Paikallisuutiset

"Poika" kotiin Pietarsaareen: edes rehtori ei tiennyt koulunsa olevan ehdolla vuoden Liikkuvaksi kouluksi – Länsinummella iloitaan vuosien työn tuomasta tunnustuksesta

Länsinummen koulu Pietarsaaressa on valittu vuoden 2020 Liikkuvaksi kouluksi Suomessa. Tunnustuksen ja 4 000 euron palkinnon sai tänä vuonna kaksi koulua, Länsinummen lisäksi palkittiin jyväskyläläinen Keski-Palokan koulu. Palkitsemistilaisuus järjestettiin keskiviikkona 16.12. etäyhteyksin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö teki valinnan Länsinummen koululta tulleen hakemuksen pohjalta. Liikkuva koulu -vastaavat opettajatTaina Pesola jaVirve Tuominen-Suarez jättivät tosin paperit vetämään "kisaan" omin lupineen.

– Kun täytimme hakemusta, emme kertoneet siitä mitään kenellekään, ei edes Keijolle [Paananen, rehtori]. Emme uskoneet sillä hetkellä voittavamme, Tuominen-Suarez paljastaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tieto valinnasta tuli parisen viikkoa sitten, jolloin vasta riemu jaettiin koko kouluyhteisön kanssa. Seurannut rehtorin puhuttelukin sujui muikeissa merkeissä.

"Kysyin oppilailta, mikä Länsinummen koulussa on kivaa. Yksi vastaus kuului, että meidän koulussamme on vähän kiusaamista tai ei ollenkaan." Virve Tuominen-Suarez Erityisopettaja

– Olemme hyvin ylpeitä siitä, että meidät on huomattu ja työtämme on arvostettu. Tämä tulee kyllä näkymään valtakunnallisestikin, ja meitä on pyydetty esittelemään toimintaamme Liikkuva koulu -ohjelmassa, Taina Pesola kertoo.

Hän toimii Länsinummen Liikkuva koulu -vastaavana ja muodostaa hankkeen tiimin yhdessä erityisopettaja Tuominen-Suarezin kanssa.

Katso, miten palkintoa juhlittiin liikunnallisesti Länsinummella! Juttu jatkuu videon jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Jotain on aivan ilmeisesti tehty Länsinummen alakoulussa oikein. Nyt palkittiin kokonainen toimintakulttuuri, jota on harjoitettu koulussa päivittäin jo vuodesta 2016 lähtien.

Liikkuminen on tuotu oppitunneille saakka – siis kaikille muillekin kuin jumppatunneille. Äidinkieltäkin voi oppia toiminnan merkeissä.

– Siellä tämä on oikein hittijuttu. Oppilaat vaikkapa hakevat pöydältä yhden kuvan ja kirjoittavat siitä pienen tarinan kirjoitusvihkoon. Sen jälkeen he käyvät heittämässä värinoppaa. Yksi väri voi tarkoittaa 15 sekunnin roikkumista leuanvetotangossa, toinen kymmentä punnerrusta, kolmas kymmentä hyppyä hyppynarulla tai hulavanteen pyöritystä. Ja tämä toistuu, Taina Pesola avaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eli tunneille tulee liikettä, ja se auttaa myös keskittymään oppimiseen.

Koulun luokkiin, käytäville ja yhteisiin tiloihin on hankittu välineitä, joita oppilaat saavat käyttää luvan perästä. On jumppapalloja, leuanvetotankoja, lattiaan teipattuja ratoja, kiipeilyseinää.

Välitunneilla on monipuolisesti ohjattua toimintaa. "Välkkärit" ovat oppilaita, jotka ohjaavat välituntileikkejä.

– Kaikilla on yksi pitkä, puolen tunnin välitunti päivässä. Kerran viikossa soitetaan musiikkia, jolloin oppilaat voivat tanssia ja hihhuloida vapaasti. Teemavälitunneilla voidaan lähteä vaikka metsään, Virve Tuominen-Suarez kertoo.

Välituntilainaamoon on hankittu vuosien mittaan runsaasti erilaisia liikunta- ja leikkivälineitä. Tässä työssä Länsinummen koti- ja kouluyhdistys on ollut erittäin aktiivinen.

Oppilaat hoitavat välituntilainaamoa itse, kukin omalla vuorollaan.

– Lapset ovat jo kasvaneet tähän. Jos meidän välitunteja katsoo, aika monella, ellei kaikilla oppilailla, on aina jotain järkevää tekemistä.

Virve Tuominen-Suarez viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan lapsi menestyy koulussa sitä paremmin, mitä liikunnallisempi hän on.

– Liikkuminen ja oppiminen kulkevat monesti käsi kädessä. Kun saadaan purkaa kaikki ylimääräinen energia, voidaan keskitettyä siihen, mihin on tarkoituskin ja opiskeluaika tulee käytettyä tehokkaasti.

Lapset istuvat nykyään keskimäärin liikaa. Opettajat huomauttavat, että kyse on ajan hengestä, joka elää ja kulkee pelikoneiden ja somelaitteiden kautta. Monesti ne kaveritkin istuvat kaukana mutta ruudun välityksellä lähellä.

– Paikallaan oloa tulee paljon. Kouluna meidän tulee opettaa lapset myös toimimaan itse ja olemaan aktiivisia.

– Liikkuva koulu ei tarkoita välttämättä, että aina tulee hiki. Se voi olla myös lautapelien pelaamista tai sitä, että haet itse tavarat ja viet ne paikoilleen tai toimitat jonkun asian. Se on osallistumista ja osallisena olemista, Tuominen-Suarez kuvailee.

Hän toimii myös oppilaskunnan vetäjänä.

– Kysyin oppilailta, mikä Länsinummen koulussa on kivaa. Yksi vastaus kuului, että meidän koulussamme on vähän kiusaamista tai ei ollenkaan. Uskon, että tällainen yhteisöllisyys, järkevä tekeminen, osallisuus ja tunne että sinua kuunnellaan ruokkivat sitä, että halutaan olla osa porukkaa ja ottaa kaikki mukaan.

– Väittäisin, että meillä on todella hyvä tilanne tässä mielessä. On paljon hyvää tekemistä ja vähän sitä huonoa.

Koulun määrärahat "ylimääräiseen" ovat sangen pienet, eikä Länsinummi tee poikkeusta. Liikkuva koulu -ohjelmalle ei ole tällä hetkellä varattu rahaa budjetissa lainkaan.

Välineitä ja tarpeistoa on kuitenkin kerätty vuosien mittaan vanhempainyhdistyksen erityisellä tuella. Tekemisen kulttuuri on hallussa.

– Meillä on hyvät puitteet, innokkaat oppilaat ja välineitä. Jatko vaatii sitä, että me kaikki keksimme, ideoimme, suunnittelemme ja toteutamme asiat yhdessä. Kyllä se vähän ylimääräistä tietää muun työn ohessa, mutta on myös palkitsevaa. Nautimme sen työn hedelmiä joka päivä, sillä meillä on onnellisia, aktiivisia ja osallistuvia oppilaita, Virve Tuominen-Suarez toteaa.

Taina Pesolan mielestä ohjelma luo hyvinvointia koko työyhteisöön, ei yksin oppilaille. Hankkeessa onkin mukana koko henkilökunta.

Palkintorahat, 4 000 euroa, käytetään koko koulun liikkumisen edistämiseen. Länsinummen koulu liikkuu jatkossakin.

– Tunnustuksesta tuli sellainen pienikin on tärkeä -fiilis. Jos pienen paikkakunnan pikku koulu onnistuu tekemään jotain niin, että se huomataan, niin kuka tahansa voi onnistua.

Liikkuva koulu -ohjelmassa on mukana satoja kouluja ympäri Suomea. Pietarsaaressa käytännössä kaikki ala- ja yläkoulut ovat mukana.

Länsinummen koulun oma juttu ja video Liikkuva koulu -toiminnasta löytyytäältä!

Liikunnallisuus palkittiin

Liikkuva koulu on opetus- ja kulttuuriministeriön johtama ja rahoittama ohjelma. Vuoden 2020 palkitut ovat:

Vuoden Liikkuva koulu: Länsinummen koulu, Pietarsaari ja Keski-Palokan koulu, Jyväskylä

Vuoden Liikkuva varhaiskasvatus -yksikkö: Karhukallion päiväkoti, Rusko ja Toivalan päiväkoti, Siilinjärvi

Vuoden Liikkuva opiskelu -oppilaitos: Muuramen lukio ja Valkeakosken ammattiopisto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä