Paikallisuutiset

Pikkukaupungin voimannäyte: Uudenkaarlepyyn viikolla toistasataa ohjelmanumeroa

Lähes koko kaupunki on saatu jälleen jalkeille rakentamaan vuotuista Uudenkaarlepyyn viikkoa, jota vietetään 16.–25. elokuuta. Kuva: Pentti Höri

Uudenkaarlepyyn suurin vuotuinen tapahtuma, Uudenkaarlepyyn viikko, pyörähtää jälleen perjantaina 16. elokuuta käyntiin perhekahvilan avautuessa Raatihuoneelle.

Juhlaviikko huipentuu reilua viikkoa myöhemmin, sunnuntaina 25. elokuuta kalastuskilpailuun Valopuistossa. Väliin mahtuu kosolti tapahtumia maan ja taivaan väliltä.

– Laskin, että meillä on yli 100 suurempaa ja pienempää tapahtumaa tai ohjelmanumeroa. Perinteitä on oltava, joten ohjelmassa on paljon vuosittain toistuvia tapahtumia, mutta myös kokonaan uutta, Uudenkaarlepyyn kaupungin media- ja kulttuurikoordinaattori Emil Wingren kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkea ei ole keskitetty kaupungin keskustaan, vaan tapahtumia on myös kylätasolla kaiken ikäisille.

Pääjärjestäjä on Uudenkaarlepyyn kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi. Viikko on koottu yhteistyössä monien yhdistysten, järjestöjen ja yksityisten toimijoiden kanssa.

Koko viikon ajan voi tutustua muun muassa kuvataiteilija Heidi Stenbergin Hänen luontonsa -näyttelyyn Raatihuonegalleriassa ja Veikko Markkulan valokuvanäyttelyyn kirjastossa sekä Leif Strengellin valokuviin Kuddnäsin museolla.

Perjantaina 16. elokuuta Valopuistossa järjestetään piknik, jossa omien eväiden ohella voi nautiskella myös myynnissä olevasta purtavasta. Alkuillasta puistossa on open mic -tapahtuma, jossa jokainen voi laulaa, puhua, soittaa tai tanssia. Estradi on joessa olevassa saaressa. Loppuillasta viihdyttää King Street Trubadours.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lauantaina uusitaan viimevuotinen menestyskonsepti. Uudenkaarlepyyn City Run ja lasten City Run -juoksutempauksen juontaa Kaj Kunnas.

Uudenkaarlepyyn museo täyttää 70 vuotta. Sen tukiyhdistys järjestää lauantaina kolme historiallista luentoa. Historian tuntijoilla ja opettajilla Ann-Catrin Östmanilla, Anna Sundelinilla ja Johanna Bonäsilla on kaikilla kytköksiä Uuteenkaarlepyyhyn. Luennot kuullaan Seminaarisalissa.

Sokaluodon Grisselörenissä vietetään koko perheen aktiivipäivää, jossa voi muun muassa ratsastaa rodeohärällä, ajaa pyörätekniikkaradalla ja osallistua aarrejahtiin.

Kuddnäsin perinteisesti suosittua perhepäivää vietetään sunnuntaina. Siellä esittäytyvät paikalliset yhdistykset, ja kotiseutuyhdistys tarjoaa tilaisuuksia kokeilla käden taitoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Traktoriparaatiin on tulossa nelisenkymmentä eri kokoista ja näköistä vetopeliä. Paraati lähtee Tähtihallilta ja kokoontuminen on torilla, missä nähdään myös veteraanimopoja ja motocross-pyöriä.

– Kokonaan uusi ohjelmanumero on liikkuva sauna, joka pysäköidään kirkon viereiselle laiturilla. Saunominen on maksutonta, kuten lähes kaikki muukin ohjelma, Emil Wingren sanoo.

Jakob Big Band esiintyy sunnuntai-iltana Seminaarisalissa teemalla Jazzia suomenruotsiksi.

– Tämän toteutimme jo talvella Pietarsaaressa. Tutut suomenruotsalaiset laulut ja viisut on sovitettu jazziksi 16-jäseniselle orkesterille. Solistina on uusikaarlepyyläinen Nina Lassander, Jakob Big Bandin puheenjohtaja Jonte Fagerhed kertoo.

Konserttiin on aikuisilta pääsymaksu.

Kesäkuussa nähtiin Pietarsaaressa, Ristikarin koululla ensimmäinen puolikas Our Air -taideresidenssin kesän Salaiset huoneet -projektista.

Jatkoa seuraa nyt Uudessakaarlepyyssä. Viisi kansainvälistä taiteilijaa valmistaa ainutkertaisen näyttelyn tai poikkitaiteellisen installaation kolmeen eri kohteeseen kaupungissa. Paikat ilmoitetaan lähempänä tapahtumaa.

Mukana ovat suomalaistaiteilijoiden Harri Piispasen ja Robert Backin lisäksi saksalainen Matthias Beckmann, australialainen Sally Kidall sekä japanilainen Schiko Miki.

Piispasen ja Beckmannin työt ovat nähtävillä maanantaina 19.8., Kidallin ja Backin tiistaina ja Mikin keskiviikkona. Teokset ovat esillä yhtäaikaa vielä torstain 22.8. Kulttuuriyössä.

Tripod-galleriaa ja ateljeeta pitävä taidegraafikko, valokuvaaja Leif Strengell avaa ovensa yleisölle tiistaista torstaihin. Esillä on muun muassa kaksi vuotta sitten kuolleen ruotsalaisen kuvataiteilija/kuvanveistäjä Jörgen Hammarin Kalevala-kuvituksia, jotka hän on aikanaan lahjoittanut Uudenkaarlepyyn kaupungille.

– Hän oli hyvin kiistelty ja monin tavoin aggressiivinen ja ilmaisuvoimainen taiteessaan, Leif Strengell sanoo.

Uudenkaarlepyyn viikolla järjestään perinteisesti kulttuuriyö, joka on tällä kertaa torstaina 22. elokuuta. Ohjelmanumeroita on kolmattakymmentä.

Uutuuksia ovat vauvojen palvelupiste kirjastossa ja liikuntarajoitteisten neuvoston järjestämä pyörätuoliralli. Unelmatorilla voi esittää sanoin ja kuvin omia ehdotuksiaan Uudenkaarlepyyn torin piristykseksi.

Perjantaina 23. elokuuta Uudessakaarlepyyssä tapahtuu vain yksi asia, mutta sitäkin puoleensavetävämpi. Pietarsaaren seudun veteraaniautoilijoiden järjestämiä Juthbackan markkinoita ei tarvitse enempää esitellä.

Jättirompetori käynnistyy perjantaiaamuna ja kestää lauantaihin klo 16:een asti.

Uudenkaarlepyyn viikon viimeinen ohjelmanumero on sunnuntain kalastuskilpailu Valopuistossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä