Paikallisuutiset
Rohtoa tai ehkä jopa yllykettä padottuun matkakuumeeseen: Glenn Nylund käytti koronavuoden laatimalla näkemästään ja kokemastaan värikkään Espanja-kirjan
Reissuun tekisi mieli, mutta. PietarsaarelainenGlenn Nylund potee matkakuumetta siinä kuin lukemattomat muutkin tämän harrastuksen makuun päässeet.
Hän päätti viettää pakollisen odotteluajan tarjoamalla vaivaan lääkettä, joka on kaikkien nautittavissa ilman reseptiä ja vieläpä ilmaiseksi. Tosin tällä rohdolla voi olla myös tautia pahentavia sivuvaikutuksia.
Hänen kotisivuiltaan löytyy 366-sivuinen matka- ja valokuvakirja, jonka kautta pääsee tutustumaan niihin paikkoihin ja tunnelmiin, joissa Nylund on Seija-vaimoineen itse vieraillut vuosien saatossa. Teos esittelee 10 espanjalaista kaupunkia kameran linssin läpi nähtyinä.
Spanska upplevelser, jonka tekijä kääntäisi nimellä Espanjan lumo, on kirjoitettu ruotsiksi. Kieltä taitamattoman ei pidä säikähtää: tekstiä on kuvapintoihin nähden vähän.
”Haluan herättää matkustamisen iloa ja jakaa samalla vähän tietoa näistä maista.”
Ruotsintaitoinen taasen pääsee käsiksi lyhyisiin matkakertomuksiin, joita on ryyditetty otteilla paikkojen historiasta ja muistikuvilla vaikkapa siitä, mitä tuli syötyä. Ja hauskoilla pienillä huomioilla, joista on enemmän tai vähemmän hyötyä, kuten:
Tilaamalla oluen Granadassa saat kaupan päälle tapas-annoksen, jota et itse voi valita. Mitä useamman oluen juot, sen paremmiksi tapakset käyvät.
Nyt eläkkeellä oleva Glenn Nylund on tehnyt pitkän uran mainosalalla ja graafisena suunnittelijana. Se näkyy digikirjan sulavassa taitossa ja rytmissä.
Valokuvaajana hän mieluummin valitsee kohteensa huolella kuin räiskii ympäriinsä.
– Saatan kävellä päivän 2,5-kiloisen järjestelmäkameran kanssa kuvaamatta yhtään. Vasta, kun tilanne syntyy, otan kuvan.
Muut turistit pääsevät hänen kuviinsa harvoin, heitä hän välttää tietoisesti kuvaamasta.
Paikallisten arjen ja juhlan hetket sen sijaan välittyvät myös kirjan sivuilta.
Miksi jakaa kuukausien työn vaatinutta kirjaa ilmaiseksi verkossa? Eikö sitä voisi painaa vanhaan kunnon tyyliin pahvikansien väliin?
– Moni sanoo, että tämä olisi kiva kirjanakin. Mutta ei sellaiselle ole markkinoita. Ihmiset voivat maksaa monta tuhatta euroa matkastaan, mutta heillä ei ole varaa ostaa pari kymppiä maksavaa opaskirjaa, Glenn Nylund naurahtaa.
Hän sanoo nuorena unelmoineensa taidemaalarin urasta, mutta huomaa nyt viettäneensä vuosikymmenet designin parissa.
– Hämmästyin siitä, että olenkin toteuttanut teini-iän unelmat, mutta pikkuisen eri muodossa.
– Kuten monet harrastajat, minäkin haluan jättää jälkeni. Sanotaan vaikka, että tämä on testamenttini muille. Haluan herättää matkustamisen iloa ja jakaa samalla vähän tietoa näistä maista.
Pariskunta Nylund aloitti matkailun Euroopassa kolmisenkymmentä vuotta sitten. Mikäli mahdollista, reissut on toteutettu autolla, joko omalla tai vuokratulla. Espanjan he löysivät noin 20 vuotta sitten. Glenn Nylund laskeskelee, että yhteenniputettuina maassa käynnit olisivat kestäneet vuoden verran.
Hän pitää Espanjaa eurooppalaisen kulttuurin kehtona. Maa on pitkän ajan kuluessa ollut aikamoinen sulatusuuni ja eri kansojen ja kulttuurien sisäänajoportti, ja sen vuosisatoihin liittyy paljon dramatiikkaa.
– Ensin tulivat roomalaiset, jotka jättivät paljon jälkiä. Heillä oli valtava armeija, joka ei käynyt sotaa, joten sotilaat joutuivat rakennusmiehiksi. Sen jälkeen tulivat muslimit. He muun muassa käänsivät kaikki kreikkalaisen filosofian teokset. Espanja ja Eurooppa ovat saaneet tutustua tähän arabian kielen kautta, hän kertoo esimerkin.
Nylundin mukaan läntisen Euroopan vapausihanteet, tasa-arvo ja solidaarisuus ovat kuin ovatkin peräisin Espanjaa asuttaneilta muslimeilta.
Aurinko ja lämpö eivät pariskuntaa ensisijaisesti maahan vedä. Kiinnostavinta ovat nimenomaan urbaanit, rakennetut ympäristöt ja kaupungit, joissa on paljon nähtävää ja koettavaa. Ja syötävää. Nylundit ovat erityisen ihastuneita espanjalaisiin meren antimiin, mikä näkyy myös kirjasta herauttaen väistämättä veden lukijan kielelle.
Matkakohteet he valitsevat usein elokuvien, tv-sarjojen ja ylipäänsä tarinoiden innoittamina.
Yksinkertaiset perusohjeet ovat tähän saakka aina riittäneet turvallisuuden takaamiseen.
– Kaikissa ihmisissä on kaukokaipuuta, mutta monet pelkäävät lähteä. Meille ei ole sattunut yhtään mitään. Ainoa matkalla hävinnyt tavara on ollut laajakulmaobjektiivin linssinsuoja. Tätä ihmettelin, koska olen varma, että kenelläkään muulla siellä ei ollut optiikkaa johon se olisi sopinut, Glenn Nylund kertoo.
Hänen teokseensa voi tutustua vapaasti osoitteessa odysse.info.
Glenn Nylundin ottamat kuvat ovat hänen verkkokirjastaan ”Spanska upplevelser”.