Paikallisuutiset
Pietarsaari yrittää houkutella rahan voimalla korkeakouluja kaupunkiin
Tapio Lehtinen
PIETARSAARI (KP)
Pietarsaaren seudulla pula osaavasta työvoimasta nähdään yritysten kasvun esteenä. Pietarsaari hakee ratkaisuja koulutuksen kautta.
Kaupunginvaltuusto antoi eilisessä kokouksessaan kaupunginhallitukselle tehtäväksi neuvotella korkeakoulujen ja yliopistojen kanssa koulutussopimuksesta ja rahoituksesta.
Kaupunginhallitus lähtee neuvotteluihin 800 000 euron määräraha taskussaan. Summa on jyvitetty neljälle vuodelle eli 200 000 euroa vuotta kohti.
Vaikka esityksessä mainitakaan koulutuksen järjestäjää, toiveet kohdistuvat erityisesti ammattikorkeakouluihin.
Asia oli toistamiseen esillä kaupunginvaltuustossa.
Edellisellä kerralla kaupunginhallitus esitti 100 000 euron määrärahaa ruotsinkielisen tradenomikoulutuksen järjestämiseen. Valtuusto palautti esityksen uuteen valmisteluun.
Asian palauttamisen jälkeen viranhaltijat ovat käyneet keskusteluja sekä ruotsinkielisen Novian että suomenkielisen Centrian johdon kanssa.
Valtuutettu Jarmo Ittosen (vas) mielestä määrärahan myöntäminen oli paikallaan.
– Pietarsaaressa on perinteisesti ollut hyvä tarjonta koulutuksesta. Nyt koulutusta keskitetään isommille paikkakunnille. Jos haluamme pitää koulukaupungin imagoa yllä, meidän on pakko satsata, sanoi Ittonen.
Pentti Silvennoinen (kesk) muistutti, että muuallakin Suomessa koulutuksen järjestäjät vievät sijaintipaikkakunniltaan melkoisen tukun rahaa.
_ Paitsi ne kaupungit, joissa valtion rahoittamat yliopistot sijaitsevat, sanoo Silvennoinen.
MyösHelinä Sipisen (Pro) mielestä kolutusmahdollisuuksien parantaminen on paikallaan.
_ Mutta kuka suunnittelee ja rahoittaa, se onkin sitten toinen juttu, huomautti Sipinen.
Sipisen näkemyksen mukaan kunta voi osallistua koulutuksen järjestämiseen osallistumalla organisaatioihin.
– Korkeakoulu- tai yliopistotasoisen koulutuksen järjestäminen tai tilaaminen ei kuulu kunnalle. Sitä varten on omat asiantuntijaorganisaationsa, sanoi Sipinen.
Hän huomautti, että kaupungille voi jäädä rahoittajan rooli, mutta opiskelijat muuttavat valmistumisen jälkeen muualle.
– Jos näin suuria summia laitetaan likoon, pitäisi ensin katsoa, mikä on koulutuksen tarve oman henkilökunnan keskuudessa ja huolehtia peruskoulun resurssien riittävyydestä, Sipinen esitti.
Sipinen ehdottiTuomo Palojärven (Pro) kannattamana, että korkeakoulusopimuksesta poistetaan täsmällinen summa, koska rahoituksen suuruuteen voidaan palata neuvottelujen jälkeen.
Näin kaupunginvaltuusto pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan uutta napinpainallukseen perustuvaa äänestysjärjestelmää.
Pro-ryhmä sai äänestyksessä puolelleen vain vihreiden Hanna Palovuoren. Demareiden KennethHuumarsalo jaMervi Rantala äänestivät tyhjää.
Kari Koskelan (sd.) mielestä talousarvioon on parempi varata tietty summa, jotta seuraavana vuonna ei tarvitse hakea lisämäärärahaa.
Samassa kokouksessa sivistyslautakunnalle myönnettiin 590 000 euron lisämääräraha pääosin varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen.
Koulutuksen rahoitus oli ainoa asia, joka herätti keskustelua. Monet suuretkin asiat menivät nuijankopautuksella läpi.
Valtuusto hyväksyi hautausmaan laajennusta koskevan kaavan. Kiinteistöyhtiö Ebba sai 6,5 miljoonan lainatakuun uuden päiväkodin rakentamiseen. Kaupungin talous- ja henkilöstöhallinto siirtyy Mico Botnialle. Verotus säilyy Pietarsaaressa ensi vuonna ennallaan.