Paikallisuutiset

Pojat ottivat ohjat isän kuoleman jälkeen pietarsaarelaisessa rengasliikkeessä

Rengasyrittäjä Kim Hanhisuanto rengasvarastossa. Hetki sitten lähes tyhjä varasto on nyt talvikauden kynnyksellä täynnä, ja jokaiselle asiakkaalle löytyy sopivat renkaat. Kuva: Jukka Lehojärvi

Pietarsaarelaisen rengasliikkeen G-Renkaan toiminnassa alkoi viime vuonna uusi aikakausi, kun Kim ja Markus Hanhisuanto astuivat yrityksen johtoon isänsä Keijon yllättävän poismenon jälkeen.

Kolmekymppisten veljesten elämä pyöri perheen, työn ja jääkiekon ympärillä aina viime kesään saakka, kun heidän isänsä menehtyi äkillisesti 59-vuotiaana.

Kim oli juuri tullut isäksi ja työskenteli vakuutusyhtiössä vahinkotarkastajana, kun taas hänen veljensä työskenteli Wärtsilässä Vaasassa ja odotti perheensä toisen lapsen syntymää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Isän sairastuminen toi käänteen perheiden elämään. Kävi ilmi, että isä tarvitsi kipeästi maksan siirron. Valitettavasti sopivaa maksaa ei ehditty löytää ajoissa, ja hän menehtyi, jättäen jälkeensä surun murtaman perheen sekä hänen vuonna 1987 perustamansa G-Renkaan, joka oli hänen elämäntyönsä.

Perhe oli toivonut, että isä tulisi kuntoon, eivätkä he olleet valmistautuneet siihen, mitä yritykselle tapahtuisi hänen kuolemansa jälkeen. Isä oli kärsinyt harvinaisesta Wilsonin taudista vuodesta 1994 lähtien, minkä vuoksi uusi maksa oli elintärkeä.

Puhelin soi taukoamatta talvirengassesongin lähestyessä, kun asiakkaat kiirehtivät varaamaan aikoja renkaiden vaihtoon ja tarkistukseen. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kim Hanhisuanto istuu tiskin takana hoitamassa puheluita, palvelemassa asiakkaita ja neuvottelemassa työntekijöiden kanssa sujuvasti kolmella kielellä. Kim toimii yrityksen toimitusjohtajana ja omistajana, kun taas hänen Mustasaaressa asuva veljensä Markus on yrityksen toinen omistaja.

– Isän kuoleman jälkeen oli heti selvää, että meidän oli otettava yritys haltuumme, Kim Hanhisuanto toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän irtisanoutui työstään vakuutusyhtiössä, mutta prosessi ei ollut aivan yksinkertainen.

– Jouduin loppuvuodesta tekemään kahta työtä yhtä aikaa, olin rengasliikkeessä pari tuntia aina varsinaisen työpäiväni jälkeen, kunnes joulukuussa irtisanouduin lopullisesti vakuutusyhtiöstä, hän muistelee tapahtumia vuosi sitten.

Yrityksen johtaminen vaati paljon uuden oppimista, mutta G-Renkaan siirtyminen veljesten vastuulle oli luonnollinen jatkumo. Yritys on ollut aina osa heidän elämäänsä, sillä veljekset viettivät lapsuutensa renkaiden parissa, työskennellen apulaisina ja kesätyöläisinä.

– Siitä lähtien kun saimme luvan pyöräillä Luodosta kaupunkiin, piipahdimme aina matkalla yrityksessä, Hanhisuanto kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talvirenkaiden valinnassa kannattaa noudattaa auton valmistajan suosituksia. Kuva: Jukka Lehojärvi

G-Rengas on nimensä mukaisesti erikoistunut renkaisiin. Yritys myy, vaihtaa ja säilyttää renkaita rengashotellissaan, mutta tarjoaa myös monia muita palveluita: vuokraa peräkärryjä, vuokra-autoja, traktoreita ja kaivinkoneita.

Lisäksi G-Rengas on erikoistunut vanteiden oikaisuun ja aurauskulmien säätöön.

Rengasvarasto oli vielä hetki sitten lähes tyhjä, mutta nyt talvikauden lähestyessä varasto on taas täynnä, ja jokaiselle asiakkaalle löytyy varmasti rengas.

– Talvirengassesongin alkaminen alkaa näkyä pikku hiljaa, joka päivä enemmän ja enemmän., Hanhisuanto toteaa.

Etelänummen yhdeksättä luokkaa käyvä TET-harjoittelija Rasmus Asplund vaihtaa talvirenkaita pakettiautoon. Kuva: Jukka Lehojärvi

Talvirenkaat ovat välttämätön varuste suomalaisilla teillä, mutta kaikkien henkilöautojen alle ei sovi samantyyppinen rengas. Talvirenkaiden valinnassa kannattaa noudattaa auton valmistajan suosituksia.

– Samantyyppiset talvirenkaat eivät välttämättä toimi eri ajoneuvoissa yhtä hyvin, Hanhisuanto toteaa.

Oikean renkaan valinta takaa paremman turvallisuuden ja pidon talvikeleillä.

Kulutuskestävyys on myös avainasemassa. Hanhisuannon mukaan pitkäikäinen talvirengas takaa turvalliset ajokilometrit ilman jatkuvaa tarvetta renkaanvaihdoille.

– Kestävä rengas säästää niin rahaa kuin vaivaakin, hän huomauttaa.

Lisäksi mukavuus on tärkeä tekijä: laadukas rengas vaimentaa tien epätasaisuuksia ja vähentää melua, mikä tekee ajokokemuksesta miellyttävämmän.

Talvirenkaiden valinnassa kysytään usein, kuinka lähelle nykypäivän kitkarenkaat pääsevät perinteisiä nastarenkaita. Hanhisuannon mukaan kehitys on ollut merkittävää, ja nykyiset kitkarenkaat tarjoavat hyvää pitoa vaihtelevissa olosuhteissa.

– Tietyissä tilanteissa kitkarenkaat voivat pärjätä jopa nastarenkaiden kanssa, hän kertoo, mutta muistuttaa samalla, että erittäin liukkailla pinnoilla nastarenkaat ovat edelleen turvallisin vaihtoehto.

– Kitkarenkaat ovat kuitenkin hiljaisempia ja kuluttavat vähemmän polttoainetta, hän lisää.

Tietyissä tilanteissa kitkarenkaat voivat pärjätä jopa nastarenkaiden kanssa.

Talvirenkaiden käyttöikää mietittäessä Hanhisuanto painottaa, että renkaiden käyttöikä riippuu monista tekijöistä, kuten ajotyylistä, ajetuista kilometreistä ja tieolosuhteista.

– Ei ole olemassa tarkkaa kilometrirajaa, sillä renkaiden kesto vaihtelee laadun ja käyttöolosuhteiden mukaan, hän toteaa.

Kulutukseen vaikuttavat myös sääolosuhteet. Kylmä ja jäinen sää kuluttaa renkaita vähemmän kuin kosteat ja lämpimät talvikelit.

Ajotyyli, renkaiden paine, tasapainotus ja auton aurauskulmat ovat merkittäviä tekijöitä renkaiden kulumisen kannalta.

– Kaikki nämä vaikuttavat siihen, kuinka pitkään renkaat säilyttävät hyvät ajo-ominaisuutensa, hän summaa.

Talvirenkaiden valinnassa ja huollossa kannattaa siis kiinnittää huomiota moniin yksityiskohtiin, jotta talvella ajaminen sujuisi mahdollisimman turvallisesti ja mukavasti.

Etelänummen 9-luokan oppilas Krister Niemi löysi TET-harjoittelupaikan G-Renkaasta. Kuva: Jukka Lehojärvi
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä