Paikallisuutiset
Pietarsaaren Martat 100 vuotta – arjen valinnoilla merkitystä: Martat toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaan ennen kuin sana edes oli keksitty
Pietarsaaren Martat juhlistavat satavuotista taivaltaan 9. marraskuuta Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttapiirin syyskokouksen yhteydessä pidettävässä juhlassa, Optimassa.
Oma yhdistys koettiin tarpeelliseksi ja perustettiin vuonna 1919. Ruotsinkielinen oli aloittanut toimintansa jo aiemmin.
Martat ovat aina eläneet ajassa.
– Kun nyt puhutaan kestävästä kehityksestä ja kulutuksen vähentämisestä, ovat nämä asiat olleet marttojen listalla eräällä tavalla aina, vaikka vähän eri nimillä, puheenjohtajaHelena Korkea-aho sanoo.
Arjen taidot, itse tekeminen, säästäväisyys ja kierrätys, ovat olleet perinteisesti kunniassa Marttaliiton ja sen jäsenyhdistysten toiminnassa.
Marttaliiton Kestävä arki -sivuilla kerrotaan arkisten valintojen merkityksestä ja miten voidaan vaikuttaa omilla ratkaisuilla ympäristön tilaan.
Martat ovat kantaneet osaltaan yhteiskunnallista vastuuta Suomen historian vaikeimpinakin aikoina. Sota-aikaan tehtiin lämpimiä vaatteita ja toimitettiin rintamalle, samoin lähetettiin muita avustuspaketteja, Lisäksi oli toimintaa sotasairaaloissa. Paikallisyhdistyksillä oli kummiperheitä ja kummilapsia, joita avustettiin.
Sittemmin 2000-luvulla on tullut uudenlaisia tehtäviä. Marttaliitto ja myös Pietarsaaren Martat järjestivät muutama vuosi sitten yhteistyökumppaneiden kanssa kursseja maahanmuuttajille. Näin toteutettiin muun muassa sieni-, askartelu- ja ruokakurssi.
Syntyneille vauvoille on kudottu niin ikään nimikkosukkia. Pietarsaaren yhdistyksestä on toimitettu sukkia Keski-Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosastolle. Tänä vuonna puolestaan kudottiin ensi kertaa ensisynnyttäjille villasukkia ja opastettiin halukkaita sukan kantapään teossa, kirjastossa järjestetyssä tilaisuudessa.
Arja Savela kertoo marttojen koko maassa tehneen niin ikään Suomen 100-vuotisjuhlan tiimoilta juhlavuoden puun vuonna 2017 paikallisten koululuokkien kanssa. Pietarsaaressa yhteistyökumppanina olivat Itälän koulun neljäsluokkalaiset.
Lapset saivat leikata kankaasta kukkia ja virkata langasta urpuja. Niitä kiinnitettiin puuhun.
– Samalla opeteltiin nappien ompelua, kun niitä ommeltiin kukkien keskustaksi,Saara Lahti mainitsee.
Ruokakurssit ovat kuitenkin vakio-ohjelmassa ja ne ovat suosittuja. Koululaisillekin on ollut kokkikursseja.
Lisäksi on järjestetty tuunauskursseja, joilla on vanhoja vaatteita uudistettu.
Monesti ajatellaan, että marttoihin liittyvien pitää olla käsistään käteviä, hyviä kokkeja ja osata hoitaa mallikkaasti kaikkia kodin asioita.
– Eihän se niin ole, täällä erilaisia taitoja voidaan opetella. Mekin olemme harrastajia, Helena Korkea-aho sanoo. Piiritasolla ovat koulutetut kurssiohjaajat.
Pietarsaaren Marttojen painopisteet ovat erilaiset ruokakurssit, käsityöt ja retket, kuten teatteri ja tutustumiskäynnit.
Lisäksi osallistutaan myyjäisiin. Tänä vuonnakin ollaan mukana After Eightin pihapiirissä, Etelänummen joulu -tapahtumassa.
Sata toiminnan vuotta
Vuonna 1899 perustetun ruotsinkielisen marttayhdistyksen alaisuudessa alkoi v. 1907 toimia suomenkielinen ompeluseura.
Opettaja Tutta Karttusen käynnistämänä perustettiin suomenkielinen marttayhdistys v. 1919.
Pietarsaaren Martat kuuluvat Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttapiiriin.
Pietarsaaren kirkon vihkiryijyn ovat suomen- ja ruotsinkielinen marttayhdistys lahjoittaneet v. 1967. Se on kuuluisan muotoilijan, Dora Jungin suunnittelema, aiheenaan: usko, toivo ja rakkaus.