Paikallisuutiset

PS 10 vuotta sitten: Tammikuu innostaa kasvisruokaan

Buumi kestää noin kuukauden. Kaupassa on kysyntää salaatin lisäksi raejuustolle ja rahkoille.

10 vuotta sitten. Tammikuu innostaa kasvisruokaan. PS 17.1.2014. Kuva: Pentti Höri

Pari viikkoa ruokailusali on täynnä. Pietarsaaressa kasvisruokaa lounasaikaan tarjoavassa Veganassa on joulun jälkeen paljon uusia ruokailijoita.

– Kaksi edellistä viikkoa oli tosi täyttä, mutta nyt alkaa jo olla hiljaisempaa, keittiössä työskentelevä Hanna Backman kertoo.

Backmanin mukaan siinä missä keskimäärin päivässä Veganassa ruokailee noin 60 henkilöä, voi lukema vuodenvaihteen jälkeen kasvaa jopa parillakymmenellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikki haluavat rantakuntoon! Ja joulun jälkeen halutaan syödä kevyesti.

Veganassa lounaalla pistäytynyt Leif Emas kertoo syövänsä kasvisruokaa miltei päivittäin. Eikä syke ollut uudenvuodenlupauksesta, kun mies noin 10 vuotta sitten päätti siirtyä syömään enemmän kasvisruokaa.

– Kyllä se taisi kevättä olla kun aloin täällä käymään... Työskentelin ennen yrittäjänä ja kun ajoin usein päivisin Kokkolaan. Raskaan lounaan jälkeen tulin väsyneeksi, hyvä kun en nukahtanut rattiin, Emas sanoo.

Emasin mukaan kasvisruoalla ei ola samanlaista unettavaa vaikutusta, vaan olo on lounaan jälkeen pirteä. Toisinaan lihaakin syövä Emas mainitsee suosikkiruokalajikseen kasvisruoista thaikeiton.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka kasvisruoka tekee tammikuussa kauppansa, ei trandi ole yhtä näkyvä salaatin osalta. Fresh Servantin toimitusjohtaja Sami Haapasalmi toteaa kasvisten menekin kasvavan aina kevään edetessä.

– Myynti alkaa nousta kun valoa on enemmän. Joulun jälkeen kasvu ei ole mitään räjähdysmäistä, pikemminkin palataan arkeen, Haapasalmi sanoo.

Kaupassa salaatin ja valmiiden salaattiaterioiden myynnin kasvu kuitenkin huomataan tammikuussa. Pietarsaaren Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Niko Mattilan mukaan eniten kasvaa kuitenkin rahkan ja raejuuston myynti.

– Lisäykset myyntimääriin ovat aivan mahdottomia. Automaattijärjestelmä tilaa tuotteet menekin mukaan ja kyllä tavaraa tulee paljon enemmän. Hyllyllä pitää käydä täyttämässä useammin, Mattila sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mattilan mukaan kovin menekki kestää noin kuukauden, mutta joiltakin osin se jatkuu myös pidemmälle.

Salaattilounaita tarjoavasta kahvila Fredrikasta puolestaan arvioidaan, että salaattia syödään jopa enemmän lounasruoaksi joulunaikaan.

– Ihmiset syövät varmaan silloin muuten niin raskaasti ja haluavat myös kevyempää. Mitään tarkkoja tilastoja meillä ei ole, mutta näppituntumalta arvioituna salaatin syönti ei tammikuussa kasva, kahvilanpitäjä Maija Mikkonen toteaa.

Taneli Kontiainen

PS julkaisee tällä Ajan sivu -palstallaan uudelleen juttuja, jotka olivat lehdessä 10, 20 tai 30 vuotta sitten.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä