Paikallisuutiset

Pietarsaaren sataman monisatavuotinen tarina julkaistiin kirjana

Entinen museonjohtaja Pekka Toivanen teki pohjatyön, jota Jeaninne Bredbacka jatkoi.

Jeaninne Bredbacka on jatkanut ja viimeistellyt Pekka Toivasen tekstiä. Lopputuloksena on nyt julkaistu Pietarsaaren sataman historia. Kuva: Pentti Höri

Ensimmäinen hätkähdys tulee heti kirjan alkusivuilla. Vanhaan kuosiin piirretty ja koostettu kartta osoittaa havainnollisesti, miten Pietarsaaren satama on vaihtanut paikkaa vuosisatojen saatossa.

Alkuperäinen satama sijaitsi 1550-luvulla, siis sata vuotta ennen kaupungin perustamista, liki Pedersören kirkkoa. Siitä on viitisen kilometriä matkaa melkein luotisuoraan pohjoiseen Pietarsaaren nykyiseen satamaan.

Noin kerran vuosisadassa Pietarsaaren satamaa siirrettiin keskimäärin kilometrin verran pohjoiseen maannouseman takia. Nykyisen torin kupeellakin se on ammoin sijainnut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suunnilleen nykyisellä paikallaan satama on ollut 1800–1900-lukujen vaihteesta saakka.

Kartta osoittaa Pietarsaaren satamapaikat 1550-luvulta tähän päivään. Maannouseminen on siirtänyt satamaa pohjoista kohti noin kerran vuosisadassa. Kuva: Pietarsaaren museo

Kirja on juuri julkaistu Pietarsaaren Satama, eli tärkeän infrastruktuurin historia, joka luotaa merenkulun ja satamatoiminnan tarinaa jopa 1300-luvulta tähän päivään.

Sillä on kaksi tekijää. Entinen museonjohtaja, edesmennyt Pekka Toivanen ehti kirjoittaa satamasta 2000-luvun alkuun saakka ennen sairastumistaan.

Pietarsaaren museon projektikoordinaattori Jeaninne Bredbacka otti jatkaakseen kirjan tekemisen valmiiksi tähän päivään asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen kääntänyt Pekan tekstit ruotsiksi sekä päivittänyt ja täydentänyt kirjaa uudemmilla kappaleilla, Bredbacka kertoi viime viikolla museon Tempus-näyttelyhallissa pidetyssä julkistamistilaisuudessa.

Onneksi museolla on niin hyvät valokuva-arkistot. Negatiiveja ja valokuvia on yli miljoona kappaletta.

Hän esiintyy kirjailijana ensimmäistä kertaa. Urakka oli mielenkiintoinen.

– Täytyi hallita valtava määrä historiaa. Ajatellen kaikkea teknistä mitä satamassa on tapahtunut, kuten ruoppauksia ja rakennustöitä, asioihin täytyi toden teolla paneutua.

Jeaninne Bredbacka on tehnyt itsekin muutamia haastatteluja kirjaa varten, mutta onneksi Pekka Toivanen oli haastatellut lukuisia vanhempia aikalaisia, joita ei enää tänään olisi voinut jututtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sataman historian vaiheita kuvaavassa kirjassa on runsaasti valokuvia Pietarsaaren museon mittavista arkistoista. Kuva: Pentti Höri

Kuvat ovat museon pohjattomista arkistoista. Uudemmat kuvat ovat Pertti Purasen kokoelmista, jotka hän on lahjoittanut museolle. Puranen kuvasi 1970–90-luvuilla toimintaa Alholmassa UPM:n lukuun.

– Onneksi museolla on niin hyvät valokuva-arkistot. Negatiiveja ja valokuvia on yli miljoona kappaletta. Sillä määrällä kuulumme Suomen kymmenen suurimman museon joukkoon, museonjohtaja Carola Sundqvist kertoi julkaisutilaisuuden avaussanoissaan.

Kaksikielinen Jakobstads hamn – Pietarsaaren satama on julkaistu museon omassa kirjasarjassa. Satamayhtiö on kustantanut painatuksen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä