Paikallisuutiset

Pietarsaaren kaupunginjohtaja oli jäävi neuvottelemaan sähkösopimuksesta – oikeuskanslerin virasto näpäyttää myös kaupunkia

Pietarsaaren sähkösopimus päätyi oikeuskanslerin viraston pöydälle. Kuva: Pentti Höri

Apulaisoikeuskanslerin sijainen Petri Martikainen on antanut Pietarsaaren kaupunginjohtajalle Anne Ekstrandille huomautuksen. Päätöksen mukaan Ekstrand osallistui sähkösopimusta koskeneen asian käsittelyyn esteellisenä.

Samalla apulaisoikeuskanslerin sijainen näpäyttää Pietarsaaren kaupunkia siitä, että se ei tehnyt sähkön hankinnasta kirjallisia, muutoksenhakukelpoisia päätöksiä.

Kaupunginjohtaja Ekstrandin jääviys perustuu siihen, että hän neuvotteli ja allekirjoitti kaupungin puolesta sähkösopimuksen Oy Herrfors Ab:n kanssa samaan aikaan, kun hän oli kyseisen energiayhtiön hallituksen jäsen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunginjohtaja Anne Ekstrand on saanut oikeuskanslerinvirastolta huomautuksen esteellisyydestä sähkösopimuksen teossa. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaarelainen kaupunginvaltuutettu Marita Salmu (pro) oli jättänyt kaupungin menettelytavoista sähkösopimuksen muutoksissa kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Sieltä käsittely siirrettiin oikeuskanslerin virastoon.

Tapahtumat juontavat juurensa vuoteen 2022. Venäjän hyökättyä Ukrainaan sähkön hinta kohosi yleisesti pilviin samalla, kun Pietarsaaren kaupungin Herrforsin kanssa solmima viisivuotinen sähköntoimitussopimus oli menossa umpeen. Sopimusta päätettiin jatkaa, mutta kiinteähintainen sopimus muuttui pörssisähköhintaiseksi.

Kaupunki oli maksanut käyttämästään sähköstä noin 1,4 miljoonaa euroa vuonna 2021. Seuraavan vuoden laskun loppusumma nousi noin 2,3 miljoonaan euroon.

Kaupunginjohtaja Anne Ekstrand neuvotteli loppuvuodesta 2022 Herrforsin kanssa ehdot uusiksi, jolloin sovittiin kiinteästä sähkönhinnasta. Kirjallisia ja valituskelpoisia päätöksiä asiasta ei kuitenkaan tehty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiasta nousi seuraavana keväänä kohu. Osa Pietarsaaren kuntapäättäjistä oli sitä mieltä, että hankinta olisi viimeistään tuossa vaiheessa pitänyt kilpailuttaa, tai ainakin tehdä suorahankinnasta päätös pätevin perustein.

Kaupunki on koko ajan katsonut, että kyseessä ei ollut uusi sopimus vaan entisen päivittäminen, joten kilpailutus ei olisi ollut tarpeen.

Kaupunginjohtaja Anne Ekstrandin oikeuskanslerin virastoon toimittaman oman selvityksen mukaan asia ei koskenut häntä henkilökohtaisesti eikä hänellä ollut siitä odotettavissa olennaista etua. Hän halusi hoitaa asian nopeasti ja katsoi, että se olisi parasta hoitaa itse, koska hän oli hyvin perehtynyt asiaan.

Ekstrand on koulutukseltaan juristi, ja hän on aiemmassa virassaan hoitanut Pietarsaaren kaupungin lakiasioita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Apulaisoikeuskanslerin sijainen Petri Martikainen toteaa, että Pietarsaaren kaupungin olisi tullut tehdä sähkön hankinnasta kirjalliset, muutoksenhakukelpoiset päätökset, ja kiinnittää kaupungin huomiota tähän velvollisuuteen.

Muihin toimenpiteisiin hän ei katso olevan aihetta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä