Paikallisuutiset

Pietarsaari ei kiristä verotusta – ainakaan vielä

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto pääsi äänestämään pari kertaa maanantaina. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren kaupunki ei korota kunnallisveroprosenttiaan ensi vuodelle. Tilanne tosin saattaa muuttua, sillä maanantai-illan kaupunginvaltuustossa päätettiin vasta talousarvion kehyksistä. Kaupungilla on vielä aikaa marraskuuhun saakka muuttaa mieltään. Tuolloin päätetään varsinaisesta vuoden 2025 budjetista.

Veron korotus on ollut tapetilla ja esityslistoilla pitkin kuluvaa vuotta. Alkukesästä kaupunginhallitus käsitteli yhden prosentin suuruista korotusesitystä, mutta äänestyksen jälkeen siitä päätettiin luopua.

Viikon takaisessa hallituksen kokouksessa kaupunginjohtaja Anne Ekstrand oli puolittanut korotusehdotuksen 9 prosentista 9,5:een. Tämäkin kaatui äänestyksessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunginvaltuustossa Pro Pietarsaaren valtuutetut Marita Salmu ja Helinä Sipinen tekivät kannatetun ehdotuksen puolen prosentin veronkorotuksesta, mutta saivat äänestyksessä taakseen vain sdp:n Simon Holmstedtin. Muutama tyhjä ääni annettiin myös.

Pietarsaaren ensi vuoden talousarvio kehys on peräti 6,2 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Valtuusto myönsi kaupungin kokonaan omistamalle kiinteistöyhtiö Ebballe 10 miljoonan euron lainan. Myös tästä äänestettiin. Vihreiden ryhmä ehdotti asian hylkäämistä, mutta jäi vähemmistöön äänin 39–2.

Kaupungin lainalla on tarkoitus maksaa Ebban korkeakorkoisempia pankkilainoja pois. Lainaa ei käytetä uusiin investointeihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä Ebballa on vierasta pääomaa noin 38,7 miljoonaa euroa. Osalla yhtiön pankkilainoista on tällä hetkellä noin viiden prosentin korko.

Lainan korko on arviolta 2,72 prosenttia. Sen takaisinmaksuaika on viisi vuotta, josta kaksi ensimmäistä vuotta lyhennykset olisivat pienempiä, 40 000 euroa kuukaudessa.

Lainan vakuudeksi esitetään Ebban omistamiin kiinteistöihin kiinnitettyjä panttikirjoja.

Kiinteistöyhtiö Ebba omistaa kaupungin vuokrahuoneistot, joita sillä on omistuksessaan noin 700.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä