Paikallisuutiset

Pietarsaaressa tuli myyntiin rakennus, jossa aika on pysähtynyt yli 200 vuoden taakse

Historiaa huokuva Rosenlundin pappila sijaitsee kaupungin keskustan reunalla. Pappilaa ympäröi Aspegrenin puutarha. Kuva: Jukka Lehojärvi

Aspegrenin puutarhasäätiö ajautui konkurssiin tämän vuoden alussa. Konkurssi pimensi samalla alueella sijaitsevan kulttuurihistoriallisesti merkittävän Rosenlundin pappilan.

Säätiön velat ovat kaikkiaan noin 900 000 euroa. Ratkaiseva tekijä oli Pietarsaaren kaupungin päätös olla myöntämättä 75 000 euron suuruista toimintatukea.

Säätiö on velkaa kaupungille vielä lähes 300 000 euroa. Helpotusta talousahdinkoon haetaan nyt Rosenlundin pappilan myynnillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rosenlundin pappila on rakennettu vuonna 1798. Kerrosalaa rakennuksessa on 550 neliötä ja tontin koko on 3 785 neliötä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Puutarhasäätiön konkurssi on herättänyt huolta Rosenlundin pappilan tulevaisuudesta. Viime torstaina pappila ilmestyi kiinteistönvälitystoimisto Riskan myyntilistalle.

–Suoria tiedusteluja ei ole pääsiäisen aikana tullut, mutta kiinnostusta se on toki herättänyt, kertoo kiinteistönvälittäjä Jan Riska.

Myyntihinta on asetettu 600 000 euroon, mutta kohde voidaan myydä myös parhaan tarjouksen perusteella. Konkurssipesän hoitaja Björn Båsk pitää hintaa houkuttelevana.

– Vastaava rakennus maksaisi tänä päivänä miljoonia euroja, toteaa Båsk.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäarvoa kohteelle tuo noin kymmenen vuotta sitten suoritettu peruskorjaus, joka maksoi 1,6 miljoonaa euroa, eli 300 000 euroa enemmän kuin remonttiin oli budjetoitu, mikä omalta osaltaan lisäsi säätiön talousvaikeuksia.

– Myyntihinta on määritelty myös kiinteistönvälittäjän arvion perusteella, jonka mukaan se olisi 800 000 euroa, sanoo Båsk.

Pappilan lisäksi myyntikohteeseen sisältyy talonmiehen asunto sekä muita pihapiirissä olevia rakennuksia. Kuva: Jukka Lehojärvi

Pappilan lisäksi monet ovat olleet kiinnostuneita Aspegrenin historiallisen puutarhan tulevaisuudesta.

Puutarhan toiminta on turvattu, sillä se on jo kauan sitten siirretty kaupungin tytäryhtiölle Alertelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puutarha-alueella on kaksi rakennusta, kasvihuone ja huvimaja, jotka eivät sisälly Riskan kiinteistönvälitystoimiston myynti-ilmoitukseen. Näiden kiinteistöjen kohdalla on keskusteltu kaupungin kanssa mahdollisuudesta, että joko kaupunki tai joku muu taho ostaisi ne, koska rakennuksia tarvitaan muun muassa taimien kasvattamiseen.

Rosenlundin pappila

Rakennettu vuonna 1798.

Kerrosala yhteensä 550 neliötä.

Tontin koko 3 785 neliötä.

Pappilaa ympäröi Aspegrenin puutarha, joka on nimetty perustajansa rovasti Gabriel Aspegrenin mukaan.

Puutarhasta vastaa Aspegrenin puutarhasäätiö

Myyntikohteeseen sisältyy pappilan lisäksi talonmiehen asunto sekä muita pihapiirissä olevia rakennuksia, kuten vuonna 1777 rakennettu kivinavetta, jossa on Pedersören seudun kotiseutumuseo

Asemakaava asettaa rajoituksia ostajalle, sillä se sallii rakennuksen käytön ”ravintolatoimintaan tai muuhun julkiseen toimintaan”. Viime vuosikymmeninä pappila on tullut monelle tutuksi ravintolan ja kokoustilojen kautta.

Vaikka kiinteistön myyntiä helpottaisi mahdollisuus muuttaa se asunnoiksi, nykyinen asemakaava ei tarjoa siihen mahdollisuuksia.

– Lähdemme myynnissä liikkeelle asemakaavan ehdoilla, sanoo kiinteistönvälittäjä Jan Riska.

Myynnissä olevat rakennukset ovat lisäksi suojeltuja.

Vastaava rakennus maksaisi tänä päivänä miljoonia euroja.
Viime vuosikymmeninä pappila on palvellut ravintola- ja kokousasiakkaita. Kuva: J. Riska Meklaritoimisto
Kymmenen vuotta sitten kiinteistön remonttiin käytettiin 1,6 miljoonaa euroa. Kuva: J. Riska Meklaritoimisto
Rosenlundin pappila tuli myyntiin Kuva: J. Riska Meklaritoimisto

// Artikkelin otsikkoa on muutettu tiistaina 2.4. kello 23.34 muotoon ”...yli 200 vuoden taakse”. Otsikossa luki aiemmin ”... yli 300 vuoden taakse”. Rosenlundin pappila on rakennettu vuonna 1798”.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä