Paikallisuutiset

Pietarsaaren asuntokauppa piristyy: muuttoliikkeestäkin merkkejä markkinoilla

Hyväkuntoiset, uudehkot tai vastaremontoidut kohteet menevät parhaiten kaupaksi tällä hetkellä Pietarsaaressa. Kuva: Meklaritoimisto J. Riska Ab

Asuntokauppa on vilkastumaan päin Pietarsaaren seudulla. Siitä todistavat paikalliset kiinteistönvälittäjät, joiden mukaan osin ollaan jo tämän vuoden kesäkuukausien päätteeksi koko viime vuoden myyntiluvuissa.

– Huhti-toukokuun aikana huomattiin, että pientä tulevaisuuden uskoa löytyy ostajilta taas. Kesä- ja heinäkuu olivat erittäin vilkkaita, ja elokuusta voisi melkein sanoa, että tahti on ollut normaalia. Suunta on ollut oikea, toimitusjohtaja Jan Riska Meklaritoimisto J. Riskasta kertoo.

Myyntijohtaja Jörn Sundström Asunto Björndahl Oy:sta sanoo samaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tilastojemme mukaan Pietarsaaren seudulla olemme tänä vuonna jo myyneet saman verran kuin viime vuonna yhteensä. Parempaan suuntaan ollaan menossa.

Korkotason lasku on luonnollisesti selittänyt vilkastunutta asuntojen kysyntää.

– Yksi prosenttiyksikkö tekee neljäsosan korkokuluista. ja se on huomattava muutos. Kauppa tulee vilkastumaan koko ajan, Sundström sanoo.

Aktia Kiinteistönvälitys myy reilunkokoista kohdetta Skatassa. Kuva: Aktia Kiinteistönvälitys Pietarsaari

Parhaiten käyvät kaupaksi edelleen uudehkot tai remontoidut omakotitalot, osakkeet ja rivi- tai paritalot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rakentaminen on ollut vähän seis. Monet ostavat uudemman talon mielellään, jolloin he tietävät mikä sen hinta on. Rakentamisen loppuhintaa on tänä päivänä vaikea arvioida, Jan Riska sanoo.

Vanhemmat, 1950-70-luvuilla rakennetut talot ovat vaikeampia myyntikohteita, tai ainakin niiden kohdalla täytyy varautua pitempiin myyntiaikoihin.

– Asiakkaat saavat kyllä rahoitusta kauppaan, mutta lisärahoitus remontteihin on jo vaikeamman takana, Riska toteaa.

Hän peräänkuuluttaa systeemiä, jossa valtio tavalla tai toisella takaisi tällaisten kohteiden korjauslainoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se auttaisi markkinoita, rakentamista ja tarvikkeiden myyntiä. Jokin valtion vakuusmenettely tekisi erittäin hyvää näille vanhoille kohteille.

Asunto Björndahlin listoilla on muun muassa suosittu asuntotyyppi, liki uusi paritalo Luodossa. Kuva: Asunto Björndahl Oy

Asunnot vaihtavat jälleen omistajaa, mutta kauppaa käydään pääsääntöisesti jo paikkakunnalla asuvien kesken.

– Kyllä kysyntä on paikallista. Uussuomalaisten kanssa tehdään jonkin verran kauppaa, mutta he ovat jo paikkakunnalla asuvia, Jörn Sundström kuvailee.

Pietarsaaren seudulla on puhuttu jo vuosia suuresta uuden työvoiman tarpeesta, mutta kiinteistönvälittäjien mukaan se ei ainakaan toistaiseksi paljon näy asuntokaupoissa.

– Varsinkin ukrainalaiset, jotka ovat asuneet jo muutaman vuoden alueella ja joilla on työpaikka, ostavat vanhempia taloja. Muualtakin, kuten Etelä-Suomesta ja Vaasan seudulta on jonkin verran tullut muuttajia, mutta mistään muuttobuumista ei puhuta kuitenkaan, Jan Riska sanoo.

Sisäänmuutto tuo lisäystä ja vähän pirteyttä markkinoihin, ulkoa tulevat laittavat pallon pyörimään.

Pietarsaaren kaupungin väkiluku on tällä hetkellä pienessä nousussa. Trendi on ollut samanlainen aivan viime vuodet.

Aktia Kiinteistönvälityksen myyntijohtaja Benny Herrmans on puolestaan havainnut tämän johtaneen liikkeeseen paikallisilla asuntomarkkinoilla.

– Kyllä, ilman muuta. Sisäänmuutto tuo lisäystä ja vähän pirteyttä markkinoihin, ulkoa tulevat laittavat pallon pyörimään. Siinä näkyy myös se, että he alkavat luottaa korkoihin ja uskaltavat ottaa lainaa, Herrmans sanoo.

Hänen mukaansa Pietarsaaren asuntomarkkina ei ole käynyt romahduspisteessä missään vaiheessa, kuten se on tehnyt pääkaupunkiseudulla ja isommissa kaupungeissa.

– Viime vuosi oli jo kuitenkin hyvä, ja tänä vuonna on myyty noin 14 prosenttia enemmän asuntoja kuin viime vuonna.

Kaupan vilkastumisen Herrmans huomaa siitäkin, että myytävää on tullut listoille enemmän kuin moneen vuoteen.

– Se on hyvä, mutta suuri valinnanvara voi myös sekoittaa pikkuisen ostajien päätöksiä, hän sanoo.

Kysyntää on reilusti tällä hetkellä uudehkoille kerrostaloyksiöille, kaksioille ja kolmioille parvekkeella, jotka sijaitsevat hissitaloissa lähellä keskustaa.

– Näistä joudutaan välillä jopa myymään eioota, Herrmans kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä