Paikallisuutiset

Rikosmysteeri kuvattiin valkokankaalle Pietarsaaressa – ensi-ilta Schaumansalissa

Bengt Björk, vasemmalla, kuuluu Kalyta-elokuvan näyttelijöihin. Leonid Lopatin on puolestaan käsikirjoittanut, ohjannut ja kuvannut psykologisen trillerin. Kuva: Pentti Höri

Psykologinen trilleri on tekijöiden ilmoittama tyylilaji elokuvassa Kalyta, joka tulee ensi viikon torstaina 24. lokakuuta ensi-iltaan Pietarsaaren Schaumansalissa.

Missäpä muuallakaan, sillä fiktiivinen tarina on kuvattu Pietarsaaressa ja näytelty paikallisin voimin. Käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja kaikesta kuvaamiseen liittyvästä vastaa yhden miehen tiimi, taiteilija Leonid Lopatin.

– Elokuva on rikosdekkari ja Poirot-tyyppinen psykologinen draama, jossa poliisipäällikkö kertoo komisariolle tarinaa. Arvoitus ratkeaa vasta viime minuuteilla, Lopatin kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kertomus pyörii Ukrainasta saapuneen Andry Mytetsin ympärillä. Häntä näyttelee suomenukrainalainen Andrii Kotsiak. Miestä aletaan epäillä rikoksista.

Elokuva on tekstitetty suomeksi ja englanniksi. Se voi olla hyvinkin tarpeen.

– Elokuvassa käytetään viittä kieltä eli ruotsia, englantia, ukrainaa, suomea ja saksaa. Ensin ajattelin dubata filmin, mutta on tosi vaikeaa saada huulisynkka toimimaan, Lopatin sanoo.

Filmin nimi, Kalyta, on ukrainaa ja tarkoittaa leikkiä, jossa lapset koettavat hypätä haukkaamaan palan roikkumaan nostetusta leivästä. Leipä symboloi aurinkoa tai valoa. Jos joku epäonnistuu yrityksessään, muut tuhrivat hänen naamansa mustaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se kuvaa taistelua valoisan ja pimeän välillä.

Elokuva on tehty ilman budjettia, eli kyseessä on mitä suurimmassa määrin elokuvan teosta innostuneiden ystävysten talkootyö.

Leonid Lopatinilla on tasokas kuvaus- ja äänityskalusto, jolla saa aikaan ammattimaista jälkeä.

– On suuri etu, että hänellä on tämän päivän tekniikkaa käytössään. Jälki on korkealaatuista. Ennen elokuvan tekoon tarvittiin seitsemän kameraa ja 10–15 ihmistä kalustoa käyttämään. Nyt yhdellä kameralla tulee yhtä hyvää kuvaa, elokuvassa näyttelevä Bengt Björk sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lopatin tekee käsikirjoitukset ja alistaa ne tiimin tarkasteluun ja korjailtavaksi. Näin syntyy suuhun sopivaa tekstiä.

Kuvauspäiviä on silloin, kun joukolla on aikaa. Kaikki tekeminen on tapahtunut vapaa-ajalla, muutama tunti kerrallaan.

Björk sanoo olevan erikoinen sattuma, että kaikki ryhmän jäsenet ovat tavalla tai toisella taiteilijoita.

– Löydämme ehkä helpommin yhteisen kielen. Bengt esimerkiksi on kirjoittanut paljon teatterille. Hän ymmärtää prosessin ja ajattelee visuaalisesti, näkee kohtaukset kuvina, Leonid Lopatin kertoo.

Fakta

Elokuva Kalyta

Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus: Leonid Lopatin.

Päärooleissa: Kaj Wikblom, Andrii Kotsiak, Bengt Björk, Frank Berger, Mika Lehtinen, Kristian Snellman, Rui A. Rocha.

Ensi-ilta: 24. lokakuuta klo 19 Schaumansalissa.

Kesto 1 h 30 min

Suositusikä: 12

Kuvauspaikoille ryhmän on ollut helppo päästä. Pietarsaaren museolla paikalliset kasvot tunnetaan, ja tilat järjestyvät muitta mutkitta ja maksutta käyttöön.

– On kätevää, kun kaupunki on pieni. Ei tarvitse selittää, keitä ollaan. Täällä luotetaan ihmisiin, Bengt Björk sanoo.

Kerran ohjaaja kysyi antiikki- ja sisustuskauppa Lundagårdista, olisiko mahdollista tulla huomenna kuvaamaan muutamia kohtauksia.

– Omistaja sanoi, että joutuu menemään itse Vaasaan, mutta antoi meille kaupan avaimet.

Pitkän elokuvan tekijänä Leonid Lopatin ei ole aivan ensikertalainen. Hänen aiempi filminsä Tärningen är kastad (Arpa/noppa on heitetty) menestyi kansainvälisillä festivaaleilla, muun muassa Hollywoodissa, useassa sarjassa.

– Näillä palkinnoilla on helpompaa markkinoida filmiä, Lopatin sanoo.

Myös Kalyta on lähdössä festivaalikiertueelle ensi illan jälkeen. Lopatin tutkii mahdollisuuksia saada se pyörimään myös paikallisessa elokuvateatterissa.

Filmin suositusiäksi tekijät määrittelevät 12+. Elokuva sisältää jonkin verran toimintaa ja tappelusta.

Bengt Björk näyttelee taidekoulun rehtoria, josta on vaikea päätellä, onko tämä lintu vai kala.

– Vähän mysteerimies, moniulotteinen ja vaikeasti luettava, Björk sanoo.

Hän näyttelee elokuvassa ensimmäistä kertaa.

– Tässä yllätti vaikeus luoda oikeaa fiilistä. Teatterissa voi harjoitella pitkään, ja tukea tulee ohjaajalta ja muilta näyttelijöiltä. Elokuvakohtauksessa pitää yhtäkkiä olla joku ja tehdä kuitenkin roolihahmosta uskottava.

//Artikkelia on korjattu 16.10.2024 ja virheellinen tieto oikaistu. Elokuvan ensi-ilta on torstaina 24.10. eikä lauantaina.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä