarsaaren ensimmäisen koronapiikin: "Hyvältä tuntuu."
Päivystyksen ylilääkäriHanna Ahlsved ja apulaisosastonhoitajaKim Yli-Pelkola kruusailivat tiistaina hetken, kun piti päättää Pietarsaaren historian ensimmäisestä koronarokotteen saajasta.
Pohdinnan jälkeen päätettiin, että kunnian saa Ahlsved. Hän myönsi Pfizerin ja BioNTechin tuotetta vastaanottaessaan, että rokotusten alkaminen on suuri hetki.
– Hyvältä tuntuu. On ollut raskas vuosi. Muutoksia koko ajan, epävarmuutta ja paljon lisää työtä.
Rokote on tärkeä virstanpylväs, mutta epävarmuus ei ainakaan vielä helpota.
– Eihän koskaan tiedä, paljonko uusia tapauksia tulee.
SairaanhoitajaJohanna Smeds antoi Ahlsvedille ja Yli-Pelkolalle rokotukset asiaankuuluvine ohjeineen. Kaksikko ei voinut juuri avata, millä vauhdilla rokotteita Pietarsaaressa lähiaikoina annetaan.
– Emme voi määristä puhua, mutta joka viikko tulee lisää, asetteli Yli-Pelkola.
Tiedossa on, ketkä rokotteen jo tällä viikolla saavat.
– Päivystävä henkilökunta ja koronanäytteenottajat, sanoi Ahlsved.
Rokotevastaisuutta ei Malmin sairaalan henkilökunnan piirissä ole tiettävästi ilmennyt.
– Rokotteen ottaminen ei ole pakollista. En voi tietää, tulevatko kaikki ottamaan, Ahlsved kertoi.
– Tällä hetkellä näyttää, että kaikki joilla ei ole kontraindikaatioita eli mitään vasta-aiheita tähän niin ottavat rokotteen, Yli-Pelkola arvioi.
Ylipäätään Malmilta muistutetaan, että rokote kannattaa itse kunkin ottaa heti, kun se on saatavilla.
– Kun kannetaan vastuuta, niin saadaan laumaimmuniteetti niin pian kuin mahdollista ja pandemialle saadaan loppu, sanoi Ahlsved.
Monet ikääntyneet ja muihin riskiryhmiin kuuluvat odottanevat innolla rokotukseen pääsyä. Millaisia terveisiä heille Malmilta lähtee, kun aikataululuista ei ole vielä tietoa?
Ylilääkäri peräänkuuluttaa malttia.
– Siihen asti, että rokotukseen pääsee täytyy noudattaa annettuja ohjeita ja toki sen jälkeenkin. Rokotteen saaminen ei tarkoita, että voi heittää maskin pois. Kyllähän rokote toki hyvän suojan antaa.
Apulaisosastonnhoitaja muistuttaa, että testiin on yhä lähdettävä matalalla kynnyksellä.
– Helposti olisi tultava testattavaksi, jotta saadaan tartuntaketjut nopeasti poikki ja ihmiset eristettyä. Testaamista järjestetään päivittäin.
Koronarokotteita ei Pietarsaaressa sen sijaan voida jakaa maanantaisin. Syynä on kylmäketju.
– Tiistaista perjantaihin tällä hetkellä. Tämä rokote on vähän hankala, sanoo Yli-Pelkola.
Ahlsvedin ja Yli-Pelkolan mukaan tarkempaa tietoa rokotusaikatauluista ei tällä hetkellä anneta siitä yksinkertaisesta syystä, että sitä ei ole.
– THL:n strategian mukaan mennään ja toivottavasti väestö pääsee mahdollisimman nopeasti rokotuksiin niin että rokottaminen on helppoa ja kaikille mahdollista, tiivistää Yli-Pelkola.
Vaasan keskussairaalan johtajaylilääkäriPeter Nieminen ei maanantaisessa tiedotustilaisuudessa kyennyt sanomaan tarkempaa päivämääristä eikä siitä, millä tavoin eri ryhmät tavoitetaan. Hän muistutti, että kunnilla on joka tapauksessa vastuu menettelyn järjestämisestä.
Mahdolliseen rokotevastaisuuteen Nieminen otti tiukan kannan.
– On erittäin huono asia, jos rokotevastaisuutta esiintyy. Normaalielämään päästäksemme rokotekattavuuden pitäisi olla 60–70 prosenttia väestöstä.
Pietarsaari kuuluu Vaasan sairaanhoitopiiriin.