Paikallisuutiset

Residenssi taiteen ilosta: Siskosten lapsuudenkodista Pedersöressä tuli kansainvälinen levähdys- ja työskentelypaikka taiteilijoille

Pedersöre

Mitä tehdä rakkaalle lapsuudenkodille kun vanhemmista on aika jättänyt ja itselläkin on jo oma katto pään päällä?

Monille tuttua kysymystä pohtivat pari vuotta sitten siskoksetRita Leppiniemi jaAnneli Hooli äidin kuoltua ja sukutalon siirryttyä kahdelle tyttärelle. Paikkaa ei tunnesyistä haluttu myydä eikä toisaalta jättää seisomaankaan tyhjilleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastaus pulmaan tuli ammattitaiteilijana työskentelevän ja lukuisissa residensseissä eri puolilla maailmaa olleen Rita Leppiniemen tuliaisina Japanin matkalta; tehdään kodista taiteilijaresidenssi - puhtaasta taiteen ilosta, ei bisnekset mielessä.

" Itselle uudessa ympäristössä tulee reflektointia omaan tilaan ja työhön". Mari Mathlin Kuvataiteilija

Residenssi sai nimen Our Air ja toimintaa ehdittiin käynnistellä syksyllä 2019 lukien; vieraaksi saatiin useita ammattitaiteilijoita pitkin Eurooppaa ja aina Japania myöten. Pandemia teki toimintaan stopin ja persoonallisesti sisustetut huoneet jäivät odottamaan koronakurimuksen talttumista.

– Rita asuu Helsingissä, mutta käy täällä kotiseudulla säännöllisesti. Me Jukan kanssa taas asumme tässä lähistöllä joten toimimme "talkkareina" ja katsomme kiinteistön perään, kuvailee Anneli Hooli.

Our Air tarjoaa taiteilijalle residenssinä kodinomaisena paikkana työskentelytilan, jossa saa mahdollisuuden irrottautua tutun paikan rutiineistaan uudessa ympäristössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Residenssi merkitsee useille taiteilijoille mahdollisuutta vuorovaikutukseen ja mahdollisuutta inspiraation hakemiseen vaikkapa edessä olevan näyttelyn valmisteluun.

– Haluamme, että tulija kokee olevansa kotonaan. Sen ajan me olemme puolestamme talossa vieraita. Vaikkapa kun pitää käydä talolla jotain kiinteistöön liittyvää asiaa varten ilmoitamme tulostamme etukäteen, huomauttaaJukka Hooli.

Samanaikaisesti majoitetaan mieluiten enintään kolme taiteilijaa, jotta jokaiselle jää riittävästi tilaa olla.

– Tosin isommallekin ryhmälle löytyy sijaa. Makuuhuoneitahan on neljä ja kun sohvapaikat lasketaan mukaan järjestyy asuminen kuudelle, mikä on maksimimäärä, kuvaaJukka Hooli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Majoittua voi kahdesta kuuteen viikkoa.

Neliötä vuonna 1968 rakennetussa talossa on kahdessa kerroksessa yhteensä lähes kaksisataa, pihapiiri venyy viiteen tuhanteen neliöön. Huvimaja puutarhan kätköissä kutsuu tulijan istahtamaan.

Toiminta on ympärivuotista. Haku on neljästi; syksyllä, talvella, kesällä ja keväällä. Väliin jätetään vapaita päiviä suvun omaa oleskelua ja kiinteistön vaatimaa ylläpitoa varten.

– Rita tuntee taiteilijoita ympäri maailmaa joten kontaktit tulevat lähinnä hänen kauttaan. Tulijoita on ollut aika tasaiseen tahtiin, mutta toiminnan alussahan vasta ollaan.

– Jos hakijoita sattuu samalle jaksolle useampi niin yhteispäätöksellä mietitään kenet valitaan, Jukka Hooli kuvaa.

Residenssistä veloitetaan viikossa tietty summa juoksevia kuluja varten. Kun taiteilija kutsutaan on se ilmainen.

– Toiminta pyörii tällä hetkellä omakustanteisesti. Tukihakemukset ovat vetämässä.

Mari Mathlin asettui taloksi Our Air -residenssiin viime keskiviikkona. Installaatioihin ja tilataiteeseen tykästynyt kuvataiteilija valmistelee kuuden viikon aikana näyttelyä ja kahta työpajaa Raatihuonegalleriaan Uudenkaarlepyyn lähestyvälle kulttuuriviikolle.

– Residenssi mahdollistaa ajatusten nollauksen ja joutenolon sekä toisaalta normaalista poikkeavan tavan tehdä työtä. Itselle uudessa ympäristössä tulee reflektointia omaan tilaan ja työhön, Mathlin on pannut merkille.

Näyttely koostuu useista töistä, joiden joukossa on koivuvaneriteos. Se rakentuu koivuvanerilevyistä, joita taiteilija on jo käynyt jakamassa uusikaarlepyyläisille kaupungin torilla.

– Ideana on että levy sijoitetaan halutulle paikalle ulko- tai sisätilaan kuukaudeksi eikä siihen kosketa sinä aikana. Elokuun 15. päivä levyt tuodaan Raatihuonegalleriaan.

Mathlinin luotsaamissa työpajoissa loihditaan kierrätysmateriaalista soittimia, joista muodostuu orkesteri tuulettimien heiluttaessa niitä.

Pietarsaaren seutu on entuudestaan Pattijoelta lähtöisin olevalle Mathlinille tuttua, sillä hän valmistui Svenska Yrkeshögskolanista 2006.

– Suuntasin Islantiin kolmeksi kuukaudeksi Akureyrin taidekouluun oppilasvaihdoin kautta. Islantiin muutin 2011. Siellä asuin yksitoista vuotta ja tulin takaisin Suomeen kaksi viikkoa sitten. Syksy on vielä auki ja uusia mahdollisuuksia täynnä. Joulukuussa odottaa seuraava residenssi.

Mathlinin työskentelyä Our Air -residenssissä ovat tukeneet Svenska Kulturfonden ja Svensk-Österbottniska Samfundet.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä